vineri, 7 septembrie 2012

KETCHUP DE CASA


Reteta asta o am de la mama care o are de la o vecina care o are de la cumnata si tot asa  pana ma ia cu ameteala :) da' originea ei nu prea are importanta cat gustul dulce-picant care se potriveste asa de bine cu... pizza de exemplu si pe probate.
Ingredientele in doi pasi
  • 4 kg rosii
  • 1kg ardei capia sau gogosari
  • 4 cepe ,eu am pus cepe rosii da' si alea albe merg
  • 4 mere rosii
  • 12 catei de usturoi
  • 10 ardei iuti
  • 5-6 fire de telina
  • 1 crenguta de cimbru proaspat
  • 4-5 crengute de busuioc 
Se  spala si se curata toate legumele + merele,fara a le decoji, apoi se dau prin masina de tocat/cutitele robotului de bucatarie exceptand telina,cimbrul si busuiocul pe care le vom lasa intregi.Punem apoi totul intr-o oala la fiert aproximativ 2 -2,5 ore la foc mediu.
Oprim focul si lasam sa se raceasca bine ,scoatem firele de telina,cimbrul il curatam de inflorescente si scoatem doar tulpina .
Dam fiertura prin masina de pasat rosii sau printr-o sita ,sa scapam de pielite ,dupa care adaugam
  • 2 linguri mustar dulce
  • 2 linguri miere de albina
  • 100 gr. zahar
  • 100 gr.otet
  • 2 linguri de sare
si amestecam bine.Punem din nou oala pe foc  si lasam sa fiarba pana obtinem consistenta asemanatoare ketchupului din comert.
Punem sosul fierbinte in borcane curate,sterilizare,fierbinti ,strangem bine capacele si le lasam pentru cateva zile in paturi (dunst uscat) .Cand s-au racit complet , se depoziteaza borcanele  in camara.
Spor la treaba!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...