miercuri, 31 august 2011

PASTA DE VERDETURI


...mai exact de patrunjel ,telina si leustean...fiecare separat -asa am facut eu .
E simplu de tot-se spala manunchiurile de verdeata si se pun cu totul ( codite/tije) la  cutitele robotului .Adaugam si sare grunjoasa ,dupa gust ,apoi  lasam masinaria sa marunteasca turnand  ulei din cand in cand, pana ajungem la consistenta dorita..Cand credem ca ne place rezultatul ,punem pasta  obtinuta in borcane,lasand loc deasupra pentru un guleras de ulei.
Punem capacul si pastram la frigider.
Cu cat mixam mai mult  cu atat culoarea pastei va fi mai deschisa  de aceea diferenta de nuanta intre leustean -pe care l-am vrut mai marunt si patrunjel si telina -care nu ma deranjeaza daca sunt mai mari :)

luni, 29 august 2011

TORT ''CORABIA PIRATILOR''


Acu' cateva zile ,pisoiul nostru a facut 7 ani si cum dorinta lui e porunca pentru mine i-am facut  ca tort- corabia piratilor.
Am facut  prajitura lui preferata ,o portie si jumatate,pe care am decupat-o cu ajutorul unui sablon in forma dorita.

Am imbracat corabia cu fasii de pasta de ciocolata,carora le-am imprimat model de lemn.
Ancora si carma am facut-o din pasta de lapte praf,marea din frisca iar plaja din biscuiti sfarmati.
Sarbatoritului i-a placut atat de mult incat abia si-a putut lua ochii de la el :)

miercuri, 24 august 2011

VINETE CU CAPAC DE MAMALIGUTA


Inca o reteta cu vinete ...ca nu ne-am plictisit inca :)..Reteta e mult spus ..mai mult vreau sa va prezint ''ideea''care nu mi-a dat pace pana n-am pus-o in practica, decat cantitati,pe care si daca as vrea sa le dau nu pot fiindca am facut totul la ochi  :)..
Asadar avem nevoie
-vinete -vreo 4 mititele am avut eu
-ceapa
-ardei
-gogosar
-rosii
-patrunjel
-usturoi
-sare si piper
-cascaval
-mamaliguta lasata mai moale
-ulei
Am spalat vinetele,le-am taiat in doua pe lungime apoi le-am scobit miezul,dupa care l-am taiat cubulete.
La fel am procedat si cu celelalte legume.Am amestecat totul ,am asezonat cu sare si piper dupa care am umplut barcutele :).

Din apa ,sare si faina de malai facem o mamaliguta moale ,ca sa o putem intinde usor peste legume.Imediat ce o luam de pe foc o amestecam cu cascaval ras.Pe fiecare vanata punem 3-4 linguri(depinde de marimea vinetelor,poate merge si mai mult daca aveti vinete mai mari)) de mamaliguta fierbinte,si o intindem bine sa acoperim complet toate legumele,sa obtinem un capac de mamaliga.
Stropim vinetele cu ulei,in tava punem apa-putina,ca o sa mai lase si legumele-dupa care dam la cuptor pana se rumeneste mamaliguta .
Se poate servi si calda si rece ,cu sau fara smantana....dar cu e mai buna,credeti-ma :)

luni, 22 august 2011

TARTA FOIETATA CU PRUNE


Hai sa  indulcim nesuferita zi de luni  cu ....ceva buuun si rapid ..si de facut si de mancat :)
Avem nevoie de putine ingrediente
 -1 aluat foietaj,
-1 kg de prune (cantarite cu samburi cu tot)
-2-3 linguri de zahar (sau mai mult daca vreti mai dulce)
-scotisoara ,ghimbir,vanilie 
A fost foarte greu....sa las sa se dezghete aluatul :) timp in care am spalat prunele si le-am taiat in sferturi.Dupa dezghetare am pus aluatul in tava,l-am intepat cu o furculita sa nu se umfle prea tare apoi am aranjat prunele una langa cealalta.

Am presarat prafurile frumos mirositoare ,zaharul dupa care l-am dat la cuptor -{eram curioasa sa-l incerc si pe ceva dulce :)}.S-a facut repede,  in 15- 20 minute a fost coapta  si sunt sigura ca si in cuptorul de la aragaz, bine incins, se face la fel de iute.

Inainte de servire am presarat zahar pudra vanilat.
V-as mai zice ca e combinatia perfecta intre dulce si acrisor ,crocant si cremos..dar va las sa va convingeti singuri...   asa ca va servesc si pe voi cu o feliuta  :)

Si daca  tot e cu prune, nu  se poate sa nu-mi iau tarta si sa merg in vizita :) la Papa Bun,la Provocarea Lunii August''Dulce Romanie"'

joi, 18 august 2011

STRUDEL CU MERE SI GHIMBIR


Era si  timpul pentru ceva dulce si cum aveam ceva mere de vara pe stoc  si cateva bucati de aluat foietaj la congelator am pus in aplicare primul strudel din vara aceasta si cel mai bun pe care l-am mancat vreodata..foarte aromat  si foarte cremos.
Pentru 3 strudele am folosit:
-3 bucati aluat foietaj
-2 kg. mere
-300 gr. zahar
-50 gr. unt
-2 linguri amidon
-vanilie
- scortisoara
-1 lingurita de ghimbir
Am curatat merele de cotor ,nu si de coaja,apoi le-am feliat subtirel,cu ajutorul robotnicului  :).Am pus la calit feliutele de mar impreuna cu untul si zaharul si le-am lasat pe foc pana ce s-au inmuiat si au lasat putina zeama .Am condimentat dupa gust cu scortisoara , ghimbir si vanilie

dupa care am presarat deasupra 2 linguri de amidon

,acesta va absorbi zeama lasata si face compozitia de mere foarte fina ,cremoasa.Am amestecat bine,am mai lasat 2-3 minute dupa care am oprit focul.
Dupa racire am impartit compozitia de mar la trei .Pe fiecare capat de aluat am pus mere  calite,cat mai uniform ,si cu ajutorul foliei in care sunt impachetate foietajele am rulat strudelele.

Cu un cutit bine ascutit am facut crestaturi deasupra  apoi le-am dat la cuptorul bine incins pana au capatat o culoare frumoasa deasupra.
Am servit pudrate cu zahar..caldute  :)...cine sa mai aiba  rabdare pana se racesc?!  :)

miercuri, 17 august 2011

PUI UMPLUT CU CLATITE


Incepem saptamana in forta cu un fel consistent si foarte apetisant-pui umplut cu clatite.Nu e nimic complicat ,totul se face foarte usor  insa  rezultatul final e deosebit, tocmai de asta inscriu acest fel la Provocarea Lunii August-Dulce Romanie .
In primul rand ,avem nevoie de
- un pui,intreg
-1 ceapa mare
-2 ardei galbeni
-1 gogosar
-1 vanata
-sare si piper
-1-2 linguri de ulei
-usturoi
-patrunjel verde
-cateva ace de rozmarin
-vreo 20 de clatite-depinde si de marimea puiului
Incepem prin a desprinde pieptul si celelalte parti ale puiului de piele{ nu ne atingem de pulpe si aripi}astfel incat sa ramana pielea cat mai intacta.Mie nu mi-a reusit prea bine operatiunea asta dar s-a rezolvat ,dupa umplere, cu un ac si-o ata :)
Decupam carnea de pe cosul pieptului o taiem cubulete.Procedam la fel cu vanata si cu restul legumelor dupa care le punem pe toate la calit.Asezonam cu sare,piper,potrivim de usturoi si rozmarin ,dupa care presaram si ceva patrunjel maruntit. Lasam sa se inabuse in zeama proprie pana ce aceasta incepe sa scada.

Cu acest amestec umplem clatitele astfel incat  sa nu iasa zeama pe la capetele lor .

Odata clatitele rulate ,le  indesam bine in pielea puiului,dupa care incercam sa facem o mica operatie estetica :) si sa coasem pielea rupta .

Intoarcem puiul cu cusaturile in jos,ii facem un masaj cu condimente (usturoi,boia,piper,sare-sau altele dupa preferinte),il plasam intr-o tava unsa cu ulei  si-l dam la cuptor, dupa ce am adaugat si ceva apa in tava ,ca sa nu se arda.
Lasam in cuptor pana ce pulpele sunt facute,dupa care servim caldut si cu pofta .



joi, 11 august 2011

OMLETA CU DOVLECEL


sau daca vreti sa-i spuneti  pe iltaliana-frittata :)..dar cum traim in Romania (si asta ne ocupa tot timpul :)) si am folosit slaninuta si branza autentica putem linistiti sa o stigam pe numele romanesc :)
Am folosit
-1 dovlecel mic
-1 ceapa
-slaninuta
-sunca
-5 oua
-branza de oaie
-sare si piper
Se face foarte foarte usor si rapid.Taiem ceapa ,slaninuta si sunca feliiute lungi si subtirele pe care le punem la calit intr-o tigaie -care va putea fi introdusa si la cuptor.Le lasam sa se inmoaie dupa care le acoperim cu feliiute subtiri de dovlecel .

Pana se inmoaie putin si dovlecelul,batem ouale cu furculita  apoi le turnam peste dovlecel .

Presaram branza deasupra si lasam pe foc pana vedem ca partea de jos incepe sa se lege dupa care punem tigaia la cuptor cateva minute -pana capata o fata frumoasa.Se scoate de la cuptor,se portioneaza  si se servestecalda alaturi de rosii .Cu feliute de mamaliguta prajita langa, sigur va face furori intr-o dimineata de weekend :)

VINETE UMPLUTE


O mancare gustoasa si aratoasa foc-asa sunt aceste barcute vinetii ..daca mai zic ca se fac foarte repede,le incercati,da? :)
Avem nevoie de
-2 vinete
-500 gr.carne de porc
-2 cepe
-usturoi
-patrunjel
-1 ou
-sare ,  piper,boia de ardei
-2-3 rosii
Spalam vinetele apoi le taiem in doua ,longitudinal.Cu ajutorul unei linguri scobim miezul,

pe care il vom taia bucatele si il vom amesteca cu carnea tocata ,ceapa taiata marunt,oul si condimentele.Umplem barcutele  cu compozitia obtinuta,acoperim cu rondele de rosii

dupa care stropim cu ulei si dam la cuptor intr-o tava in care punem putina apa .
Asta e tot.Simplu,nu?

marți, 9 august 2011

DULCEATA DE MURE


Zilele trecute am facut o scurta iesire la padure..de unde  n-am venit cu mana goala ci cu 5 kg. si jumatate de mure.Asa ca ,la ceas de seara :) n-am avut  incotro ,decat sa le spal si portionez pentru congelat-o parte iar restul le-am transformat intr-o dulceata bestiala ,parfumata ,aromata.
Am avut asa
-3 kg mure
-1,7 kg. zahar-dar mie ,si nu numai ci si criticilor me personali  :),mi se pare ca a iesit prea dulce pentru gustul nostru
-2 pahare de apa
-zeama de la 1 lamaie mica
-vreo 2 gr. de conservant

Am spalat murele si le-am lasat sa se scurga de apa.Le-am amestecat cu zaharul si le-am lasat sa stea 1 ora  ,1ora si jumatate  {ca sa fiu mai exacta -pana mi-am pregatit borcanele :) }sa-si lase zeama, cica-lucru care nu s-a intamplat  :) ,asa ca , le-am pus pe foc cu apa si le-am lasat  sa fiarba ,cam o ora .

Am adaugat si zeama de lamaie si am mai lasat putin pe foc.Cand am crezut ca e gata{cam tarziu,dupa parerea mea,si va zic si de ce zic asa :)} am amestecat conservantul cu 2-3 linguri de dulceata  int-un bol apoi l-am turnat peste dulceata din oala.Am mai lasat sa dea un clocot si am oprit focul.
Am sterilizat borcanele in cuptorul cu microunde si le-am umplut ,cat inca au fost fierbinti,cu dulceata si ea fierbinte.Am strans capacele si am intors borcanele cu fundul in sus pentru 1/2 ora.
Cred,adica nu ,sunt sigura ,ca am fiert cam mult dulceata deoarece a doua zi cand am intors  borcanul cu susul in jos nici nu a miscat in front ,asa ca ,nu va lasati pacaliti cand incercati dulceata pe o farfuriuta si vedeti ca inca e destul de subtire -dupa o ora si un pic de firbere.....s-ar putea sa fie gata si sa nu va dati voi seama decat a doua zi :).
Mea culpa de data asta dar data viitoare nu se va ma intampla :)

luni, 8 august 2011

COTLET DE PORC CU SOS DE PRUNE


Am fost placut surprinsa  si onorata cand am primit  invitatia Gabytei  de a participa la maratonul provocarilor Dulce Romanie ,asa ca am vrut sa pregatesc ceva mai deosebit,sa nu o fac de rusine  :)

 Provocarea lunii August ''Dulce Romanie''2011 aduce cu sine doua ingrediente obisnuite ,care nu ar trebui sa lipseasca de pe masa nimanui ,pruna si puiul ,dar cu care  te poti juca la nesfarsit
Am ales sa incep cu pruna  pentru ca prunele sunt fructele pe care le astept cu mare  drag in fiecare toamna -deja e aproape  toamna ,nu ? :(  , si de care nu m-as putea satura in veci :)
De data asta am combinat prunele ,nu cu ceva dulce ,cum ar fi firesc-cel putin eu cand zic fructe zic desert :),ci cu carne de porc .A iesit o minunatie ...gustul dulce-picant al prunelor in combinatie cu sosul matasos a stins perfect asprimea carnii..O asociere de nota 10 pe care vi-o recomand cu drag.
Ingrediente pentru friptura de porc

-700 gr. cotlet de porc
- 4 linguri de ulei
- 1/2  lingurita piper
-1 lingura rasa de rozmarin uscat

- 1 lingura rasa de cimbru uscat

-3-4 catei usturoi

Ingrediente pentru  sosul de prune
-10 -12 prune
-2 crengute de rozmarin
-1 cana de apa
-1 cana otet balsamic-eu l-am inlocuit cu otet aromatizat
-6 linguri de zahar
-cateva boabe de piper zdrobite

Pregatim carnea  frecand-o bine- bine cu ierburile uscate ,ulei si usturoi .O lasam sa stea asa 1-2 ore la temperatura camerei sau peste noapte la frigider.

Cand am hotarat ca e suficient de imbalsamata indepartam cat se poate de bine de pe suprafata carnii,usturoiul si ierburile. dupa care prajim carnea pe toate partile intr-o tigaie.Odata facuta ''sigilarea'' dam bucata de carne la cuptor,unde va sta pana se va face si la interior.


Intre timp ,ne putem ocupa de prune.Le spalam ,scoatem samburii si le taiem in patru dupa care le plasam intr-o cratita cu pielita in jos impreuna cu crengutele de rozmarin.

Le lasam pe foc cateva minute,pana pregatim apa cu care le vom stinge.Zdrobim intr-un mojar boabele de piper,amestecam cu apa, cu 4 linguri de zahar si cu otetul.- eu am folosit otet de vin aromatizat de ''moi'' :) foarte parfumat

 Amestecam  in acest lichid pana se topeste zaharul dupa care stingem prunele cu el.Lasam sa dea un clocot dupa care presaram deasupra si restul de zahar si lasam sa fiarba descoperit cam 15 minute.Cand vedem ca s-au inmuiat prunele ,strecuram lichidul si-l punem din nou la foc  sa scada -cam la jumatate iar prunele le acoperim cu folie alimentara.

Asa e inainte

si dupa ce a scazut.

Odata carnea facuta  si lasata la odihnit -vreo 15. min-o feliem si o servim stropita cu sosul  catifelat ,alaturi de prunele caldute si aromate.
Ca si garnitura am facut un piure de cartofi ,care s-a potrivit de minune ,daca e sa ma intrebati pe mine.
Imi ramane doar sa va urez pofta mare

 iar  Gabytei -mult succes !  luna aceasta.
Inspiratia

vineri, 5 august 2011

LEGUME LA GRATAR CU ROSII SI PATRUNJEL


Daca va plac vinetele si dovleceii ,atunci  o sa adorati mancarea/salata  asta.E surprinzator cum folosind doar cateva ingrediente se poate obtine o aroma atat de deosebita,usoara...intruchiparea verii.
Destula vorbarie ,sa trecem la fapte.Avem nevoie de
-1 dovlecel
-1 vanata
-rosii
-usturoi
-patrunjel
-sare
-ulei
Nimic mai simplu-curatam si taiem dovlecelul si vanata rondele subtiri ,dupa care le aruncam intr-o tigaie-gratar ( eu le-am pensulat cu putin ulei inainte)

,le schimbam la fata si pe-o parte si pe alta apoi  le inbalsamam cu un mujdei gros de usturoi (stiti voi-usturoi pisat ,sarat si frecat cu ulei pana se ingroasa) in care am taiat maruntel o mana de patrunjel

.Le amestecam pe toate-vinete,dovlecel si mujdei-bine bine, sa acoperim toate feliutele aburinde cu piscaciunea usturoiului dupa care adaugam rosiile taiate cubulete.Amestecam inca o data ,dupa care degustam ,eventual mai potrivim de sare.
Iese o bunaciune de te lingi pe degete..la propriu :)
Va servesc si pe voi cu o portie :)
S-aveti pofta!

joi, 4 august 2011

SALATA DE FASOLE VERDE


Daca tot e vara ,e obligatoriu sa profitam din plin de legumele proapete..si cum pastaile nu-mi lipsesc din frigider/camara, le gatesc in toate felurile posibile.
De data asta va servesc cu o salata de pastai cu maioneza subtiata cu kefir..altfel nici nu vreau sa aud de maioneza :).
Avem nevoie de pastai curatate  de codite,spalate pe care le vom fierbe in apa clocotita cu sare pana ce se inmoaie binisor,nu fierte fleoasca :).Le lasam sa se raceasca dupa care le taiem cu cutitul in bucatele  mici .
Preparam si maioneza din 1 galbenus,.mustar ,zeama de lamaie si ulei-cred ca toata lumea stie cum se face  :) ,maioneza pe care o amestecam apoi cu 3-4 linguri kefir sau  iaurt ,acrisor sa fie, sa taie gretosenia :)

Peste sosul obtinut punem pastaile ,usturoiul pisat,sare si piper dupa gust.

Dam la recce dupa care servim cu rosii .
S-aveti pofta!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...