miercuri, 30 mai 2012

PAINE SIMPLA CU MAIA METODA 1*2*3



Paine simpla ,metoda 1*2*3 ,adica ,asa cum explica tare frumos Codruta ,la o parte maia 100% hidratare,,se adauga 2 parti apa si 3 de faina.
Ingrediente
-150 gr. maia hranita si dublata in volum
-300 gr. apa
-310 gr. faina alba
-140 gr. faina integrala de grau
-10 gr. sare

Dizolvam maiaua in apa calduta ,adaugam faina ,omogenizam cu o lingura de lemn si lasam, acoperit,1/2 ora -proces numit autolyse.
Dupa trecerea acestui timp,presaram sarea deasupra si ne apucam de framantat ,pana ce glutenul e mediu dezvoltat.Eu marturisesc ca am pus aluatul in cuva masinii de paine si am pornit  programul de 20 min.,cel de framantare .
Cand am terminat framantarea ,mutam aluatul intr-un vas usor uns cu ulei,unde il vom lasa la dospit  2ore si 30 min. ,timp in care vom face 2 seturi de S-F (intindere si impaturire a aluatului)
Dupa cele 2 ore si jumatate ,rasturnam aluatul pe masa de lucru si ii dam o preforma rotunda sau ovaloida ,in functie de ce forma dorim sa obtinem la final , degazand usor aluatul.
Lasam acoperit 20 min.,dupa care ii dam forma finala.
Asezam aluatul cu sigiliul in sus intr-un vas -eu am captusit o tava de cozonac cu un prosop de ala gros primit de la mama, zestre :)
Acoperim cu o folie alimentara ,lasam sa se odihneasca la temperatura camerei 1 ora apoi mutam tava la frigider ,pentru vreo 10 ore .
Cu 1 ora inainte de a coace painea ,incalzim cuptorul aragazului.
Scoatem  painea ,o crestam -aici mai am muuuuulllt de lucru :) pana deprind miscarea ,si o dam la cuptor,primele 15 min. cu aburi ,restul de 30 min.fara.
Cand suna a gol, batuta la fund :),oprim focul si mai lasam painea in cuptor cu usa intredeschisa inca vreo 5 min.


Se poate felia cand e rece ,asta teoretic ,ca practic e imposibil :) sa stai sa astepti atat cand miroase bestial de bine a paine proaspata .....

2 comentarii:

  1. Am facut si eu painica asta, prima incercata cu maia naturala; abia e scoasa de la cuptor si se odihneste pe gratar. Tu cum pastrezi painea? in punga de hartie sau material textil? sau la frigider in punga de plastic? merci

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deja cred ca ai si gustat din paine .Asa ce buna e ?
      Daca fac mai multe paini odata ,le las sa se raceasca bine apoi infoliez surplusul si-l bag la congelator.Cand am nevoie doar scot painea si o las sa se decongeleze si e moale aproape ca si in ziua cand am copt-o.
      Painea pe care o consumama imediat, tot infoliata imi place sa o tin .Si a 4-5 zi e tot moale si deloc uscata cum mi s-a intamplat cand o pastram in material textil.
      In punga de hartie nu stiu cum sta ca n-am incercat..

      Ștergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...