Lume ,maia.... maia ,lume..
Azi o scot pentru prima data pe noua mea prietena ,maia ,in lume :)
Ne-am cunoscut pe blogul Codrutei , un loc minunat ,de care nu ma mai satur.....Aici m-am indragostit iremediabil de ea,de maia, si de tot ceea ce poate ea sa faca .
Am urmat indicatiile Codrutei si-am pornit o maia, cu succes , chiar fara probleme...o maia sanatoasa care deja isi face treaba foarte bine .
Avem nevoie doar de apa si faina ca sa obtinem drojdia salbatica si de vreo 7-10 zile pana sa o putem folosi pentru a face paine gustoasa..si nu numai paine.
ZIUA NR.1
-100 gr.apa-eu pun la temperatuta camerei
-50 gr. faina de secara
-50 gr. faina alba
amestecam toate la un loc si lasam cultura sa stea 24 ore
ZIUA NR.2
DIMINEATA
-pastram 75 gr. de cultura
-adaugam 75 gr de apa
-50 gr.faina alba
-25 gr.faina de secara
amestecam cultura pastrata cu apa ,apoi cu fainurile
lasam pana seara intr-un borcan cu capacul pus doar cat sa nu intre praful
SEARA
dupa 12 ore repetam procedeul de dimineata
ZIUA NR 3 SI 4
acelasi procedeu ca in ziua nr 2
deja incep sa se observe bule
Incepand cu ziua 5 ar trebui sa-si dubleze volumul in opt ore , sa fie plina de bulbuci.
De acum incolo o vom hrani la fiecare 12 ore ,vom renunta la faina de secara pe care o vom inlocui cu faina alba, deci
75 gr.maia ,75gr.apa,75 gr. faina alba
Asa obtinem o maia 100% hidratare.
Cand fac paine des ,la 2-3 zile pastrez borcanul cu cultura ,la temperatura camerei si o hranesc dimineata si seara iar cand nu am nevoie ea decat 1 data pe saptamana ,atunci pun borcanul la frigider iar inainte de folosire hranesc maiaua de 2-3 ori .
Maiaua se foloseste odata ce a ajuns in punctul maxim de crestere ,nu inainte de a o hrani si nici imediat dupa hranire ..cam la 3-4 ore dupa reimprospatare ,in functie de temp. si cantitatea folosita , inainte sa colapseze.
Pare complicat dar nu e deloc ,inceputurile sunt in general mai grele :) dar apoi e doar placere .
De acum pornim in lumea painilor adevarate.
Si daca mai zic ca painile cu drojdie salbatica (maia) au un indice glicemic mai mic decat painea facuta cu drojdie de panificatie si ca usureaza absorbtia mineralelor (magneziu,zinc,fier ....) din cereale atunci sigur o sa-i dati o sansa minunatei maia.
Succes !
ps. Nu avem nevoie de sare ca sa facem maia. Sarea intra doar in paine, sunt convinsa ca stii asta.
RăspundețiȘtergereAm dat o tura prin painile tale :) Foarte faine toate!
codruta
Multumesc de atentionare..bineinteles ca nu e nevoie de sare...neatentia...acum ma duc si corectez ca e o MARE greseala..
ȘtergereCat despre paini -pana vor fi ca ale tale mai e cale lunga....mai am si altele facute dar din lipsa de timp nu sunt postate
Te pup cu mare drag!