vineri, 2 septembrie 2011

TORT HAVANA


De prima data cand l-am vazut am fost convinsa ca am sa-l incerc..cat mai repede :)
Impinsa de curiozitate ..si de ce sa nu recunosc ...si de pofta  :) m-am apucat de treaba...ca e ceva de lucru..insa  gustul bezelei caramelizate , imbibate de crema fina de lapte face sa merite tot efortul .
Pentru foaia -biscuite folosim
-2 galbenusuri
-100 gr. unt la temperatura camerei
-8 linguri nuca caramelizata
-3 linguri de faina
Pentru foile -bezea avem nevoie de 
-4 albusuri de ou
-8 linguri nuca caramelizata
Crema
-1 litru de lapte
-500 ml frisca
-8-9 linguri de zahar
-3 pliculete gelatina-30 gr.
-vanilie
Nuci caramelizate
-250 gr. nuci
-4-5 linguri de zahar
Pentru inceput ,punem zaharul pe foc mic sa se  topeasca si sa se caramelizeze .Cand e complet topit adaugam si nucile  .Amestecam astfel incat sa acoperim bine nucile,dupa care le rasturnam pe o hartie de copt unsa cu un strop de ulei.Lasam sa se raceasca dupa care le zdrobim ,cu un facalet sau alta scula de batut :).

Pasul doi  in planul de lucru e pregatirea cremei ,care necesita odihna la frigider,deci cere timp..de asteptare.
Punem gelatina la hidratat in vreo 100 ml. apa si o lasam cam 15 minute,sa se umfle in pene :)
Punem laptele sa fiarba  impreuna cu zaharul si vanilia .Cand ajunge in punctul de fierbere oprim focul si  adaugam gelatina hidratata.Amestecam bine apoi lasam  la temperatura camerei ,pana e rece,dupa care dam la frigider ,pana ajunge sa aiba consistenta unei budinci.Cam asa arata a mea,uitata la frigider,cateva ore 

Pana se raceste crema de lapte pregatim foile.
Pentru biscuite batem galbenusurile cu untul ,adaugam faina si nucile caramelizate.Intindem aluatul rezultat,cu greu ca-i lipicios rau ,intr-o forma rotunda detasabila imbracata in hartie de copt si dam la cuptor  10-15 minute.Lasam sa se raceasca pe hartia pe care am copt, dupa ce trecem cutitul pe sub foaie cat inca e fierbinte.

Pentru a face foile bezea,batem spuma albusurile pana stau bat apoi adaugam nucile caramelizate.Impartim si coacem doua foi mai mici decat biscuitele -cu 1,5-2 cm.
Acum ,cand avem foile coapte ,e momentul sa scoatem crema de la frigider si sa o mixam bine.Batem si frisca apoi le amestecam pe amandoua,mixand ,sa obtinem o crema spumoasa.
Acoperim tava in care am copt foile cu folie alimentara,punem biscuitele apoi un strat de crema ,o foaie bezea ,crema ,din nou foaie-bezea si ultima data crema.Acoperim si dam la frigider peste noapte.
Ornam cu frisca ,nuci ,caramel dupa cum ne poarta imaginatia..Eu am facut  cativa moti de frisca si atat .
La cat de repede s-a papat era  pierdere de vreme sa-l decorez :)  mai mult decat am facut-o
Asta e feliuta  pregatita pentru voi :)
S-aveti pofta!

5 comentarii:

  1. Scuza-ma dar n-ai scris cata faina frebuie la prima foaie....in rest,arata excelent si ma tenteaza foarte mult....reteta salvata...
    Pupici si un weekend placut!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. PETRONELA merci ca mi-ai atras atentia ...din cauza vitezei :) si a neatentiei ..ma duc acum sa completez
    pupici si weekend insorit !!

    RăspundețiȘtergere
  3. Doamne ce bun! Frisca si nuca, preferatele mele!

    RăspundețiȘtergere
  4. Corecteaza bine JG sa stim ce punem ca tre sa incercam asa ceva pentru ca la ce are are acolo este sigur un deliciu!Pupici si o seara buna!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...