joi, 27 septembrie 2012

DULCEATA DE MACESE



E dulceata preferata a lu ' fiumeu , pe langa cea de mure ...el nu mananca decat  din astea doua feluri iar cand se termina ...pauza pana la urmatoarea tura :)
N-are gusturi rele, fiindca dulceata de macese e finuta ,placuta ,catifelata..

Pentru a obtine dulceata avem nevoie in primul rand de zeama de macese iar asta cere un proces laborios ...dar eu am noroc cu mama .In fiecare an ,mama Leana -asa ii zice piticania :)  ne face zeama iar eu doar o transform in dulceata.
Daca nu aveti o mama ca a mea care sa stie cum se obtine nectarul din fructele de maces atunci nu va ramane decat sa cumparati de la piata.
Eu fac cum imi zice mama :) ..cateodata... si de data asta :) ..asa ca am pus 4 l de zeama de macese intr-o oala de inox si am dat-o la cuptor ,pana se subtiaza  (zeama nefiarta e groasa ) si se ingroasa din nou  ..iar pe oala se vede ca a scazut de macar 1 deget si jumatate....asa mi-a zis mama..:)..cu aproximatie asta dureaza cam 2 h..timp in care nu e nevoie sa invartim in oala decat asa... 1 sau de 2 ori .
Dupa ce observam la dulceata noastra ,toate caracteristicile enumerate mai sus ,adaugam zaharul..eu am pus 800 gr.de zahar ..amestecam si bagam din nou oala la cuptor...se va subtia apoi se va ingrosa..din nou :) asa mi-a zis mama si exact asa s-a intamplat :)
Ca sa fim siguri mai scoatem din cand in cand cate o lingura de dulceata ,o punem in farfurioara si o lasam sa se raceasca. Cand e ingrosata ,scoatem oala cu dulceata ,umplem borcanele sterilizate, acoperim cu un servet si lasam borcanele decoperite pana a doua zi , sa prinda un strat de pojghita.
A doua zi presaram deasupra cu un praf salicil apoi infiletam capacele si gata..borcanele se pot duce in camara.
Spor !



miercuri, 26 septembrie 2012

ZACUSCA DE VINETE



Toamna se umplu camarile cu toate cele trebuincioase pentru iarna cea lunga si friguroasa..Nu lipsesc de aici borcanele pline cu zacusca -de vinete,fasole,hribe  + o gramada de alte combinatii..
Asta e reteta mea de zacusca cu vinete ,pe care o fac in fiecare an si pe care n-as schimba-o pentru nimic in lume .
Ingrediente
  • 5 kg vinete coapte pe plita si curatate
  • 2,5 kg gogosari copti pe plita ,curatati de pielite si seminte
  • 2 kg ceapa
  • 1 l bulion
  • 1 l ulei
  • sare si piper dupa gust
  • foi de dafin (optional)
Coacem vinetele pe plita ,sa prinda un pic de miros de fum :)
Le curatam cat sunt inca fierbinti si le lasam sa se scurga.
Procedam la fel si cu gogosarii , ii coacem pe plita ,din aceleasi considerente ,ii acoperim cu un capac si-i lasam deoparte pana se inmoaie pielita pe ei si-i putem curata usor .Pentru a usura munca aceasta ,rapida de altfel cand gogosarii sunt ''aburiti'' bine ,ii putem presara cu sare  si doar apoi sa-i  acoperim.
Curatam ceapa si o macinam sau dam la robot.
Vinetele scurse si racite le tocam ,dam prin masina de carne sau robot.La fel facem si cu gogosarii.
Punem ceapa la calit in ulei.
Lasam pana se inmoaie si isi schimba culoarea si iese uleiul deasupra  apoi adaugam vinetele,gogosarii,bulionul ,2-3 foi de dafin ,sare si piper.
Lasam sa fiarba ,amestecand din cand in cand ,evitand astfel sa se prinda de fundul oalei , pana cand iese uleiul la suprafata .Asta ia ceva timp ,asa ca.. rabdare si joc de lingura :)
Punem zacusca fiarta in borcane fierbinti,sterilizate 20-30 min. in cuptor, infiletam capacele si le punem la dunst uscat (in paturi) pana a doua zi.
A doua zi  aranjam borcanele intr-o oala larga , captusita cu un prosop ,turnam apa pana mai sus de jumatatea lor si le lasam sa fiarba 30-40 min - din momentul in care incepe apa sa bolboroseasca in oala.
Le scoatem si le bagam din nou, asa fierbinti ,in paturi.
Dupa 2-3 zile repetam procedura de mai sus ,adica fiert borcanele si puse din nou in paturi .
Dupa cateva zile, verificam si cand borcanele s-au racit complet ,le putem muta in camara.
E un pic de munca da' rezultatul e pe masura !
Spor la treaba si pofta mare!

vineri, 21 septembrie 2012

CHEC SFARAMICIOS CU NUCI SI PRUNE


N-a fost dragoste la prima vedere ,cum e de obicei la vazul vreunei prajituri apetisante  :)...i-am dat tarcoale mai mult timp pana mi-am facut curaj pentru ea ..si n-am iesit foarte incantata din experienta cu  acest chec ..poate pentru ca nu prea ma dau in vant dupa migdale dar am zis ca-i mai dau o sansa  ..de data asta mi-a placut foaarte/prea mult ( si nu numai mie ) ce-a iesit si asta numai si numai  datorita combinatiei nuci-prune ..

Ingrediente..... pentru partea sfaramicioasa ( de jos si de deasupra )
  • 200 gr. faina
  • 80 gr.zahar
  • 100 gr. unt topit si racit
  • coaja de la o lamaie
  • 1 varf de cutit de sare
  • 1/2 lgt. praf de copt
  • 1 ou
                .......pentru partea de mijloc/umplutura
  • 2 oua
  • 50 gr. zahar + 2-3 lg.
  • 50 gr. nuci macinate
  • 25 gr.faina
  • 1-2 lg zeama de lamaie
  • 2 lgt. de scortisoara
  • 1 vf cutit de sare
  • 350 gr. prune /jumatati ,fara samburi
Pentru inceput facem aluatul sfaramicios ,amestecand oul bine de tot cu untul topit si racit .
Adaugam zaharul mixand in continuare. 
Incorporam faina,sarea ,praful de copt si coaja rasa de lamaie  folosind o lingura de lemn. Aluatul e asa cum ar trebui -sfaramicios ,nelegat.
Pentru umplutura ,separam albusurile de galbenusuri .Galbenusurile le vom mixa cu cele 50 gr. zahar pana se albesc apoi adaugam si zeama de lamaie si omogenizam bine.
Batem si albusurile spuma pana stau bat apoi adaugam 2-3 linguri de zahar si continuam violentarea :) pana ce spuma prinde luciu.
Amestecam ingredientele uscate ,adica faina,nucile,scortisoara  apoi le incorporam in crema de galbenusuri treptat  ,alternand cu spuma de albusuri -mai clar.. punem o lingura de albus si una de faina ,amestecam usor.. si tot asa pana terminam :)
Intr-o tava de chec/cozonac , punem jumatate din aluatul sfaramicios fara al presa ,ca si cum am farama  paine doar ca facem firimituri de aluat .
Turnam peste stratul de aluat din tava  umplutura ,asezam jumatatile de prune apoi presaram deasupra restul de aluat .
Dam la cuptorul incins dinainte ,la temp. mare primele 15-20 min. apoi la foc mai domol inca vreo 20.
Lasam sa se raceasca complet apoi putem taia.
E crocant deasupra,moale si aromat in mijloc iar imbinarea dintre nuci si prune e ..perfecta !
Spor la treaba!

joi, 20 septembrie 2012

PASTE CU SOS DE ROSII SI VINETE


Cand graba-i mare ,timpul aproape inexistent in aceasta perioada a anului ,pastele sunt ,de multe ori , salvarea.
Ingrediente
  • 2 vinete potrivit de mari
  • ~ 200 gr. paste
  • 3 cepe
  • 4-5 catei de usturoi
  • ~500 ml bulion
  • ~200 ml apa in care au fiert pastele
  •  o mana busuioc verde
  • ulei
  • sare,piper
 Curatam vinetele de coaja apoi le taiem cubulete ,presaram sare deasupra lor ,amestecam si le lasam asa 30 min. Dupa ce au lasat zeama ,le scurgem bine si le sotam rapid in ulei ,pe toate partile.Se vor inmuia binisor asa ca le lasam deoparte.
Taiem ceapa marunt si o punem la calit intr-o cratita cu ulei .Cand e aurie adaugam usturoiul zdrobit apoi stingem cu bulion.Lasam sa fiarba putin ,cel mult 10 min ,oprim focul si adaugam busuiocul spalat,sare si piper dupa gust.
Introducem sosul obtinut in blender si facem totul pasta ,in care vom adauga apoi bucatile de vinete , pastele fierte al dente si  apa  in care au fiert pastele.
Lasam 2-3 min. pe foc sa se combine aromele .


luni, 17 septembrie 2012

PASTA DE NAUT / HUMMUS


Am mai avut intr-un borcanel pasta de susan ,am gasit si o punga cu naut fiert ratacita prin congelator asa ca am zis sa pun de o pasta de naut , zisa si hummus .
Ingrediente
  • 500 gr. naut fiert
  • 2 linguri pasta de susan / tahini
  • 4 linguri zeama de lamaie
  • 1  -2 lingurite sare
  • 6-7 catei de usturoi
  • 3-4 linguri ulei
  • 1/2 lingurita chimen
  • apa -pentru subtiat pasta
  • chili -pentru presarat deasupra
Punem nautul ,uscat ,la inmuiat seara, in apa calduta in care adaugam 1 lingurita de bicarbonat.
A doua zi spalam apoi fierbem boabele de naut ,la fel cum fierbem fasolea - schimbam apa odata ,completam cu apa fierbinte , fierbem cu capacul pus pana ce bobul se sfarma usor intre degete.Asta poate dura chiar si 3 ore,asa ca eu fierb cate 1 kg odata ,portionez ,pun in pungi si la congelator .Cand am nevoie ,doar scot de acolo , fara sa astept ore in sir sa fiarba. Cand mi-e lene rau , asa  fac si cu fasolea :) -fierb o cantitate industriala s-apoi n-am treaba :)
Odata fiert si racit ,macar putin,punem nautul in vasul robotului  de bucatarie , adaugam pasta de susan si restul ingredientelor si lasam masinaria sa-si faca treaba .Adaugam apa ,putin cate putin pana obtinem consistenta dorita .
Cand ne place textura , transferam pasta pe un platou ,stropim deasupra cu ulei  si pudram cu praf de chili .

vineri, 14 septembrie 2012

PRAJITURA PUFOASA CU PRUNE



O prajitura mai rapida ca asta n-ati mai pomenit !.. da' nici asa pufosenie !..si e atat de simplu de facut ca o poate face  oricine  :) chef sa aiba...
Ingrediente
  • 4 oua
  • 150 gr. zahar
  • 150 gr.faina
  • 2-3 pliculete zahar vanilinat
  • 1 plic praf de copt
  • 80 gr. ulei
  • 20 -25 prune 
Spalam prunele si le scoatem samburii apoi le rupem in jumatate.
Batem/mixam ouale intregi cu zaharulsi zaharul vanilinat pana obtinem o spuma consistenta si zaharul nu se mai simte ,e topit complet  .
Peste spuma obtinuta ,turnam uleiul,in fir subtire mixand in continuare pana ce incorporam tot uleiul.
Amestecam faina cu praful de copt si le trecem prin sita.
Turnam jumatate din cantitatea de faina peste oua ,amestecam cu lingura bine pana ce o incorporam pe toata dupa care adaugam si restul. Din nou amestecam dupa care turnam aluatul obtinut intr-o tava in care am asezat hartie de copt, pe care eu o ung si o tapetez cu putina faina da' nu-i obligatorie treaba asta  :)
Peste aluat aranjam jumatatile de prune ,apoi dam la cuptor,pe care l-am incins bine dinainte.
Lasam 15-20 min. la temp. mare apoi micsoram focul si lasam sa se coaca pana vedem ca se desprind marginile prajiturii de hartie.
Oprim focul si lasam tava in cuptor 10-15 minute cu usa intredeschisa, astfel nu avem surpriza sa ne cada tavanul in cap  :).... tavanul prajiturii  :)
Se portioneaza  rece iar cine doreste poate sa o pudreze cu putin zahar deasupra  ,sa fie mai eleganta :) ..cine e mai grabit ,asa ca mine,o taie in bucati zdravene si o papa din mers.















miercuri, 12 septembrie 2012

CASEROLA DE VINETE




O mancare cremoasa cu o crusta crocanta de pesmet ,inceputa pe foc si terminata in cuptor..si careia nu am stiut cum sa-i zic asa ca ...sa fie caserola :)  ,da' voi puteti sa-i ziceti cum vreti  :)
Avem nevoie de:
  • 3 vinete
  • 3 cepe
  • 1+ 1/2 caciulie usturoi
  • 200 gr. sunca
  • 2 oua
  • 100 gr. branza oaie + 1 pumn plin pentru presarat desupra
  • ulei
  • sare,piper
  • 4 linguri pesmet 
Curatam vinetele de coaja ,le taiem cubulete mai maricele ,presaram sare deasupra lor si le lasam 30 min. sa iasa amareala din ele.
Intre timp curatam si taiem ceapa marunt ,zdrobim usturoiul si-l maruntim si taiem sunca cubulete.
Incingem o tigaie cu ulei , nu ne zgarcim fiindca vinetele absorb mult ulei, si punem ceapa  ,sunca si usturoiul sa se inmoaie/rumeneasca putin.
Adaugam apoi vinetele si le lasam pe foc pana ce sunt bine patrunse si se zdrobesc usor .
Lasam cateva minute deoparte  ,sa se raceasca putin ,apoi adaugam branza  ,ouale- batute putin cu furculita , 1 lingura de pesmet  ,sare si piper dupa gust. Amestecam incercand sa nu zdrobim complet cubuletele de vinete.
Toata compozitia asta o transferam intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu 1-2 linguri de pesmet ,dupa care nivelam si presaram deasupra 1-2 linguri de pesmet amestecat cu 1 pumn de branza.
Dam la cuptorul incins si lasam pana ce se rumeneste stratul de pesmet de deasupra.
Servim caldut sau rece .
Pofta mare!

vineri, 7 septembrie 2012

KETCHUP DE CASA


Reteta asta o am de la mama care o are de la o vecina care o are de la cumnata si tot asa  pana ma ia cu ameteala :) da' originea ei nu prea are importanta cat gustul dulce-picant care se potriveste asa de bine cu... pizza de exemplu si pe probate.
Ingredientele in doi pasi
  • 4 kg rosii
  • 1kg ardei capia sau gogosari
  • 4 cepe ,eu am pus cepe rosii da' si alea albe merg
  • 4 mere rosii
  • 12 catei de usturoi
  • 10 ardei iuti
  • 5-6 fire de telina
  • 1 crenguta de cimbru proaspat
  • 4-5 crengute de busuioc 
Se  spala si se curata toate legumele + merele,fara a le decoji, apoi se dau prin masina de tocat/cutitele robotului de bucatarie exceptand telina,cimbrul si busuiocul pe care le vom lasa intregi.Punem apoi totul intr-o oala la fiert aproximativ 2 -2,5 ore la foc mediu.
Oprim focul si lasam sa se raceasca bine ,scoatem firele de telina,cimbrul il curatam de inflorescente si scoatem doar tulpina .
Dam fiertura prin masina de pasat rosii sau printr-o sita ,sa scapam de pielite ,dupa care adaugam
  • 2 linguri mustar dulce
  • 2 linguri miere de albina
  • 100 gr. zahar
  • 100 gr.otet
  • 2 linguri de sare
si amestecam bine.Punem din nou oala pe foc  si lasam sa fiarba pana obtinem consistenta asemanatoare ketchupului din comert.
Punem sosul fierbinte in borcane curate,sterilizare,fierbinti ,strangem bine capacele si le lasam pentru cateva zile in paturi (dunst uscat) .Cand s-au racit complet , se depoziteaza borcanele  in camara.
Spor la treaba!

marți, 4 septembrie 2012

TORT SPIDERMAN



De ziua piciului meu incerc sa-l surprind cu cate un tortulet doesebit fata de cel din anul precedent asa ca anul acesta i-am facut un tort cu indragitul personaj de desene animate ,Spiderman.
Am facut o portie de amandina pentru ca imi place mult blatul pufos al acesteia si aroma de capucino.
Am copt blatul in forma rotunda si l-am imbracat in fondant de marshmallows pe care-l fac in felul urmator- pun bezelele stropite cu o lingura de apa, intr-un vas termorezistent,si dau vasul la microunde 30 de sec-1 min.Vasul sa fie mai maricel caci ele se umfla si exista riscul sa dea pe afara si nu am vrea asa ceva la cat de lipicioasa devine toata treaba.
Scoatem vasul de la microunde ,punem peste bezelele umflate zahar pudra din comert dupa care amestecam cu o lingura bine unsa cu ulei.Adaugam zaharul putin cate putin si continuam sa amestecam cu lingura pana pasta prinde consistenta apoi trecem la framantat cu mana unsa cu ulei.In momentul in care pasta nu se mai lipeste de mana e gata .Se infoliaza si se lasa sa se raceaca complet apoi se intinde cu ajutorul sucitorului ,pe masa unsa cu ulei sau pudrata cu zahar praf si se imbraca tortul sau se modeleaza /decupeaza diferite ormamente.
Nu dau cantitati fixe pentru ca intra atata zahar in functie de cat de moale/tare se doreste  pasta ....la 180 gr. de bezele + 2 lg apa intra cam 500 gr. zahar pudra.
Blocurile,stelutele si Spiderman sunt din aceasi pasta facute si apoi pictate.
Panza pe care o arunca supereroul din ambele maini e ciocolata alba topita.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...