luni, 8 august 2011

COTLET DE PORC CU SOS DE PRUNE


Am fost placut surprinsa  si onorata cand am primit  invitatia Gabytei  de a participa la maratonul provocarilor Dulce Romanie ,asa ca am vrut sa pregatesc ceva mai deosebit,sa nu o fac de rusine  :)

 Provocarea lunii August ''Dulce Romanie''2011 aduce cu sine doua ingrediente obisnuite ,care nu ar trebui sa lipseasca de pe masa nimanui ,pruna si puiul ,dar cu care  te poti juca la nesfarsit
Am ales sa incep cu pruna  pentru ca prunele sunt fructele pe care le astept cu mare  drag in fiecare toamna -deja e aproape  toamna ,nu ? :(  , si de care nu m-as putea satura in veci :)
De data asta am combinat prunele ,nu cu ceva dulce ,cum ar fi firesc-cel putin eu cand zic fructe zic desert :),ci cu carne de porc .A iesit o minunatie ...gustul dulce-picant al prunelor in combinatie cu sosul matasos a stins perfect asprimea carnii..O asociere de nota 10 pe care vi-o recomand cu drag.
Ingrediente pentru friptura de porc

-700 gr. cotlet de porc
- 4 linguri de ulei
- 1/2  lingurita piper
-1 lingura rasa de rozmarin uscat

- 1 lingura rasa de cimbru uscat

-3-4 catei usturoi

Ingrediente pentru  sosul de prune
-10 -12 prune
-2 crengute de rozmarin
-1 cana de apa
-1 cana otet balsamic-eu l-am inlocuit cu otet aromatizat
-6 linguri de zahar
-cateva boabe de piper zdrobite

Pregatim carnea  frecand-o bine- bine cu ierburile uscate ,ulei si usturoi .O lasam sa stea asa 1-2 ore la temperatura camerei sau peste noapte la frigider.

Cand am hotarat ca e suficient de imbalsamata indepartam cat se poate de bine de pe suprafata carnii,usturoiul si ierburile. dupa care prajim carnea pe toate partile intr-o tigaie.Odata facuta ''sigilarea'' dam bucata de carne la cuptor,unde va sta pana se va face si la interior.


Intre timp ,ne putem ocupa de prune.Le spalam ,scoatem samburii si le taiem in patru dupa care le plasam intr-o cratita cu pielita in jos impreuna cu crengutele de rozmarin.

Le lasam pe foc cateva minute,pana pregatim apa cu care le vom stinge.Zdrobim intr-un mojar boabele de piper,amestecam cu apa, cu 4 linguri de zahar si cu otetul.- eu am folosit otet de vin aromatizat de ''moi'' :) foarte parfumat

 Amestecam  in acest lichid pana se topeste zaharul dupa care stingem prunele cu el.Lasam sa dea un clocot dupa care presaram deasupra si restul de zahar si lasam sa fiarba descoperit cam 15 minute.Cand vedem ca s-au inmuiat prunele ,strecuram lichidul si-l punem din nou la foc  sa scada -cam la jumatate iar prunele le acoperim cu folie alimentara.

Asa e inainte

si dupa ce a scazut.

Odata carnea facuta  si lasata la odihnit -vreo 15. min-o feliem si o servim stropita cu sosul  catifelat ,alaturi de prunele caldute si aromate.
Ca si garnitura am facut un piure de cartofi ,care s-a potrivit de minune ,daca e sa ma intrebati pe mine.
Imi ramane doar sa va urez pofta mare

 iar  Gabytei -mult succes !  luna aceasta.
Inspiratia

2 comentarii:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...