Daca ar fi fost sa aleg intre silvoita si dulceata de prune ,fara ezitare as fi ales silvoita.Asta pana ce am gustat dulceata facuta zilele trecute,inspirata fiind de Papa Bun.
E foarte gustoasa si mai ales are o culoare placuta deloc maronie cum o stiam eu :)..iti vine pofta doar vazandu-i culoarea :)
Va zic cantitatile folosite de mine cu toate ca nu aici e smecheria ci in faptul ca se face in doua zile,relaxat ..nici nu am simtit ca fac dulceata.:)..asa sa tot pui pentru iarna :)
Am avut 8 kg de prune,cantarite spalate si curatate de samburi,pe care le-am pus pe foc mediu,cu plita sub oala, cam 1 ora si jumatate ,fara zahar si doar rupte in doua,.Am amestecat regulat sa nu cumva sa se lege de oala si sa stric bunaciune de prune.
Dupa scurgerea acestui timp am oprit focul ,am acoperit cu capac si am lasat pana a doua zi ..sa se odihneasca :)
A doua zi am pus din nou dulceata la fiert..primele 15-20 de minute fara zahar dupa care am adaugat 600 gr.zahar si am mai lasat sa fiarba la foc mic inca vreo 15-20 minute.Am lasat doar atat pentru ca a fost destul de groasa ,fara zeama, asa ca nu avea rost sa o tin mai mult sa se afume .
Am pus dulceata in borcane ,sterilizate in cuptor 15-20 minute.
Am presarat salicil deasupra,am pus capacul dupa care am pus borcanele in paturi.
Asta e tot ce aveti de facut pentru a obtine cea mai frumos colorata dulceata de prune ever :).
Intr-adevar culoarea-i minunata,si prunele nu-s sfaramate...de retinut reteta,dar se poate face si cu alte fructe?Ca aici la mine,prunele sant foaaaarte rare...
RăspundețiȘtergerePupici si o seara placuta!!!
Petronele ,cred ca ar merge aplicata tactica si cu alte fructe,n-ai nimic de pierdut daca incerci :)
RăspundețiȘtergereCat despre lipsa prunelor ..imi pare rau pentru tine..eu n-as putea fara ele,atat de mult le iubesc :)