joi, 27 septembrie 2012

DULCEATA DE MACESE



E dulceata preferata a lu ' fiumeu , pe langa cea de mure ...el nu mananca decat  din astea doua feluri iar cand se termina ...pauza pana la urmatoarea tura :)
N-are gusturi rele, fiindca dulceata de macese e finuta ,placuta ,catifelata..

Pentru a obtine dulceata avem nevoie in primul rand de zeama de macese iar asta cere un proces laborios ...dar eu am noroc cu mama .In fiecare an ,mama Leana -asa ii zice piticania :)  ne face zeama iar eu doar o transform in dulceata.
Daca nu aveti o mama ca a mea care sa stie cum se obtine nectarul din fructele de maces atunci nu va ramane decat sa cumparati de la piata.
Eu fac cum imi zice mama :) ..cateodata... si de data asta :) ..asa ca am pus 4 l de zeama de macese intr-o oala de inox si am dat-o la cuptor ,pana se subtiaza  (zeama nefiarta e groasa ) si se ingroasa din nou  ..iar pe oala se vede ca a scazut de macar 1 deget si jumatate....asa mi-a zis mama..:)..cu aproximatie asta dureaza cam 2 h..timp in care nu e nevoie sa invartim in oala decat asa... 1 sau de 2 ori .
Dupa ce observam la dulceata noastra ,toate caracteristicile enumerate mai sus ,adaugam zaharul..eu am pus 800 gr.de zahar ..amestecam si bagam din nou oala la cuptor...se va subtia apoi se va ingrosa..din nou :) asa mi-a zis mama si exact asa s-a intamplat :)
Ca sa fim siguri mai scoatem din cand in cand cate o lingura de dulceata ,o punem in farfurioara si o lasam sa se raceasca. Cand e ingrosata ,scoatem oala cu dulceata ,umplem borcanele sterilizate, acoperim cu un servet si lasam borcanele decoperite pana a doua zi , sa prinda un strat de pojghita.
A doua zi presaram deasupra cu un praf salicil apoi infiletam capacele si gata..borcanele se pot duce in camara.
Spor !



3 comentarii:

  1. Buna ziua
    Imi puteti spune cate borcane de dulceata v-au iesit din cei 4 litri de pasta? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-au iesit 4 borcane mari -de 800 ml si 2 de 400 ml

      Ștergere
    2. "am pus ... intr-o oala de inox "
      Pasta de macese nu se fierbe in inox . Se vor folosi vase emailate .

      Ștergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...