luni, 19 septembrie 2011

SILVOITA


Zic pe repede inainte cum fac silvoita sau mai cunoscut..magiunul.
Modalitatea de a reproduce aceasta minunata dulceata in cuptorul aragazului am gasit-o  pe Culinar,si de atunci abia astept sa vina toamna cu fructele ei brumarii  sa pot umple borcanele cu pasta neagra si groasa de silvoita.
Pentru fiecare kg. de prune curatate si macinate avem nevoie de cate o lingura de otet de mere,deci la 5-6 kg. de prune -cat e recomandat a se face odata-se pun 5-6 linguri otet.Se amesteca bine si se lasa 12 ore,peste noapte,dupa care se introduce oala ,preferabil de inox,la cuptor pentru 12 ore,la foc mediu spre mic .
Dupa trecerea acestui timp ,cantitatea de prune ar trebui sa fie scazuta de jumatate si zeama aproape inexistenta.Cea mai buna modalitate de a verifica daca e destul de fiarta e a se lasa o lingura de dulceata sa se raceasca.Daca nu curge cand se intoarce lingura atunci e suficient de fiarta.
Daca se scade cantitatea de prune se scade si timpul de fierbere.la fel-daca se mareste cantitatea se mareste si timpul  cat sunt tinute prunele la cuptor,logic,nu?
Inspre final ,daca se doreste se pot adauga arome -scortisoara,vanilie sau rom.
Se pune dulceata fierbinte in borcane sterilizate si se lasa acoperite cu un servet ,pe masa,pana prinde pojghita deasupra dupa care ,se presara deasupra salicil-optional,si se pun capacele.

3 comentarii:

  1. Ma tot holbam la denumire pana sa aflu ce e!Din ce zona e denumirea ca nu o cunosc?Magiunul il stiu din copilarie si tot de atunci imi place:)

    RăspundețiȘtergere
  2. in maramures ii zice silvoiz (silva pe ungureste va sa zica prune).silvoita,cred ca e denumirea banateana.mama punea prin ea si nuci prajite.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...