luni, 13 iunie 2011

STRAWBERRY BAKED ALASKA


De prima data cand am vazut aici acest tort de inghetata am zis ca e musai sa-l incerc, fiind dupa parerea mea perfectiunea intruchipata-inghetata si caramel...iubitorii de caramel stiu de ce :)...dar , seful casei -cel mic la statura dar nu si la tonalitatea vocii-a avut de obiectat-lui nu-i place caramelul si pace,asa ca parerea lui a cantarit destul de mult in hotararea pe care-am luat-o -sa fac o inghetata de capsuni-preferata lui , in locul cremei de caramel.
Va zic ce-am facut acum si cum voi face data viitoare ,caci sigur il voi mai repeta la ce succes a avut.
Pentru inghetata am folosit
-6 galbenusuri
-400 ml frisca
-200 gr. ciocolata alba
-1 esenta de vanilie
-4 linguri de zeama de lamaie
-1 lingura de unt
-150 gr. zahar
-650 gr. capsuni
Pentru blat
-3 oua
-200 gr. zahar
-150 gr. faina
-2 linguri d eulei
-1 linguri de cacao
-1/2 praf de copt
Pentru bezea am folosit
-6 albusuri
8 linguri de zahar
Pentru insiropat blatul
-2 plicuri ciocolata calda cu aroma de cirese
-1 cana cu apa
-1 lingura de coniac
Am inceput cu prepararea inghetatei,amestecand galbenusurile cu zaharul bine de tot,eu am batut cu mixerul,si punanad pe foc mic-mic pana s-a topit zaharul apoiam lasat sa se raceasca.


Aveti grija ca se prinde repede de fund,sa amestecati tot timpul sa nu se afume-sau puteti sa puneti compozitia si la bainmarie atunci sigur nu dati de bucluc :)
Pe bain marie am topit ciocolata impreuna cu untul

apoi am lasat sa se raceasca,dupa care am amestecat aceste doua compozitii cu frisca batuta bine.

Amestecul rezultat l-am impartit in doua.-intr-o parte am pus capsunile maruntite si in cealalta vanilia si zeama de lamaie.

Aici  data viitoare am sa fac altfel deoarece partea cu capsunile a avut ace de gheata si cred ca daca dadeam un clocot fructelor pierdeau apa pe care le contin si iesea si inghetata mai cremoasa -asta e parerea mea si o sa incerc asa data viitoare.
Buuunn...intr-un bol imbracat pe interior cu folie alimentara ,am pus inghetata de capsuni si am dat la congelator vreo 2 ore pana s-a intarit ,dupa care am pus-o si pe cea de vanilie peste si am dat la congelator pana a doua zi.

Am facut si blatul cu ajutorul comandandului casei :)
Am batut spuma tare albusurile ,apoi am adaugat zaharul si am continuat mixarea pana s-a albit compozitia,dupa care ajutroul meu a turnat galbenusurile frecate cu ulei si le-a incorporat bine .

Am adaugat faina ,praful de copt si cacaoa si am amestecat bine cu o spatula ,am pus compozitia rezultata intr-o tava rotunda ,apoi am dat la copt pana scobitoarea cu care am verificat a iesit curata.
A doua zi am insiropat blatul cu ciocolata calda preparata dupa instructiunile de pe plic si racita ,in care am amestecat o lingura de coniac.

Am rasturnat inghetata peste blat,

am taiat marginile blatului-tava in care am copt are diametrul mai mare decat vasul in care am pus inghetata-dupa care am pus bezeaua -albusurile batute spuma in care am pus rand pe rand cate o lingura de zahar continuand mixarea pana am obtinut o pasta lucioasa.





Am dat la cuptorul foarte bine  incins  pentru 5 minute-n-aveti frica ,cum am avut eu,nu se topeste :)
A aratat asa bine,cu varfurile colorate ca mi-a si fost mila sa-l tai :)

Despre gust nu pot sa zic  decat ca a fost o combinatie mai mult decat reusita -bezea + inghetata de capsuni acrisoara+inghetata vanilie dulce=iubire patimasa :)

3 comentarii:

  1. De nota 10!
    L-am admrat si pe Ardei.
    Bravo!
    Sa va fie de bine. Pup.

    RăspundețiȘtergere
  2. Gaby ,e de nota 10 deoarece am avut o profesoara de nota 10..Multumesc de reteta
    Vio esti o draguta,multumesc...de-ai stii ce gust a avut..pe masura aspectului
    PUP

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...