marți, 30 octombrie 2012

LANGOSI



Ce-ati zice daca ati avea la micul dejun langosi ? Fierbinti ,pufoase,cu branza usor topita intingandu-se in timp ce muscati cu pofta din placintica umflata ,cu crusta crocanta si miez matasos -asa-i ca e o imagine tare atragatoare ?
E posibil sa se intample chiar si doua zile consecutive :) daca va hotarati sa incercati reteta Codrutei ,de acum  (ceva vreme ) si reteta mea de langosi.
Le-am facut de mai multe ori si de fiecare data ies la fel de bune, daca nu chiar mai bune.
 Ingrediente
  • 160 gr. maia
  • 120 gr. apa
  • 210 gr.faina alba
  • 5 gr. sare
  • 1 lgt ulei
  • branza 
  • ulei pt. prajit
Maiaua hranita si in punctul maxim de crestere va trebui amestecata cu apa apoi si cu faina ,doar atat cat sa se omogenizeze si faina sa absoarba toata apa.
Lasam aluatul  sa stea ,acoperit,aprox.40 min-faza numita autolyse.
Dupa 40 min adaugam sarea si framantam pana obtinem un gluten mediu dezvoltat.
Lasam din nou 10 min. la odihnit apoi incorporam uleiul in aluat ,din cateva impaturiri direct in vas.
Inainte de a lasa aluatul sa dospeasca facem un SF -(strech and fold) dupa care il lasam sa creasca 2-3 ore ,timp in care facem 2 SF-uri la 50 min.
Odata dospit aluatul il putem folosi atunci sau varianta care-mi place mie muuult -dam aluatul la frigider si facem langosile dimineata.
Luam bucatele de aluat si le intindem cu mana, pe planseta bine unsa cu ulei,mai gros sau mai subtire in functie de preferinte.
Punem branza pe jumatate de aluat ,acoperim apoi cu cealalta jumatate si presam bine marginile.
Prajim in ulei incins pana obtinem rumeniul ala apetisant  si multe basicute :)
Puncte forte
  1. nu e un aluat pretentios
  2. se pastreaza foarte bine la frigider  1-2 zile
  3. avem langosi calde la ori ce ora din zi ,chiar si la 6 dimineata  :)
  4. putem face 1 langos daca vrem :)  restul.... pe alta data si pentru altii :)

vineri, 19 octombrie 2012

RONDELE DE MAR IN ALUAT


Un desert , dar poate trece usor ca si gustare si care se face si repede si usor.
Avem nevoie doar de
  • aprox. 6 mere
  • 1 ou
  • 200 ml.lapte
  • 6 lg. zahar vanilinat  sau zahar obisnuit + ceva esenta de vanilie
  • 4 lg. ulei
  • 170 gr. faina
  • 1 varf de lingurita de bicarbonat de sodiu
  • ulei pentru prajit
Batem putin oul cu laptele ,adaugam uleiul  apoi zaharul si faina amestecata cu bicarbonatul.
Obtinem un aluat mai gros decat cel pentru clatite.
Curatam merele de coaja si cu ajutorul unei ustensile speciale ,scoatem mijlocul marului apoi taiem marul rondele .Daca lasam feliile mai subtiri se vor inmuia la prajit,daca taiem marul mai gros va ramane crocant/tare si dupa preparare.
Trecem fiecare felie obtinuta prin aluat apoi le prajim  in uleipana se rumenesc frumos.
Papam caldute ,pudrate cu putin zahar ..caci acum sunt cele mai bune -invelisul crocant si mijlocul molcut :)

miercuri, 17 octombrie 2012

SPANAC SCAZUT CU OU OCHI



Spanacul scazut e o mancare ce se face destul de repede si are un mare + ..ii place mult feciorului meu asa ca nu se aud mormaieli la masa :)
Asa il fac eu
  • 1/2 kg spanac
  • 2 cepe potrivite
  • 1 ceasca ulei
  • 4 lg. smanatana
  • 3 lg. smantana
  • ~ 1/2 l apa
  • usturoi dupa gust
  • sare si piper
Spalam spanacul in mai multe ape.
Ceapa,curatata si taiata fin,o calim in ulei pana devine sticloasa.
Adaugam spanacul rupt in doua ,daca is frunzele mari  ,daca nu ,eu le las asa intregi.
Amestecam pana scad frunzele si lasa zeama apoi lasam la foc mic pana pregatim ingrosala din smantana ,faina si apa pe care apoi o turnam peste spanac.
Lasam sa fiarba pana se ingroasa ,adaugam usturoiul maruntit ,sare si piper dupa gust.
Noua ne place cu ou ochi deasupra  , musai moale sau cum bine stie ce vrea  mofturiciu '  - ''pe margine sa fie crocant si in mijloc sa curga"

marți, 16 octombrie 2012

CIORBA DE PUI A LA GREC


Ciorba asta de pui e una din preferatele noastre pe timpul sezonului rece asa ca se regaseste destul de des in farfuriile noastre .
O fac (cam) la fel de fiecare data:
  • 1 pui 
  • 1-2 cepe
  • 3-4 morcovi
  •  1 radacina de patrunjel
  • 1 bucatica de telina
  • 1 bucatica gulie
  • 1 gogosar/ardei capia/ardei gras- numa' rosu sa fie
  • 1 ceasca de orez
  • patrunjel verde
  • 3-4 linguri de smantana
  • zeama de la 1 lamaie
  • 2 galbenusuri de ou
  • sare,piper
  • apa  :) in care sa fierbem cele de mai sus
Punem puiul spalat si curatat la fiert intr-o oala cu apa ~ 4 l de apa.
Spumam de cate ori e necesar.Cand e fiarta carnea de jumatate ,adaugam zarzavaturile taiate cubulete.Adaugam un praf de sare si lasam sa fiarba pana ce se desprinde usor carnea de pe oase.
Scoatem zburatoarea care nu mai este :) si luam carnea de pe fiecare oscior ,bucatica cu bucatica si o rupem fasii sau taiem bucatele.
In tot acest timp ,nu ne facem de rusine ca doar suntem femei si lucram cu trei maini odata :), fierbem orezul de jumatate in apa cu sare iar intr-un bol amestecam smantana cu zeama de lamaie si galbenusurile de ou.
Cand toate astea sunt pregatite adaugam in ciorba orezul si carnea . 
Apoi luam cate un polonic de ciorba si turnam peste smantana ,omogenizam si mai scoatem un polonic  si din nou amestecam cu smantana -asta ca sa nu se branzeasca smantana cand o vom adauga in oala cu ciorba.
Adaugam ingrosala de smanatana peste ciorba din oala apoi o luam imediat de pe foc.Presaram deasupra o mana de patrunjel verde ,mai potrivim de sare si piper ,scoatem din camara borcanul cu iuteala murata dupa care  putem sa trecem la sorbit ciorba fierbinte :)


joi, 11 octombrie 2012

RULADA DE PORC IN OTET AROMATIZAT


Am mai zis pe undeva,pe aici, de otetul aromatizat pe care-l folosesc la marinarea carnii de porc -otet de vin in care las uitate usturoi,cuisoare,cimbru,tarhon,foi de dafin,boabe piper,frunze de telina....si care aromeaza si fragezeste carnea de se topeste in gura.
Am avut
  • o bucata mai mare de pulpa de porc
  • parti egale ulei si otet
  • cimbru
  • usturoi pisat
  • sare ,piper,boia
Toate astea le-am amestecat  apoi am masat bine carnea cu marinata obtinuta.
Punem totul intr-o caserola cu capac si sa stea la frigider macar 12 ore.
In momentul cand dorim sa pregatim carnea ,mai e nevoie doar sa o scoatem din marinata si sa o rulam strans .Eu am si legat-o ,sa fiu sigura ca nu se desface in timpul coacerii.
Plasam rulada in tava ,adaugam si marinata si dam la cuptor ,la foc mare .
Stropim deasupra ,din cand in cand, cu sosul din tava pana se rumeneste dupa careacoperim tava cu  folie de aluminiu si mai lasam la cuptor inca vreo 1 -2 ore.Sau mai sigur pana va place cat e de facuta.
In tot timpul asta mai verificati tava ,in cazul in care scade sosul , completati cu apa dar mai  bine cu vin rosu .
E atat de buna si rece incat  se poate folosi cu succes in orice sandwish .

marți, 2 octombrie 2012

PRAJITURA CU MERE


Una din cele mai parfumate  ''ceva dulce''-prajitura cu mar ,cu foi fragede ce se topesc in gura si umplutura pe masura .
Pentru aluat si pentru o tava mare am folosit
  • 800 gr. faina
  • 270 gr. untura 
  • 7 lg de smantana
  • 2 galbenusuri de ou
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • 1 pahar cu apa rece
  • 4 lg zahar
  • 1 si 1/2 lgt. rase bicarbonat de sodiu
  • gris
  • 2 kg mere rase cu coaja cu tot
  • zahar dupa gust
  • scortisoara,nucsoara si un praf de ghimbir dupa gust
Amestecam faina cu bicarbonatul apoi cu untura.Adaugam apoi smantana ,galbenusurile ,coaja de lamaie , zaharul si apa rece si  framantam usor si nu prea mult ,cat sa omogenizam toate ingredientele.
Infoliem aluatul obtinut si-l dam la rece cel putin 1/2 ora.
Intre timp curatam merele de cotor si le razuim.
Eu am cantarit merele curatate doar de cotor si razuite si am avut 2 kg si-un pic da' mergea si mai mult dupa gustul meu ...voi puneti dupa al vostru .
Adaugam mirodeniile-scortisoara,nucsoara , ghimbirul si zaharul ,al meu ,tot,a fost vanilinat.
Scoatem coca de la frigider si o impartim in doua.
Intindem o jumatate, intr-o foaie potrivita pentru tava in care vom coace ,cu ajutorul facaletului si a fainii.
Aranjam foaia in tava ,presaram deasupra ei un strat subtirel de gris si merele .Am pus merele fara sa le storc deoarece am vazut ca nu prea au lasat zeama ....1/2 pahar de suc de mere e tot ce a ramas dupa ce le-am potrivit de zahar ...daca le storceam iesea prea seaca si nu era pe placul nostru.
Intindem si restul de aluat il punem deasupra apoi il intepam cu o furculita prevenind astfel umflarea foii si aparitia golurilor intre foaie si umplutura ,in timpul coacerii .
Mie imi place sa presar zahar deasupra si apoi sa dau tava la cuptor da' merge si fara ...fara zahar  ,da' parca ii mai faina asa...si mai crocantoasa.Sau o puteti pudra usor ,dupa racire,cu zahar pudra.
Lasam sa se coaca pana e frumos aurita deasupra apoi lasam sa se raceasca inainte de a o taia ,vorba vine...amu' sincer cine poate rezista atata vreme ?!....asa...,mai calduta aluneca tare usor :) si e de nerefuzat..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...