marți, 30 octombrie 2012

LANGOSI



Ce-ati zice daca ati avea la micul dejun langosi ? Fierbinti ,pufoase,cu branza usor topita intingandu-se in timp ce muscati cu pofta din placintica umflata ,cu crusta crocanta si miez matasos -asa-i ca e o imagine tare atragatoare ?
E posibil sa se intample chiar si doua zile consecutive :) daca va hotarati sa incercati reteta Codrutei ,de acum  (ceva vreme ) si reteta mea de langosi.
Le-am facut de mai multe ori si de fiecare data ies la fel de bune, daca nu chiar mai bune.
 Ingrediente
  • 160 gr. maia
  • 120 gr. apa
  • 210 gr.faina alba
  • 5 gr. sare
  • 1 lgt ulei
  • branza 
  • ulei pt. prajit
Maiaua hranita si in punctul maxim de crestere va trebui amestecata cu apa apoi si cu faina ,doar atat cat sa se omogenizeze si faina sa absoarba toata apa.
Lasam aluatul  sa stea ,acoperit,aprox.40 min-faza numita autolyse.
Dupa 40 min adaugam sarea si framantam pana obtinem un gluten mediu dezvoltat.
Lasam din nou 10 min. la odihnit apoi incorporam uleiul in aluat ,din cateva impaturiri direct in vas.
Inainte de a lasa aluatul sa dospeasca facem un SF -(strech and fold) dupa care il lasam sa creasca 2-3 ore ,timp in care facem 2 SF-uri la 50 min.
Odata dospit aluatul il putem folosi atunci sau varianta care-mi place mie muuult -dam aluatul la frigider si facem langosile dimineata.
Luam bucatele de aluat si le intindem cu mana, pe planseta bine unsa cu ulei,mai gros sau mai subtire in functie de preferinte.
Punem branza pe jumatate de aluat ,acoperim apoi cu cealalta jumatate si presam bine marginile.
Prajim in ulei incins pana obtinem rumeniul ala apetisant  si multe basicute :)
Puncte forte
  1. nu e un aluat pretentios
  2. se pastreaza foarte bine la frigider  1-2 zile
  3. avem langosi calde la ori ce ora din zi ,chiar si la 6 dimineata  :)
  4. putem face 1 langos daca vrem :)  restul.... pe alta data si pentru altii :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...