vineri, 13 mai 2011

PAINE TIGRU CU CHIMEN

O paine de toate zilele dar care e deosebita prin aspect si prin aroma fina de chimen.
Pentru aluatul maroniu avem nevoie de:
-300 gr. faina integrala de grau
-100 gr. faina de secara
-250 ml. apa calduta
- 1 lingura de chimen
-2 lingurite de sare
-2 linguri de ulei
-drojdie cat o nucuta

Pentru aluatul alb folosim:
-300 gr. faina alba
-230 ml apa calduta
-1 lingurita de sare
-2 linguri de ulei
-drojdie

Incepem prin a face maiaua din drojdie,3 linguri de faina si 150 ml. apa calduta .Si pentru partea alba si pentru cea neagra facem din aceleasi cantitati.Cand plamadeala e plina de bule ,inseamna ca drojdia s-a activat si putem adauga celelalte ingrediente.
In vasul pentru aluatul negru adaugam faina de secara si restul de faina de grau,sarea,uleiul ,chimenul si restul de apa -100ml,si framantam cu mana- ori punem la treaba masina de paine-pana obtinem o bila nelipicioasa.Acoperim cu un servet si lasam la dospit.



Procedam la fel si cu celalat vas -peste plamadeala punem restul de faina alba,sarea,uleiul si apa care ne-a ramas -80 ml.

Cand au crescut  ,si-au dublat volumul ,le transferam pe masa de lucru unsa cu ulei si intindem cu mainile,nu cu sucitoarea, foi aproximativ egale ca lungime

Suprapunem cele doua foi apoi le taiem fasii pe care le cladim una peste cealalta astfel incat sa alterneze culorile. Painica astfel''montata'' o punem in tava si o mai lasam sa creasca,dupa care dam la cuptorul incins .Lasam la foc mare primele 15-20 min. dupa care dam focul la minim pt. inca 20 min.
Se feliaza dupa ce se raceste ..daca  o sa rezistati  atata vreme mirosului de paine calda :))

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...