vineri, 29 iulie 2011

TORT STRACCIATELA


Se stie ca  in viata orice e bun e ori imoral ori ingrasa :( ..dar nu si tortul asta care e aproape  dietetic :))))) ,imi zic  in gand... si  ma  mint si ma amagesc singura ..si pana la urma ma sabotez, cedand in fata ei,a feliutei de tort pufoase si racoroase...
Daca vi se pare cunoscuta situatia atunci trebuie neaparat sa faceti acest tort  doar e pentru cei la dieta :))
Avem nevoie de
-3 oua
-60 gr. zahar (apoximativ  3 linguri cu varf)
-60 gr. faina
-1/2 praf de copt
-20 gr. cacao
astea sunt pentru blat iar pentru crema folosim
-15 gr. de gelatina
-10 linguri de apa
-500 ml. frisca
-500 ml. iaurt(kefir am folosit eu)
-3 esente vanilie
-200 gr. ciocolata razuita grosier
-3 linguri de zahar
Pentru glazura avem nevoie de
-1 lingura de unt
-2 linguri de apa
-2 linguri de cacao
-70 gr. de zahar
Facem blatul pentru inceput asa ca mixam albusurile spuma ,adaugam zaharul in ploaie in timp ce continuam mixarea si mai batem pana se albeste compozitia.Adaugam galbenusurile rand pe rand si amestecam bine.
Intr-un alt castron combinam faina cu praful de copt si cacaoa dupa care le incorporam in spuma de oua cu miscari de sus in jos.
Dam la copt in cuptorul incalzit dinainte ,pana ce scobitoarea cu care probam blatul iese curata.Lasam sa se raceasca dupa care il punem din nou in forma in care l-am copt si-l incercuim cu hartie de copt impaturata in doua , dupa cum se vede in poza de mai jos,

hartia sa fie mai inalta decat forma de copt-eu am taiat-o mult prea inalta :) dar rezultatul final n-a avut de suferit.
Pentru a pregati crema  trebuie sa hidratam gelatina in  cele 10 linguri de apa pentru aproximativ 15 minute

dupa are o incalzim la cuptorul cu microunde cateva secunde cat sa devina lichida,dupa care o adaugam in fir subtire in iaurt ( kefir).Operatiunea asta o facem in timp ce batem iaurtul cu mixerul.
 Iaurtul astfel pregatit il punem peste frisca mixata si ea la randul ei cu zaharul si esenta de vanilie.Omogenizam cele doua amestecuri  impreuna cu  ciocolata rasa.


Crema astfel obtinuta o turnam peste blat, apasand crema usor cu dosul lingurii incercand sa nu lasam goluri de aer ( eu nu mi-am facut probleme si  am gasit cateva gaurele cand am taiat feliutele de tort dar sunt simpatice :) si pe mine nu m-au deranjat). Intindem uniform  crema dupa care dam la rece cateva ore sau si mai bine,peste noapte.
Asa arata scos de la frigider inainte de glazurare

Inainte de a felia tortul preparam glazura adica -topim ,pe foc,untul impreuna cu apa pana la dizolvarea completa a acestuia dupa care luam de pe foc ,adaugam zaharul si cacaoa si amestecam  pana ce se topeste tot zaharul si glazura devine neteda,fara cocoloase.Turnam  peste tort ,in mijloc ,si lasam sa curga glazura spre margini fara sa o atingem .
Ornam cu ciocolata sau/si cu cacao.
In ce priveste servitul ...stiti despre ce  e vorba nu?....de multa ,multa pofta ceea ce va doresc si voua  :)

joi, 28 iulie 2011

SALATA DE VINETE CU BUSUIOC


Una dintre cele mai bune .. ..asta pot sa zic despre aceasta salata de vinete si nu numai eu ci si rasfatatul casei care a mancat si el cu o poftaaaa..si asta zice multe fiindca domnisorul nu e deloc prieten cu salatele de vinete..decat cu asta ,se pare :) si in combinatia prezentata (care e de nota 10-apropo :))
Am folosit
- 2 vinete
coapte si curatate
-1 ceapa
-frunzulite de busuioc verde
-1 lingura de ulei de masline
-2 rosii mai mici
-zeama de la aprox. 1/2 lamaie
-sare si piper
-cateva felii de paine prajita
-1-2 catei de usturoi
Vinetele coapte , curatate si scurse bine le pasam bine la blender impreuna cu o ceapa .Pasta rezultata o amestecam cu frunzulitele de busuioc taiate marunt,cu zeama de lamaie si lingura de ulei.Asezonam cu sare si piper.

Spalam si taiem rosiile in jumatati dupa care le scoatem miezul cu semintele.Taiem partea carnoasa cubulete apoi le adaugam pastei de vinete.
Prajim feliile de paine,le frecam cu usturoi dupa care intindem salata de vinete.
La noi s-a topit intr-o clipa .

miercuri, 27 iulie 2011

ARDEI UMPLUTI


Ce as putea sa zic despre ardeii umpluti?..decat ca sunt un fel usor de preparat si ca sunt o alternativa la traditionalele sarmalute ,dupa parerea mea.
Eu ii fac  de ani de zile exact asa cum m-a invatat mama mea si probabil ca si pe mama a invatat-o bunica deci e reteta mostenita din generatie in generatie.
Asadar avem nevoie de
-ardei,cam 7-8 depinde de marimea lor si de cativreti sa umpleti
-1 kg de carne de porc macinata
-1 cana  si 1/2 orez cu bob lung spalat in mai multe ape
-1 ,2 cepe depinde cat sunt de mari
-sare,piper,boia-dupa gust
-1 ou
-ulei-daca nu e carnea grasa
-500 ml. bulion
-2-3 frunze de telina
-2-3 l de apa-depinde cat de multa zeama vrem sa avem
Curatam ceapa si o taiem fin de tot sau o dam pe razatoare.Tocam carnea dupa care o amestecam cu condimentele-totul dupa gust,adaugam ceapa , oul,uleiul si  orezul.

Omogenizam bine .
Cu amestecul obtinut umplem ardeii curatati de seminte si pielitele de pe dinauntru ,dupa care ii punem unul langa celalalt in picioare

Peste ei turnam usor apa amestecata cu bulionul.Punem si vreo 2 fire de telina pentru un plus de aroma,sare si piper si dam la fiert la foc mic pana se fierbe orezul.
Se servesc cu smantana.
S-aveti pofta!

luni, 25 iulie 2011

MUFFINS CU DOVLECEL SI SUNCA


Ceva bun-bun cu dovlecel ....din nou...pentru ca ne place,ne place,ne place,place,place :)
De data asta intr-o combinatie cu sunca si cascaval...hmmm, ceva foarte reusit si aromat.
Ingrediente
-1 cup faina de malai (ceva mai fina)
-1 cup faina alba
-2 lingurite rase praf de copt
-1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu
-1 lingurita de sare
-100 gr. de cascaval
-1/2 cup kefir( sau iaurt)
-1/4 cup ulei
-2 oua
-1 cup dovlecel
-piper dupa gust
-cimbru,patrunjel
-sunca
-susan
Curatam dovlecelul si-l radem pe razatoarea mare apoi il lasam sa stea cu sare  1/2 ora sa-si lase apa,dupa care il stoarcem bine .
Amestecam faina de malai (eu am rasnit-o un pic sa fie mai fina),faina alba,sarea, piperul,praful de copt,si bicarbonatul impreuna cu cascavalul ras.

Intr-alt vas batem putin cu telul ,cat sa se omogenizeze bine,iaurtul cu uleiul si ouale

dupa care amestecam cu ingredientele uscate.Adaugam si dovlecelul bine stors de apa,cateva fire de patrunjel taiate marunt si cimbru uscat,dupa gust.
Amestecam pana se incorporeaza.
Ungem formele de muffins cu ulei si tapetam cu faina de malai.Punem cate o lingura din compozitie in fiecare forma ,in mijloc punem cateva cubulete de sunca dupa care acoperim cu inca un rand de aluat

Presaram cu susan apoi dam la cuptor pana se rumenesc frumos deasupra.
Se servesc calde dar nici reci nu sunt de lepadat,asa ca merg de minune la pachetel.
Si ca sa vedeti pufosenie

Reteta adaptata de aici
S-aveti pofta!

vineri, 22 iulie 2011

PULPE DE PUI MARINATE IN KEFIR


Daca tot s-a facut rece afara  ( din nou) putem da drumul la cuptor sa pregatim pulpe de pui... cu cartofi noi cum altfel...
De data asta am facut o marinata din
-kefir
-usturoi
-sare,piper,boia
-rozmarin

Amestecam toate astea  dupa care plasam pulpele spalate si curatate bine -eu le-am parlit cam tare,da' decat sa vad pene prin farfurie mai bine asa :)) -in kefirul astfel condimentat.Am lasat peste noapte intr-un recipient cu capac,la frigider.

A doua zi am scos pulpele si le-am  dat la cuptor alaturi de sferturi de cartofi noi .

Mi-a placut mult cum au iesit -foarte fragede si fara sa se usuce deasupra.
Alaturi de o salata de vara si un strop de mujdei de usturoi sunt exceptionale.

joi, 21 iulie 2011

RATATOUILLE


.sau mai pe romaneste zis,o mancare delicioasa  da' delicioasaaa ,de legume facuta la cuptor... sau pe foc -din cate am ''goagalit''..
Eu am facut-o la cuptor in vasul roman si a iesit o nebunie,asa ca daca va plac legumele de sezon acum e momentul sa le  incercati  in combinatia asta,si sigur nu o sa regretati.
No , acum  dupa ce mi-am laudat marfa pot sa va zic si cum am facut :)
In primul rand avem nevoie de legume

-2 vinete potrivit de mari
-3 dovlecei
-2 ardei grasi-unul verde,unul rosu am avut eu
-1 ardei  galben
-1/2 ardei iute-se poate si mai mult ,eu n-am vrut sa iasa mancarea picanta
-3 cepe mai mititele
-6-7 catei de usturoi
-3 rosii
-patrunjel si cimbru
-sare
-2-3 linguri de ulei


Am inceput cu pregatirea sosului si anume am spalat si taiat in jumatati rosiile dupa care le-am pus in recipientul robotului de bucatarie.Am adaugat si ceapa curatata si taiata in jumatati, jumatatea de ardei iute,usturoiul,patrunjelul si cimbrul si am dat drumul masinariei.Am turnat si uleiul si am lasat pana s-au transformat legumele intr-o pasta.Jumatate din acest sos l-am pus pe fundul vasului roman ,cealalta jumatate ramand pentru pus deasupra legumelor.

Odata acest sos pregatit ne putem ocupa de feliatul vinetelor,dovleceilor si al ardeilor.
Ar fi fost bine ca dovleceii si vinetele sa fi avut aceeasi grosime pentru ca atunci cand am alternat feliile de legume le-am potrivit mai greu, unele fiind mai mari decat celelalte,dar am scos-o la capat :)..aspectul ca aspectul dar pana la urma gustul conteaza, nu? :)

Dupa ce-am inghesuit feliile una in cealalta bine de tot ,am presarat un praf de sare apoi am turnat deasupra  sosul de rosii ramas.

Am pus capacul pe vas si l-am dat la cuptor,pana au inceput legumele sa se inmoaie ,dupa care am luat capacul pentru a se mai evapora din apa lasata de legume si pentru a prinde o culoare apetisanta.

Asta e tot ce pot sa va zic  eu despre pregatirea acestui fel de mancare...mai ramane sa-i descoperiti  si voi savoarea :)

miercuri, 20 iulie 2011

LAPTE DE PASARE


Unul dintre deserturile copilariei e laptele de pasare,o adevarata delicatesa atunci,pe vremea aia..Acum cu atatea tentatii care mai de care mai alambicate am cam  uitat de lucrurile simple de altadata.
Niciodata nu am masurat sa vad ce cantitati folosesc in prepararea lui dar de data asta am notat ce folosec,cu aproximatie e drept ,pentru ca tine de gust -cat de dulce sau de gros se vrea sosul..Mai mult conteaza modalitatea in care se prepara :)
Am folosit
-1l si 300 ml lapte
-5 oua
-aprox. 12 linguri de zahar-puteti pune mai mult sau  puteti micsora cantitaea dupa bunul plac
-1 lingura rasa de amidon
-1 esenta de vanilie
Punem laptele la fiert,timp in care separam ouale .Batem albusurile spuma

dupa care adaugam rand pe rand jumatate din cantitatea de zahar si mai mixam pana ce spuma devine lucioasa.
Acum luam cu ligura galuste de spuma pe care le punem cu finete in laptele care fierbe.

Le intoarcem usor cu o spatula si pe cealalta parte apoi le scoatem usor cu spumiera si le lasam deoparte pana terminam de fiert toate galustele de spuma.Inca ceva ,sa nu puneti multe odata la fiert ,sa puteti sa le intoarceti fara sa le sfarmati.
Dupa ce terminam de fiert galustele oprim focul si lasam laptele deoparte .Acum e timpul sa ne ocupam de galbenusuri -le frecam (eu le-am mixat) bine cu restul de zahar si cu o lingura rasa de amidon

dupa care punem un polonic de lapte fierbinte si amestecam energic ,,apoi inca un polonic si din nou amestecam (-asta ca sa aducem si galbenusurile la temperatura laptelui , astfel nu se vor  branzi ) dupa care turnam  galbenusurile peste lapte ,punem din nou pe foc si mai lasam sa dea un clocot,dupa care oprim focul si adaugam esenta de vanilie.
Peste sosul de lapte si galbenusuri punem si galustele de spuma

,amestecam usor  apoi lasam sa se raceasca dupa care dam la frigider.
Se serveste neaparat rece ,cu ciocolata rasa deasupra cum am facut noi sau simpla...oricum e un deliciu  ce inlocuieste cu succes inghetata  ,asa ca o cupa cu lapte de pasare, rece, e  binevenita  in zilele toride de vara.
S-aveti pofta!

marți, 19 iulie 2011

PREMIU

In sfarsit am gasit  o clipa libera sa va pot arata ce minunatie am castigat la concursul "Gatesc cu gust" ,la editia cu numarul 14 ,numar care se pare ca  mi-a purtat noroc pe Ardei-iute.Am fost onorata sa vad ca am castigat la un concurs unde au fost concurente  una si una , toate cu retete minunate  asa ca multumesc inca o data si pe aceasta cale organizatorilor si sponsorilor.
Nu am vrut doar sa va arat cuptorul Whirlpool JT 356 WH

pe care l-am primit de vreo cateva saptamani -stiu ,ar trebui sa-mi fie rusine dar chiar nu am avut timp-ci am vrut sa si incerc ceva in el.....asa ca am optat pentru pizza.
O pizza mai rapida de atat nu cred ca se poate -in aproximativ 10 min. a fost gata.
Aici  poze inainte si dupa10 minute

Stiu ca exista discutii in legatura cu folosirea microundelor ,chiar pot sa zic ca ma situez in tabara contra microunde dar tot eu zic -sunt pestisor asa ca am o fire duala-deci  am scuze :)) ,ca daca le folosesc odata pe luna nu se intampla nimic.
Sa revenim la pizza mea ultrarapida  - a fost mai mult decat delicioasa ,am folosit acelasi aluat si toping ca si in cazul  melcisiorilor ,cu asta stiu ca nu dau gres niciodata.doar ca de data asta totul s-a petrecut mult mult mai rapid si mi se pare ca a iesit chiar mai gustoasa decat facuta la cuptorul aragazului.
Astea fiind zise va las sa va serviti si voi  cu o feliuta de pizza  aburinda.

S-aveti pofta!

luni, 18 iulie 2011

SALATA DE VINETE


Fiindca nu prea ma impac bine cu maioneza ,salata de vinete prefer sa o fac fara...si  iese mult mai gustoasa decat varianta clasica..zic eu...si sigur mult mai dietetica.. zic tot eu :)
Eu am avut de data asta 2 vinete mari pe care le-am copt pe plita ,pe flacara aragazului (la fel de bine se pot coace in cuptor dar dureaza mai mult si parca nu au acelasi gust), dupa care le-am curatat si le-am lasat sa se scurga bine de zeama ,care cica amareste vinata daca nu e scursa bine...

Odata facuta si operatiunea asta ,am pus vinetele in cuva robotului de bucatarie,

am adaugat si o ceapa curatata si taiata mai mare si am dat drumul aparatului sa-si faca treaba.Am pus  cateva picaturi de zeama de lamaie si ulei ( cam 100 ml. )peste vinete,am asezonat cu sare ,piper-toate astea in timp ce robotul taie/amesteca ...Cand totul a devenit o pasta aerata am oprit robotul  si am am gustat sa fie potrivit de sare si zeama de lamaie.
Am servit pe felii subtiri de paine cu tarate-reteta in curand :)

vineri, 15 iulie 2011

SUPA-CREMA DE DOVLECEL CU CRUTOANE



Am mai zis ca-mi place mult dovlecelul asa ca  il gatesc in toate felurile posibile..de data asta am facut o supa -crema gustoasa foc :)..si cum lauda de sine nu e prea buna va invit sa o incercati si voi :)
Am folosit:
pentru supa
-1 dovlecel potrivit de mare
-2 morcovi
-1 ceapa
-sare si piper
-2-3catei de usturoi sau dupa gust
-2-3 linguri de smantana
-1 lingura de ulei
pentru crutoane
-cateva felii de paine
-ulei de masline
-marar
-usturoi
-sare
Am spalat si curatat dovlecelul ,morcovii si ceapa dupa care le-am taiat cubulete si le-am calit cateva minute in ulei.

Am stins cu apa si am lasat sa fiarba pana s-au inmuiat legumele apoi le-ma pus in blender si le-am pasat (impreuna cu apa de pe legume)pana am obtinut o crema .Am pus din nou pe foc si am lasat sa dea un clocot impreuna cu smantana

si usturoiul,am asezonat cu sare si piper  si..gata supa crema.
Pentru a obtine crutoanele ,am taiat cubulete feliile de paine  si le-am lasat la cuptor pana s-au rumenit frumos pe toate partile.
Am pregatit un sos,mai bine zis un ulei aromat ,din ulei de masline ,marar taiat marunt ,usturoi pisat si sare in care am scaldat rapid fiecare cubulet de paine prajita .

Am servit  supa  stropita cu picaturi de ulei aromat si cu crutoane  crocante .
Un deliciu rapid de vara.
S-aveti pofta!

joi, 14 iulie 2011

DULCEATA DE COACAZE NEGRE


Una dintre cele mai bune dulceturi pe care le-am gustat vreodata-asta pot sa zic despre dulceata de coacaze negre.
E dulce-acrisoara ,parfumata ,cu o textura fina -e perfecta din punctul meu de vedere.
Fiindca fac pentru prima data am dat cu goagalu' :) si am gasit mai multe variante de obtinere a dulcetei si pana la urma am facut tot cum mi s-a nazarit mie.
Asadar la
-3 kg de coacaze curatate si spalate am folosit
-1 si 1/2 kg. de zahar,
-2 cani de apa,
-zeama de la 1/2 lamaie mica,
-un varf de lingurita de conservant
Coacazele pregatite ,adica spalate si curatate,le-am pus pe foc impreuna cu cele 2 cani de apa

si le-am lasat sa dea un clocot.Cand a inceput sa faca spume am adaugat si zaharul si zeama de lamaie si-am mai lasat sa fiarba .

Se leaga  repede asa ca fiti  pe faza-eu cred ca am fiert-o cam mult ,era destul de consistenta cand s-a racit-dar am scuza ca fac pentru prima data asa ca ma iert :) si promit sa nu repet greseala.
Inainte sa opresc focul am amestecat un varf de lingurita de conservant cu 2-3 linguri de dulceata dupa care am omogenizat cu restul de dulceata din oala.
Am obtinut 10 borcanele de 300 ml si cat se vede pe farfurie de ""dulceata de nota 11''-atat am obtinut de la mofturosul sef :)-asa ca sunt mai mult decat multumita.

sâmbătă, 9 iulie 2011

INGHETATA DE CIOCOLATA


Vine din nou canicula  ,asa ca inca o  reteta de inghetata e binevenita...de data asta cu ciocolata.
Am folosit
-100 gr. ciocolata
-4 linguri de zahar
-200 ml. frisca lichida
-1 lingura de cacao
-2 oua
-1 fiola esenta de rom
Am batut frisca pana a astat bat.La fel am procedat si cu albusurile de ou-le-am batut spuma iar galbenusurile le-am mixat impreuna cu zaharul,pana ce si-au schimbat culoarea.
Am topit ciocolata pe abur ,

apoi am amestecat si cacaoa in aceasta dupa care am turnat-o peste galbenusuri si am continuat  sa o bat cu mixerul pana s-a omogenizat bine.Toata aceasta compozitie am inglobat-o apoi in spuma de albusuri.

Utima etapa in prepararea acestei inghetate supercremoase a fost sa amestec frisca batuta cu amestecul de ou si ciocolata si cu esenta de rom.

Am pus totul intr-o caserola si am dat la congelator.Rezultatul-o inghetata cremoasa,cremoasa,cremoasa...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...