duminică, 13 mai 2012

PAINE FARA FRAMANTARE


O paine tare buna care se face cu minimum de efort, prea gustoasa ca sa nu fie incercata macar odata...cu toate ca daca o faceti odata  sigur o sa repetati experienta.
Ingredientele-s putine
-faina...740 gr.
-apa...600 ml
-sare...2 lingurite
-drojdie...6 gr.
+ o oala cu capac care sa poata fi introdusa la cuptor - eu am folosit cu succes de fiecare data oala de lut,vasul roman.
E simplu de tot..dizolvam drojdia in apa calduta.
Amestecam sarea cu faina,apoi faina cu apa.
Eu folosesc pentru aceasta operatiune o lingura de lemn,fiindca aluatul e foarte hidratat ,deci prea lipicios pentru mana :).
Cand totul e omogen ,acoperim vasul in care vom lasa la dospit cu folie alimentara si lasam la temperatura camerei (21-22 grade) cel putin 12 ore....daca e mai cald de atat, timpul pentru dospit se scurteaza.


A doua zi (daca framantati de cu seara) se rastoarna aluatul pe masa de lucru bine infainata,si se degazeaza, apasand usor cu mana .
Laturile cercului/patratului  obtinut prin modelarea aluatului ,le suprapunem (partea stanga peste dreapta,partea de sus peste cea de jos) ,dupa care punem aluatul intr-un castron infainat cu partea impaturita in jos.
Acoperim si lasam sa dospeasca ,din nou ,cel putin 2 ore.
Cand observam ca aluatul  aproape si-a dublat volumul  ,pornim cuptorul ,cu vasul roman in el.
Lasam sa se incinga bine.
Scoatem oala de lut ,rasturnam aluatul in el cu impaturirile in sus daca vrem sa obtinem un aspect rustic _io zic ca asa e mai faina_ iar daca vrem o ''fata '' mai finuta impaturirile vin jos.....oricum ..gustul rezista :).


Punem capacul si dam la cuptor.
Primele 15 minute cu capacul pus si la o temperatura ridicata si inca vreo 30 fara capac si la temperatura medie.
Lasati sa se raceasca,daca  rezistati :) mirosului innebunitor , apoi feliati.
precizare
Oala de lut nu se tine scufundata in apa ,nu se unge cu ulei  caci se va lipi aluatul foarte tare si o sa ramaneti cu o juma' de paine in mana si cu cealalta in oala, rugandu-va la toti sfintii sa ramaneti cu oala intacta-aici vorbesc din experienta :)
Daca doriti puteti sa pudrati fundul oalei cu faina,dar nu e necesar.
S-aveti spor la paine!


Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...