sâmbătă, 9 iunie 2012
PAINE CU SEMINTE
Painea asta se claseaza pe locul 1, alaturi de SFSB , in topul preferintelor noastre...Miroase atat de frumos , a seminte de floarea soarelui si de susan prajite , incat nu ma pot abtine in momentele cand lucrez cu aluatul , sa nu gust cate o bucatica de aluat... crud :)......nu mai zic nimic de mirosul care umple casa cand se coace painea ....e de-a dreptul innebunitor .
Am respectat ( cu o singura , mica abatere ) formula Codrutei ,doar ca eu fac la dublu tot :).... la cate guri pofticioase suntem si la cat de minunata e painea chiar si dublu e putin :)
MAIA LICHIDA -pregatita cu 12 ore inainte
-faina alba -52 gr.
-apa -65 gr
-maia 100% hidratare -10 gr.
Se pregateste maiaua lichida amestecand maiaua matura cu apa ,apoi adaugandu-se si faina.
Se lasa intr-un vas acoperit ,12 ore la temperatura camerei - 20-22 grade C.
SOAKER-pregatit cu 12 ore inainte
-seminte de in -24 gr.
-apa-72 gr.
Se amesteca semintele de in cu apa si se lasa ,la fel ca maiaua ,12 ore.Semintele vor absorbi apa amestecul devenind gelatinos .
SEMINTE PRAJITE
-seminte crude de floarea soarelui-41 gr
-seminte de susan-20 gr
Se prajesc semintele intr-o tigaie fara ulei, nu impreuna ci separat ,cu ceva timp inainte ,astfel incat sa fie reci cand le introducem in aluat .
ALUAT
-faina alba-265 gr.
-faina de secara-28 gr.-eu am pus faina integrala de grau
-apa-122 gr
-sare-8 gr
-semintele prajite de floarea soarelui
-semintele de susan prajite
-soakerul rezultat
-maiaua lichida
Cand avem toate ingredientele pregatite ,amestecam intr-un vas maiaua lichida cu faina ,apa si soakerul .Lasam acoperit pentru 20 min. -faza numita autolyse.
Dupa 20 min. adaugam sarea si semintele prajite si framantam ,in vas ,prin impaturire-aducand mariginile spre interior in timp ce invartim vasul cu cealalta mana ,timp de cateva minute 10-15 minute.
Ungem vasul in care am framantat ,sau alt vas, curat, daca vreti, cu un strop de ulei si lasam aluatul apoi in el sa dospeasca 2 ore si 30 min.
In timpul acesta facem 2 seturi de S-F , intinderi si impaturiri din 50 in 50 min.
Dupa trecerea timpului de dospire rasturnam aluatul pe blatul usor infainat si-i dam painii o preforma ,ovala sau rotunda in functie de cum o vrem la final .
Acoperim si lasam sa stea 20 min. dupa care dam forma finala.
Asezam cu partea sigilata ( partea de jos) in sus ,pe o pinza groasa bine infainata.
Acoperim si cu marginile panzei si cu folie si lasam sa se odihneasca la temperatura camerei 1 ora apoi urmatoarele 8-10 ore la frigider.
Cu o ora inainte de o coace painea se incalzeste cuptorul la 240 grade. cu piatra pe care s ecoace inauntru.
Eu tot acum scot si aluatul de la frigider si il las ,ora aia cat se incalzeste cuptorul, la temperatura camerei.
Rasturnam aluatul pe o hartie de copt ,il crestam dupa dorinta si putinta :),apoi dam la copt ,primele 15 min. cu aburi si inca vreo 30 fara.Cand suna a gol ,e sigur gata.
Oprim focul si mai lasam painea 5 min inauntru cu usa cuptorului intredeschisa.
Tot ce mai trebuie sa facem e sa ne abtinem ,din greu, sa nu o taiem / rupem calda/fierbinte...Asta e partea cea mai dificila :)
Spor la facut painici adevarate !
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu