joi, 26 iulie 2012

INGHETATA CU NUTTELA


Daca zic ca e cea mai buna inghetata cu gust de ciocolata nu ma credeti.
Daca zic ca e cea mai usor de facut inghetata nu ma credeti.
Daca zic ca se mananca si mai repede decat se face iar nu ma credeti.
Asa ca zic doar ce  am folosit
  • 800 ml frisca lichida
  • 200 ml.lapte
  • 500 gr. nuttela
  • 50 gr. zahar
si cum am facut 
....se pun toate in blender si se apasa pe buton :).Cand sunt toate bine amestecate ,se toarna in caserole si se da la congelator.
Se scoate 1 data din congelator,dupa 1-2 ore de congelare, si se amesteca..dar sincer cred ca si fara amestecat iesea fara ace.
 Complicata treaba ,nu? :)

Am gasit inghetata perfecta !

miercuri, 25 iulie 2012

SUPA DE DOVLECEL SI PUI




O supa de vara ,cu legume proaspete din gradina....
Am avut asa
  • 1 piept de pui
  • 1 dovlecel
  • 2 morcovi
  • 1 felie telina
  • 1 ardei 
  • 6 catei de usturoi
  • 1 ceapa
  • smantana
  • marar
  • cateva linguri de ulei + aprox .3l apa
In primul rand curatam dovlecelul,il taiem cubulete apoi ii presaram cu sare si-i lasam sa sada frumos vreo 15 min. timp in care curatam celelalte legume.
Odata spalate si curatate  taiem toate legumele cubulete si le punem la calit in ulei .Cand sunt inmuiate bine adaugam pieptul de pui ,intreg l-am pus eu ,adaugam apa si lasam sa fiarba.
Adaugam si dovlecelul dupa ce au fiert de jumatate morcovii si celelalte surate ale lui.
Incercam carnea cu o furculita si o scoatem afara cand e fiarta si o rupem fasii de pe os ,apoi o punem din nou in oala.
Potrivim de sare ,piper ,usturoi.
Punem si cateva linguri de smantana diluata in supa, intr-un bol separat ,apoi turnat totul peste supa din oala-asta ca sa nu se branzeasca.
Oprim focul si presaram marar taiat marunt.




marți, 24 iulie 2012

PATE DE PORC



E vara ,ziua e lunga si ce bine merge cate o ''pita unsa'' din cand in cand ...si cum barbatii casei sunt fani pate , facem pate..
De pui am tot facut pana s-au saturat, asa ca am trecut  pe varianta porc,care fie vorba intre noi ,e mult mai gustoasa.
Am folosit urmatoarele
-500 gr. ficat de porc
-300 gr. carne de porc slaba
-250 gr. slanina
-4 lg.untura
-6 foi de dafin
-piper boabe
-3 cepe
-sare si piper
-nucsoara

Incepem cu ficatul-il curatam si-l lasam sa stea in apa rece,sa iasa tot sangele.Schimbam apa de mai multe ori pana vedem ca ramane curata.Atunci punem ficatul,impreuna cu 2 foi de dafin si cateva boabe de piper ,intr-o oala cu apa si dam la fiert ,spumand de cate ori e nevoie.
Lasam sa fiarba pana cand ,atunci cand intepam cu furculita ,iese lichid transparent,deci nu sange.
Procedam la fel si cu carnea de porc-spalata ,lasata in apa rece sa iasa sangele,pusa la fiert in apa cu 2 foi de dafin si boabe de piper.
Pastram o parte din lichidul in care au fiert carnoasele.
Cand si ficatul si carnea sunt fierte si racite ,le maruntim cu ajutorului robotului sau le macinam cu masina de tocat carne.Eu n-am masina de tocat asa ca le-am maruntit la cutitele robotului de bucatarie.
Intre timp ne ocupam de ceapa-curatam si taiem cubulete ,de slanina-la fel ca si ceapa o taiem si pe aceasta cubulete dupa care le punem intr-o cratita la prajit lent in cele 4 linguri de untura.
Cand ceapa e moale si slanina e rumenita adaugam carnoasele tocate si lasam sa se prajeasca si ele.
Punem si vreo 2 foi de dafin si nucsoara ,putin cate putin ,pana obtinem gustul care ne place,potrivim de sare si piper , amestecam bine apoi stingem cu 1-2 polonice de zeama in care au fiert carnoasele si mai lasam sa fiarba un pic sa se combine toate aromele
Eu zic 1-2 polonice,da' asta-i in functie de cat de uscat sau cremos vreti sa obtineti pateul ....iar cremozitatea se poate regla si in timpul pasarii ,turnand putin cate putin din zeama fiarta , asa ca mai bine mai putin -1-2 polonice decat prea mult , da?
Dupa ce au mai fiert toate impreuna ,scoatem foile de dafin ,lasam sa se raceasca un pic apoi dam din nou prin masina sau cum am facut eu ,la macinat cu robotul.Acum e momentul cand dam cremozitate pateului,turnand putin cate putin din zeama in care au fiert carnurile pana obtinem ce dorim.
Punem in recipiente ,lasam sa se raceasca complet apoi pastram la frigider..chiar si 2 saptamani fara probleme -  grasimea care se ridica deasupra'' sigileaza'' cumva pateul .
E usor de facut si mai presus de asta e facut cu manuta noastra si stim ce intindem pe paine ...

luni, 23 iulie 2012

FURSECURI SARATE CU MAIA SI PATRUNJEL



Nu imi vine sa arunc maiaua ce ramane in plus in urma hranirii zilnice asa ca o strang intr-un borcan mare ce-l tin la frigider..si de acolo folosesc la diverse ,printre care si aceste mici minuni de fursecuri/biscuiti sarati pe care i-am gasit  aici si pe care i-am facut cu multa placere ,ca pe orice alt produs ce contine maia.
Sunt biscuitii perfecti sa insoteasca un pahar aburind de bere rece..uscati,sarati,aromati .
Eu am folosit urmatoarele
- 110 gr. faina alba
- 220 gr.maia rece de la frigider
- 70 gr. unt / margarina
- 1 lingurita rasa praf de copt
- 2 lingurite si 1/2 rase praf de usturoi
- 1 lingurita si1/2 sare-rase
- 1 legatura de patrunjel tocat marunt
Untul rece taiat cubulete il amestecam, folosind  o furculita ,cu faina amestecata dinainte cu praful de copt ,praful de usturoi si sarea.
Turnam deasupra maiaua rece,atunci scoasa de la frigider,si amestecam bine compozitia ,care e destul de compacta.
Adaugam si patrunjelul maruntit ,incorporam, dupa care cu ajutorul unei lingurite modelam mici bilute pe care le punem intr-o tava acoperita cu hartie de copt.


Coacem pana partea de jos  a fursecurilor prinde culoare .Deasupra raman albe sau aproape albe .
Cu greutate ,cu foarte multa greutate o sa va puteti abtine sa nu ''gustati'' biscuite dupa biscuite ..unu cate unu dispar rapid toti cei 20 ,atatia mi-au iesit din cantitatea data.....apoi se cere bis ,bis,bis :)

vineri, 20 iulie 2012

BABA GHANOUSH



Suntem tot in Romania ..nu va speriati  :)  ..doar ca incercam specialitati arabesti pentru ca ne place salata de vinete  si susanul ,mai exact pasta de susan pe care eu as putea-o manca cu lingurita  =P~ la orice ora din zi sau din noapte .....si daca cele doua vin la pachet atunci e perfect!
Deci ,inca o salata de vinete ca doar asta e baba noastra :)
Am folosit
-2 vinete
-4 catei de usturoi
-3 linguri ulei de masline
-zeama de la 1/2 lamaie
-3 linguri pasta de susan
-3 linguri patrunjel verde
-sare si piper
Coace vinetele dupa care le curatam si le lasam la scurs 1-2 ore.
Apoi tot ce ne ramane de facut e sa punem vinetele in vasul robotului de bucatarie ,impreuna cu usturoiul curatat,uleiul de masline,zeama de lamaie si pasta de susan.
Lasam sa se transforme totul intr-o chestie cremoasa apoi potrivim de sare si piper.
Taiem patrunjelul marunt ,marunt ,si-l amestecam in pasta de vinete.Treaba asta cu patrunjelul e  dupa gustul fiecaruia..mie-mi place asa..voua poate nu...
Dam la frigider salata ,ca asa-i sta bine salatei de vinete ,sa fie consumata rece..dupa care o putem intinde linistiti pe paine .
Sa aveti pofta ..ca-i tare buna !

joi, 19 iulie 2012

DOVLECEI-PAI CU PESMET SI SUSAN



Daca sunteti fani cartofi pai   dovlecei  :) ,atunci nu se poate sa ratati modaliatatea asta de preparare.
E simplu si se face repede.
Avem nevoie de
-1 dovlecel
-aprox. 300 gr. pesmet
-5 linguri de susan
-2 lingurite praf de usturoi
-sare si piper
Curatam dovlecelul de coaja si mijlocul ala samburos,daca e mai batranel, si-l taiem bastonase.Presaram deasupra lor sare si-i lasam cateva minute ,vreo 15-20 ,sa iasa apa din ei.
Intre timp rumenim usor susanul apoi il lasam sa se raceasca.
Il macinam ,cand e rece, impreuna cu pesmetul.Adaugam usturoiul granulat ,sarea si piperul si amestecam bine.
Prin aceast praf vom trece fiecare betisor de dovlecel ,imediat ce-l vom scoate din apa pe care au lasat-o ,astfel incat sa se lipeasca bine pulberea de condimente .
Asezam betele imbracate in pesmet ,intr-o tava tapetata cu hartie de copt ,unsa cu un strat subtire de ulei.
Coacem pe o parte pana e rumenit ,apoi intorcem ,partea de deasupra sa ajunga jos ,sa se poata rumenii .
E gustarea perfecta sau cina usoara..cum vreti :)

miercuri, 18 iulie 2012

PAINE CU ZER



Am facut deja de mai multe ori painea asta si mi-a iesit de fiecare data cu niste gauri superbe ,de imi era mai mare dragul sa ma uit la feliile de paine.
Ingredientul vedeta este zerul .
Eu am folosit zerul obtinut dupa ce s-a scurs branza ,pe care  o fac destul de des asa ca si painea se regaseste frecvent pe masa noastra.
Reteta am gasit-o aici si n-am stat deloc pe ganduri.
Avem nevoie de
-325 gr. faina alba
-100 gr faina integrala
-150 gr. maia /starter ---au fost dati cand am pus doar 100 gr si mi-a iesit la fel de frumoasa
-296 gr.zer
-10 gr.sare
Amestecam toate impreuna si lasam 20-60 min. la autolyse.
Framantam apoi cateva minute in vas pana obtinem un gluten mediu dezvoltat.
Lasam la temperatura camerei aprox. 3 ore timp in care facem 4 S-F la interval de 30,60,90,120 min.
Dupa trecerea timpului necesar fermentarii facem preforma ,lasam acoperit 20 min.apoi dam forma finala.
Infainam panza si pregatim recipientul in care vom dospi  aluatul , pana a doua zi dimineata.
Punem aluatul cu sigiliul in sus acoperim cu panza si folie alimentara si dam la frigider .
A doua zi scoatem si lasam aluatul la temperatura camerei 3 ore.
Preincalzim cuptorul  cu 45-60 min. inainte de a coace painea si aburii cu 15 min inainte.
Coacem painea cu aburi primele 15 min. iar urmatoarele 30-35 fara aburi.
Feliem rece.
Cu painea asta mi-am facut curaj si am congelat o parte...am tot citit pe ici pe colo de painea congelata..ce bine se pastreaza...si spre  mirarea mea chiar asa e ...dupa decongelare,e aproape la fel de moale ca in ziua in care am scos-o din cuptor.
Musai sa incercati painea.... si metoda de pastrare ca merita ...amandoua :)


marți, 17 iulie 2012

SUPA DE PASTAI



Azi avem in meniu supa de pastai ,sau fasole verde cum ii mai zice prin alte parti.
Am avut asa
- vreo 2 maini bune de pastai
- 4 morcovi  mai mititei
-1 felie de telina
-1 radacina subtire de patrunjel
-5-6 catei de usturoi da' mai bine-i dupa gust
-1 ardei galben
-1 ceapa
-2 fire de telina
-o legatura sanatoasa de patrunjel
-500 ml bulion
-sare si piper
-cam 3 l apa
Am curatat ceapa ,morcovii,telina si patrunjelul ,ardeiul apoi am taiat cubulete/felii.
Am pus apa intr-o oala si toate legumele in apa rece dupa care am pus pe foc,alaturi de firele de telina si jumatate din patrunjelul verde.
Cand a inceput sa fiarba am aruncat acolo si pastaile curatate si spalate in mai multe ape.
Cand pastaile sunt aproape fierte am adaugat bulionul,sare si piper.
Inainte sa opresc focul ,am pisat usturoiul si am maruntit restul de fire de patrunjel  dupa care le-am impreunat cu supa fierbinte.Am potrivit de sare si piper.
Atat am facut  eu...cine vrea poate stropi cu o tzara de ulei pe deasupra inainte sa opreasca focul ,sau sa imbogateasca supa cu cateva linguri de smantana ...eu o prefer asa ,cat mai usoara si cu un ardei iute langa .


Pofta mare !



vineri, 13 iulie 2012

INGHETATA DE VANILIE CU COACAZE SI GHIMBIR



Inca o inghetata cu care sa ne racorim  in miez de vara fierbinte....
Ingrediente
-280 gr. coacaze
-100 gr. zahar vanilat
-1 lg. apa
-1 bucata de ghimbir cat o nuca zdravana
Amestecam coacazele curatate si spalate cu zaharul  si apa.Taiem felii ghimbirul curatat si-l punem peste coacaze dupa care lasam sa fiarba catev aminute pana se inmoaie fructele si obtinem un sirop subtirel. Scoatem bucatile de ghimbir si lasam sa se raceasca.

-5 oua
-100 gr.zahar-al meu e vanilat ,tot,  si cel pe care l-am folosit la obtinerea sosului de coacaze ...intr-un borcan inchis bine pun zaharul si cateva pastai de vanilie ...de cate ori folosesc din el , inlocuiesc cu alt  zahar iar asa am tot timpul  la indemana zahar parfumat

Mixam bine ouale ,adaugam zaharul si continuam sa batem pana obtinem o crema .
Punem pe baie de aburi si fierbem pana se topeste zaharul si  crema se ingroasa.
Lasam sa se raceasca.

-600 ml .frisca lichida

Batem frisca pana sta bat.Adaugam crema de oua racita si mixam in continuare.
Pregatim o tava dreptunghiulara , imbracand-o cu folie alimentara.
Punem pe fundul tavii coacaze ,cam jumatate , dupa care turnam toata frisca cu crema incorporata.Nivelam bine cu lingura apoi punem siropul si cu ajutorul unei furculite amestecam usor incercand sa obtinem un aspect marmorat -faza la care eu nu prea excelez :)
Plasam si restul coacazelor , infoliem tava si o dam la congelator cateva ore dupa care putem sa ne infruptam  din ea in voie..ca doar e vara , vara ,e cald afara....nu?


miercuri, 11 iulie 2012

RULOURI DIN PIEPT DE PUI SI DOVLECEL



Da ! inca o mancare ce implica dovlecelul si cuptorul.... pentru ca ne place si vrem iar pe cel care nu vrea il obligam :))
Am folosit
-1 piept de pui mare
-1 dovlecel
-2 cepe
-5 catei de usturoi
-ulei
-pesmet
-sare, piper ,boia
Curatam dovlecelul de coaja si seminte apoi dam pe razatoarea mare.
Presaram sare ,amestecam si lasam sa stea 15-20 min. sa lase apa.
Taiem pieptul de pui felii , condimentam cu sare ,piper si boia dupa care lasam sa-si traga condimentele pana ne vom ocupa de dovlecel.
Taiem ceapa marunt ,o punem  in ulei incins ,adaugam dovlecelul scurs de apa si lasam sa se caleasca impreuna vreo 10-15 min ,in orice caz nu era complet facut cand am adaugat usturoiul pisat.Am mai lasat pe foc 5 minute ,timp in care am potrivit de sare si piper dupa care am trecut la pregatit rulourile.
Pe fiecare felie de carne am intins un strat uniform de dovlecel calit apoi  am rulat dinspre partea mai lata spre cea ingusta .Imediat dupa rulare am trecut ''grasuneii'' prin pesmet si i-am aranjat in tava unsa cu ulei -putin deoarece o sa mai iasa ulei si din dovlecei.
Am dat la cuptor aprox 40-45 min....eu ma orientez mai mult dupa culoare si putin spre deloc dupa ceas asa ca intotdeauna mi-e greu sa zic un timp exact  :)
Ce pot sa zic cu siguranta e ca sunt deliciosi...si calzi si reci da' musai un pic de mujdei de usturoi langa ,altfel nu merge :) .
Ehhh ..v-am facut pofta ?

marți, 10 iulie 2012

BURETI USTUROI PANE



Am zis ca imi plac mult , asa ca bureti usturoi sa fie si eu nu o sa ma plictisesc niciodata :)
De data asta i-am facut pane ...mmmhh  deliciosi e putin spus..dupa mine  ar putea inlocui cu succes snitelele din piept de pui.....crocanti la exterior si moi la interior...hai ca deja mi-e pofta :)
Oparim buretii in apa cu sare apoi lasam sa se scurga de apa.
Batem ouale cu sare dupa care tragem buretii ,imbracati in pesmet,prin ou , apoi ii tavalim din nou prin pesmet.
Prajim in ulei incins pana se rumenesc pe ambele parti.
Atat si-i gata cina :)

luni, 9 iulie 2012

DOVLECEI CU BRANZA SI SOS DE SMANTANA



Cu toate ca  e foarte cald afara observ ca nu prea mi-e frica de dogoreala cuptorului  :)
Asadar inca o mancare usoara , de vara ,cu dovlecei.
Am folosit
- 3 dovlecei
-160 gr branza de oaie
-3 oua
-200 ml lapte
-2 linguri de smanatana
-1 lingura de faina integrala
-sare si piper alb
Am curatat dovleceii apoi i-am taiat de-a lungul cat de subtire  s-a putut .
Am presarat sare deasupra lor si i-am lasat deoparte vreo 15 minute.
Intre timp am pregatit un sos din lapte ,smantana,oua si faina.
Am potrivit de sare ,atentie ca si dovlecei stau in sare , si piper .
Dupa ce dovleceii s-au inmuiat ,am scurs apa lasata  apoi am rulat fiecare felie de dovlecel .
Rulourile de dovlecei obtinute le-am plasat ''in picioare '' intr-un vas termorezistent apoi le-am umplut pe fiecare in parte cu branza.
Am dat la cuptor aprox.15 min. ,apoi am scos vasul si am turnat deasupra dovleceilor sosul de smantana  si am mai lasat in cuptor pana s-a rumenit usor deasupra iar sosul s-a legat.
Am mancat si caldut.... si rece, a doua zi si sunt minunati in ambele variante.

vineri, 6 iulie 2012

PASTAI AITE



De cand cu caldurile astea , mancaricile care se fac repede sunt preferatele mele..
Asa si cu pastaile = fasole verde ,  aite = cu usturoi se fac foarte rapid si sunt foarte gustoase si usurele ,nici nu simti ca ai mancat :)
Avem nevoie doar de pastai ,usturoi mult dupa mine :) ,sare ,un strop de apa si la fel de mult ulei.
Cuartam pastaile de codite si le spalam in mai multe randuri cu apa calda.
Intr-o tigaie incingem cateva linguri de ulei ,aruncam apoi pastaile curatate si rupte in bucatele mai mititele Amestecam prin ele doar atat cat sa se acopere bine pe toate partile cu ulei apoi stingem cu un strop de apa.Punem capacul peste tigaie si lasam pastaile sa se inabuse.
Cand sunt fierte dar totusi inca ferme ,adaugam usturoiul pisat si sare .Mai lasam un pic pe foc sa se combine aromele apoi mancam cum altfel decat cu ..pofta :) ca sunt tare bune...un pic lipicioase de chiar te lingi pe degete :)

joi, 5 iulie 2012

TORT CU CREMA DE BRANZA SI COACAZE



Ce poate fi mai bun intr-o zi toropitoare decat ceva rece,abia scos de la frigider ?...Exact..nimic..asa ca am purces la facut o prajitura care pana la urma a iesit un minutortulet , cu crema de branza si coacaze negre  ,aproape  :) fara ajutorul cuptorului.
Blat
-2 oua
-2 linguri de faina
-2 linguri de zahar
Crema
-300 gr crema de branza obtinuta  ca aici  numa' ca fara verdeturi :)
-300 gr. frisca batuta
-600 gr, coacaze negre
-250 gr. zahar
-1 ceasca de apa
-5 gr. gelatina


Am inceput prin pregatirea blatului -batut spuma albusurile , adaugat zaharul apoi galbenusurile , mixat pana ce acestea se incorporeaza bine apoi adaugat faina in ploaie .De aici incolo amestecam cu lingura de sus in jos  usurel pana se incorporeaza si faina.
Turnam amestecul intr-o tava rotunda si dam la cuptorul preincalzit 15-20 min. pana ce testul cu scobitoarea confirma coacerea blatului ,da' la cat de subtirel e sigur o sa va dati seama cand e copt si fara scobitoare :)
Lasam sa se raceasca.
Coacazele spalate si curatate de codite le punem pe foc impreuna cu apa si zaharul si  lasam sa fiarba pana ce  obtinem  o consisenta ,gen  dulceata.
Lasam sa se raceasca.
Punem gelatina la inmuiat ,o lasam vreo 15 min sa se umfle in voie :)
Cand coacazele s-au racit iar gelatina e gata de a fi folosita ,amestecam folosind mixerul crema de branza cu frisca batuta.Adaugam si coacazele dupa care topim gelatina cateva secunde la microunde si o turnam in fir subtire peste crema .Mixam bine dupa care intindem crema peste blatul racit.
Dam la rece cateva ore dupa care ne putem infrupta din ea  da' nu inainte de a o orna cu cateva coacaze  .

Gust dulce-acrisor +culoare superba +rece =perfect pentru vara asta fierbinte .

luni, 2 iulie 2012

SPAGHETE CU SOS DE DOVLECEI



Incercand sa impac si varza si capra ,am facut dovlecei -favoritii mei ,cu paste - preferatele lui fiu'meu...domnu'sot nu-si are locul in ecuatie ca el e neutru :)  + ca  mananca tot ce gatesc eu :)
Am folosit
-200 gr. spaghete
-1 ceapa
-2 morcovi
-3 dovlecei mici
-400 ml bulion
-2 linguri pasta de ardei iute
-6-7 catei de usturoi da' mai bine puneti voi dupa gust :)
-busuioc verde
-patrunjel verde
-sare si piper
-cam 6  linguri de ulei
Am fiert spaghetele in apa cu sare ,apoi le-am scurs bine fara ca sa arunc apa.
Am curatat dovleceii si i-am taiat cubulete  apoi i-am tras rapid prin ulei incins.I-am scos cu o paleta si i-am lasat deoparte.
Am taiat ceapa si morcovii cubulete dupa care i-am plasat in uleiul ramas de la dovlecei.Am lasat sa se calesca pana ce ceapa a devenit translucida.Acum am adaugat bulionul , pasta de ardei si apa in care au fiert pastele .Am lasat sa fiarba 15-20 min .,pana s-a mai inmuiat morcovul dar nu de tot sa ramana totusi putin crocant ,apoi am adaugat dovleceii si am lasat sa mai fiaba cateva minute,
la fel ,dovlecelul sa ramana putin crocant.
Inainte sa stingem focul,adaugam usturoiul pisat ,patrunjelul si busuiocul maruntit.
Daca mai e cazul ,fiindca apa in care au fiert pastele  e sarata ,potrivim de sare si piper.
Servim sosul obtinut alaturi de paste ...sau ca mine fara fainoase langa , dar nu conteaza fiindca e gustos oricum .

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...