vineri, 29 iunie 2012

MAMALIGA CU VERDEATA SI BRANZA


....la cuptor,mai exact in vasul roman , cu cateva feliute de carnat si slaninuta rumenite ....da' e prea lung titlu asa ca mamaliga cu verdeata si branza e destul cat sa ispitesc  iubitorii de mamaliga :)
Simplu si buuun ,buuu,bun .
Facem mamaliga ,fiecare dupa cum stie (ma gandesc ca toata lumea stie sa faca o mamaliga ),iar cand e fiarta se pune peste ea ceapa verde si marar taiate marunt.
Se amesteca , apoi se  intinde in vasul roman -un rand de mamaliga, unul de branza ( de oaie ) , presarat jumarile de slaninuta prajita  + bucatelele de carnat si din nou mamaliga si tot asa.
Deasupra e musai sa fie branza ...bine, si ceva carnoase :)
 Ce daca e vara.....dam la cuptor  ~30-40 minute apoi papam cu pofta !

joi, 28 iunie 2012

PAVLOVA cu capsuni



Am fost incantata sa fac cunostinta cu Pavlova  :)...nu , nu cu balerina ci cu prajiturica gingasa creata in cinstea ei...
Mi se parea atat de fragila si dificila in acelasi timp -vorbim in continuare de prajitura, da? , incat am stat mult timp departe de ea  :)
Ei ,na ,acum i-am venit de hac astfel
Bezea
-4 albusuri
-250 gr. de zahar
-1 lingura de otet de mere
-1 lingura amidon
-esenta de vanilie
Topping
-700 gr. capsuni
-350 ml frisca
Preincalzim cuptorul pe treapta 2 cat timp batem albusurile de ou spuma tare.Odata obtinuta spuma ,adaugam rand pe rand zaharul continuand mixarea pana ce spuma noastra devine lucioasa si sta bat.
Adaugam otetul,amidonul si esenta de vanile si mai mixam pana ce si acestea sunt bine incorporate.
Pe o hartie de copt punem  bezeaua astfel incat sa obtinem o forma rotunda , marginile putin mai ridicate ca mijlocul ,asta doar pentru estetica finala :)
Dam tava cu bezeaua la cuptorul incins dupa care micsoram temperatura la nivelul 1 cica pentru 1 ora ...mie mi-au fost suficiente 45 min....acum ,fiecare cu cuptorul lui :)
Lasam sa se raceasca in cuptor dupa care putem sa ii adaugam frisca batuta si sa o ornam cu fructe -capsuni in cazul asta.
Se topeste la propriu in gura ....bezeaua crocanta si dulce alaturi de fructele acrisoare si frisca cremoasa sunt combinatia perfecta si usoara de vara .

miercuri, 27 iunie 2012

PAINE 100% INTEGRALA



Aceasta e prima paine 100% integrala pe care am facut-o  , folosind desem  -o maia din faina integrala,tinuta la rece in frigider ,desem pe care l-am pornit dupa ce am vazut la Codruta  minunatia de paine integrala.
E o paine neasteptat de buna si foarte aerata  fara fir de faina alba.
Eu sunt foarte incantata de ce a iesit ,de gustul ei deloc acru ,de cum miroase ,de cum arata cu toate ca sunt aproape sigura ca mai mergea inca 1/2 ora de dospire in plus fata de cat era precizat..dar fiind prima paine cu desem m-am straduit  (si tot n-am reusit  in totalitate) sa respect  formula originala mai ales ca am o experienta neplacuta  -o placinto-paine :) integrala  cu maia alba ,rezultata in urma unei dospiri prea lungi cred eu.

Pornim de seara sa pregatim starterul-desem
-strater/desem---61 gr. hranit cu 2 zile inainte ,miez+coaja exterioara
-faina integrala--122 gr. 13 %proteine
-apa--61 gr.
Amestecam bine de tot desemul cu apa sa se dizolve si coaja ,apoi adaugam faina amestecam din nou si lasam acoperit la temperatura camerei zice-se 10-12 ore la 20 g C ,eu am lasat peste noapte la o temperatura ceva mai mare fara probleme .

A doua zi  dimineata pregatim aluatul
-243 gr -eu am pus tot desemul rezultat
-faina integrala---919 gr. 13%proteine
-apa calduta--838 gr. din care oprim 50 gr .
-sare--20 gr.
Incepem prin a amesteca faina cu apa din care am oprit 50 de gr. ,pana ce toata apa e absorbita de faina dupa care lasam cel putin o ora acoperit -la autolyse.
Adaugam apoi desemul rezultat -aici  se cerea 243 gr. desem dar din graba am uitat sa cantaresc sa vad cat desem  a rezultat asa ca eu l-am pus pe tot  :)...si doar dupa ce am terminat de framantat mi-am dat seama de boacana :) ..daca e boacana.... pana nu repet experienta si o sa cantaresc desemul nu stiu .
Dupa adaugarea desemului framantam in  stil frantuzesc cam 5 minute ,apoi adaugam sarea si continuam framantatul in acelasi mod inca 10 minute.Mi-a placut mult cum dintr-o chestie lipicioasa ,dupa cateva zeci de lovituri de masa , am obtinut un aluat superb cu care am lucrat perfect + ca e tare distractiv :) , mai distractiv ca impaturatul in vas .
Bun ...deodata cu sarea trebuiau adaugate si cele 50 gr. de apa dar eu.. ..nu ,nu am uitat  :) ..nu am simtit nevoia :)..mi s-a parut perfect aluatul asa ca mi-am ascultat instinctul si bine am facut zic eu :)
Lasam sa fermenteze pentru 2 ore si jumatate ,timp in care facem 3 S-F la 30 minute,60 si 90 minute.
Dam preforma ,lasam 20 min. dupa care dam forma finala.
Punem la dospit intr-un vas captusit cu un prosop infainat,cu sigiliul in sus pentru 1,5 ore la 24 g C.
Urmarim cu atentie cresterea aluatului fiindca acestea din faina integrala dospesc mai repede decat cele din faina alba.
Preincalzim cuptorul cu 45-60 min.la temp max., inainte sa introducem painea la copt ,cu piatra de copt inauntru..apropo ,mi-am luat si eu piatra ,de granit , grosime 1 cm . doar asa am gasit la o dimensiune cat de cat potrivita  30x30 ...era mai bine mai groasa 1,5 -2  cm dar  acestea erau taiate prea mare pentru cuptorul meu -50x50...dar cautarile nu se opresc aici :)
Rasturnam painea pe piatra incinsa ,coacem primele 15 min. la temp maxima -treapta 8 la mine si cu aburi apoi inca 20-25 min. pe treapta 6 ,fara aburi.


Lasam sa se raceasca complet inainte de a o felia.


marți, 26 iunie 2012

CREMA DE BRANZA CU VERDETURI



Avand cam prea mult lapte pe stoc si branza ioc am zis sa fac io  o branzica buna de casa ,cremoasa si proaspata...si am facut ...apoi i-am adaugat ceapa verde si marar si gata  crema de branza numa' buna de uns pe felii de paine proaspata ....
Am pus 2 l de lapte dulce la prins..asa se zice pe la noi..adica...l-am lasat intr-un vas acoperit ,la temperatura camerei  pana s-a transformat in lapte prins  (cu caldurile astea se prinde repede)...sau lapte acru ,ziceti-i cum vreti :)
Cand se vede zerul pe margini atunci e gata.....Eu am luat smantana de deasupra -am uitat sa zic ca am avut lapte de bivolita-deci mai gras decat cel de vaca...apoi am trecut cu lingura prin el dar fara sa-l faramitez prea tare.
Urmatorul pas a fost sa pun oala pe foc mic ,cateva minute pana s-a incalzit putin ,putin de tot laptele acru .Daca se incalzeste prea tare iese o branza uscata , gumoasa si nu cum imi place mie-cremoasa.
Am turnat apoi totul intr-un tifon ,tifon cu care am captusit o strecuratoare.


Am strans capetele tifonului,am legat cu ata si am agatat ,nu va spun de ce :) , si am lasat sa se scurga cateva ore.
Cu cat lasati mai mult la scurs cu atat va fi mai seaca branza .
Din 2 l de lapte mi-a iesit 400 si ceva de gr. de branza.




Acum ca avem branza proaspata putem face ce vrem cu ea - creme de branza pentru prajituri ,creme sarate ori chiar asa -natur .

Eu am vrut ceva care sa merga bine langa o felie de sunca si paine asa ca am  luat robotul de bucatarie ,am pus branza in recipient ,am presarat sare si am lasat sa isi faca treaba pana mi-a placut consistenta cremei.
Daca branza e seaca puteti adauga cateva linguri de smantana ..la mine nu a fost cazul.
Intre timp am maruntit cozi de ceapa verde si marar .
Am amestecat apoi branza cremoasa cu verdeturile taiate....am simtit nevoia de un pic de piper ,asa ca am pus -alb ,apoi am dat la frigider.
A disparut in cateva zile  , semn bun zic io :)

luni, 25 iunie 2012

BURETI IUTI CU BRANZA



Am impresia ca joc la ruleta ruseasca dar nu ma pot abtine sa nu prepar ''salbaticiuni'' ale padurii... bineinteles, culese de altii ... eu nu le cunosc ...
Buretii usturoi / iuti imi plac atat de mult   -un pic de prajeala acolo :) , o tzara de branza de oaie...sau de capra, ca a mea si sare....atat si e perfect.
Am spalat  buretii  sub jet de apa apoi i-am oparit in apa cu sare.
I-am lasat sa se scurga bine apoi i-am prajit in ulei.
Asa fierbinti cum au fost ,i-am presarat cu branza de capra si sare ....iar apoi....dam frau liber hhhhmmmm-urilor si pleoscaiturilor de degete linse cu pofta de zeama lasata de bureti.

vineri, 22 iunie 2012

INGHETATA DE SPUMA DE CAPSUNI


Am facut spuma de capsuni...buna n-am ce zice da' parca era mai buna daca era rece , gheata de rece la ce calduri sunt afara.....asa ca am bagat caserola cu spuma la congelator :) si-am obtinut o inghetata delicioasa..... si muuulta  :)...si receee ...
Ingredientele ar fi cam astea
-1 kg. capsuni
- 3 albusuri de ou
-1 cana de apa
-aproape o cana  :) de zahar
-o juma de lamaie
-o piscatura de sare
Punem apa si zaharul la fiert , pana obtinem un sirop .
Mixam albusurile de ou cu sarea pana obtinem o spuma tare apoi turnam siropul fierbinte ,in fir subtire ,peste spuma , mixand in continuare pana incorporam tot siropul de zahar.Lasam sa se raceasca.
Curatam capsunii ,ii spalam apoi ii maruntim cu furculita...sau daca vreti sa obtineti o masa omogena folositi blenderul ,eu i-am storcit cu furculita :) .Stoarcem peste ei zeama de lamaie apoi ii incorporam in spuma de albusuri.
Acum avem spuma de capsuni...din care mancam cu mare pofta  dar  cu gandul la ceva racoritor asa ca plasam caserola cu spuma la congelator :) 
Dupa cateva ore avem o minunatie de inghetata de capsuni cu care sa ne racorim .





joi, 21 iunie 2012

CHIFTELE DE PUI SI DOVLECEL



E din nou sezonul dovleceilor.....si eu sunt cea mai fericita caci imi plac mult ,mult ,mult de tot ..
Asa ca haideti sa gatim cat mai multe mancaruri cu aceasta leguma .
Incepem cu chiftelute din carne de pui in care am ascuns si ceva legume-dovlecel,morcov,patrunjel..
Avem nevoie de
-700 gr.carne de pui
-500 gr.dovlecel
-1 morcov
-6-7 catei de usturoi
-o mana buna de patrunjel tocat
-2 oua
-sare si piper
-75 gr.pesmet
-ulei pt. prajit
Incepem cu dovlecelul- curatam si dam pe razatoarea mare,presaram cu sare.Lasam sa stea asa vreo 15 minute apoi il stoarcem de apa si il adaugam compozitiei de carne de pui tocata in prealabil.
Razuim si morcovul si-l plasam si pe el acolo.
Omogenizam compozitia dupa ce adaugam usturoiul pisat,patrunjelul maruntit,ouale,pesmetul si potrivim de sare si piper.


Cu mana uda modelam chiftelutele apoi le prajim in ulei,la foc potrivit.
Sunt bune ,usor zemoase si au si dovlecel :)...iar caldute pur si simplu dispar de pe farfurie :)
Se servesc neaparat cu pofta ! :)


PASTRAV LA GRATAR


O mancarica simpla ,gustoasa si sanatoasa pentru care avem nevoie doar de cateva  ingrediente dar care combinate sunt un deliciu.
Asadar , am folosit
-3 pastravi
-usturoi verde +usturoi uscat
-ulei
-sare si piper
Am  curatat pestii de solzi  ( intestinele erau scoase ) ,i-am sarat si piperat si pe interior si pe exterior.
I-am lasat sa stea asa pana am preparat mujdeiul de usturoi -usturoiul uscat zdrobit  + cozile verzi maruntite  cu cutitul  , pisate bine cu ceva sare in mojar apoi frecate toate cu ulei pana am obtinut o pasta buna ...de mi-a venit sa o mananc goala  :)
Cu pasta asta am captusit  generos burta pestilor

si i-am lasat sa stea cam 1 ora ,la frigider ,sa-si traga aroma.
Am preparat inca un mujdei ,doar din usturoi uscat ,pentru uns pesti pe exterior -eu as fi vrut si pentru ''fatada'' tot pasta verde dar  am plasat-o din gros in burta ...dar ma felicit pentru asta, caci la  urma a  fost perfecta pentru incins bucatelele de carne in ea.
Am pus gratarul  (cu apa) la incins ,am uns pestii pe o parte cu un strop de ulei ,i-am plasat pe gratar apoi i-am stropit din belsug cu mujdei pe partea care era sus .

Am lasat 15 min. pe o parte apoi i-am intors si am uns din nou cu mujdei.Dupa inca 15 min.  au fost numai buni  de papat.
Noi i-am servit cu legume fierte la aburi dar bag mana in foc ca langa niste cartofiori erau mortali  :)

luni, 18 iunie 2012

INGHETATA DE CIOCOLATA SI LAPTE CONDENSAT



O inghetata numai buna pentru zilele fierbinti de vara.
Avem nevoie de
-250  ml lapte
-350  ml frisca lichida
-250  ml lapte condensat
-4  linguri amidon
-130 gr. de zahar
-2 linguri de miere
-35 gr. cacao
-90  gr. ciocolata
-vanilie
-2-3 piscaturi de sare
Se dizolva amidonul in cateva linguri de lapte si se lasa deoparte.
Se amesteca laptele ramas cu frisca lichida , laptele condensat , zaharul ,mierea  apoi se pun pe foc mic .
Cand amestecul incepe sa fiarba se adauga amidonul si cacaoa si se lasa la fiert aprox. 5 min.
Se ia de pe foc , se adauga ciocolata rupata bucatele , sarea si esenta de vanilie apoi se  amesteca pana se topeste ciocolata .
Se toarna crema rezultata in alt vas si se lasa sa se raceasca  dupa care se pune la congelator .
Sincer va spun ca am facut inghetata seara si nu am mai  amestecat ,ca in cazul altor inghetate , dupa ce am introdus caserola la congelator.
Am scos-o si am lasat-o in frigider inainte cu 10-15 minute inainte sa mancam din ea .


Cel mai mult  imi place  ca nu are ace de gheata si ca se topeste destul de repede ,ceea ce este un mare plus cand ai copii pofticiosi care nu savureaza inghetata ci o mananca pe repede inainte  ....deci risc de amigdale infuriate mai mic :)
Sursa

sâmbătă, 16 iunie 2012

SUPA CREMA DE MAZARE CU MENTA


O supa ''light'' ,de vara ,finuta si ..usor minty.
Ingrediente
-500 gr. mazare verde
-1 ceapa potrivita
-2 catei de usturoi
-500 ml supa de legume 
-cateva varfuri fragede de menta
-4 linguri de ulei
Curatam si taiem ceapa potrivit ..de mare ca' oricum nu conteaza  :) fiindca le dam prin blender....hai ca v-am zis in avans :)
Curatam si usturoiul si-l taiem felii.
Punem toate astea maruntite intr-o oala ,impreuna cu uleiul,sa se caleasca.
Cand ceapa devine sticloasa adaugam mazarea si supa de legume .Nu uitam sa punem acum si menta frecata   spalata .Lasam sa fiarba pana ..e fiarta mazarea :) ,ceea ce se intampla repede ,cam 5 minute ,daca folositi ce am folosit eu-mazare congelata.
Toata treaba ,odata fiarta,o dam la blender turnand putin cate putin din supa ramasa pana obtinem consistenta dorita.
Am papat calduta ,sau mai bine zis la temperatura camerei , si rece  de la frigider- a doua zi...dar mie mi-a placut mai mult varianta nr. 1...
Ramane sa o incercati sa vedeti  voua cum va place .

vineri, 15 iunie 2012

DULCEATA DE CAPSUNI


Azi incercam sa prindem in borcane , aroma  de vara , parfum de capsuni ,culori aprinse....
Sa pregatim consolarea de care vom avea nevoie in zilele reci si intunecate de iarna ,care va veni fara indoiala  :)
La 4 kg de capsuni curatate de codite  si spalate ,am folosit 1,5 kg. zahar si zeama de la 3 lamai potrivite.
Intr-un vas mai maricel, am amestecat capsunile cu zaharul si am lasat 12 ore la temperatura camerei sa-si lase zeama ,eu le-am lasat peste noapte -deci nu a fost prea cald .
Dupa trecerea acestui timp,am strecurat zeama lasata si am adaugat zeama de la lamai.
Am pus pe foc (mediu) si am lasat sa fiarba 40 min.Aveti grija ca face spume si se ''infoaie'' ,asa ca folositi o oala mare si spumati de cate ori e nevoie.
Cand am picurat pe o farfurie iar picatura a ramas ca o perla ,fara sa se intinga,sa se lateasca ,am adaugat si capsunile .
Am lasat pe foc inca 30 min.
In tot acest timp borcanele spalate si uscate le-am sterilizat in cuptor -pentru 20 min. .
Am umplut borcanele ,inca destul de fierbinti ,cu dulceata clocotinda ,am strans capacele si le-am intors cu fundul in sus sa se sigileze.
Eu ...fiindca nu am o camara racoroasa ,beci/pivnita ,un loc unde sa fiu sigura ca rezista tot ce pun pe iarna...am presarat un praf de salicilat dupa ce am pus in borcane.
Din cantitatea data mi-au iesit 10 borcanele de 375 ml de dulceata parfumata .

duminică, 10 iunie 2012

BROCCOLI CU GHIMBIR SI SEMINTE DE SUSAN



 O modalitate foarte aromata de a gati broccoli  , cu seminte de susan prajite ..hmmm... o nebunie  + ghimbir ...hmmm.... si mai mare nebunie .
Avem nevoie de
 -broccoli-2 bucati ~ 1 kg
-seminte de susan-3 linguri
-o lingura cu varf de ghimbir razuit
-o lingura cu varf de usturoi pisat
-ulei
-supa de legume ~2 cani
Pentru inceput prajim semintele de susan intr-o tigaie fara ulei,amestecand incontinuu caci  susanul are prostul obicei de a ''sari ''  in toate directiile .Stati cu ochii pe ''bobite'' ca se ard repede.
Desfacem bucatelele de broccoli si le plasam intr-un vas cu apa  rece in care am pus ceva sare.Lasam  asa vreo 15 minute.
Intr-o tigaie ,punem ulei la incins,apoi adaugam buchetelele  scurse bine de apa si amestecam  sa se imbrace pe toate partile cu ulei.
Facem un pic de loc in mijlocul tigaii si punem usturoiul pisat si ghimbirul-- sau folositi alta tigaie daca va place la nebunie sa spalati vase :) --si lasam sa se rumeneasca putin de tot ,dupa care amestecam cu broccoli.
Adaugam supa de legume --mergea si de pui---si lasam sa fiarba cateva minute pana ce intra usor furculita in bucatelele de broccoli, dar sa ramana intregi ,sa nu se sfarame.Mie imi plac putin crocante, asa ca e la alegerea fiecaruia :)
Scoatem apoi broccoli  cu o paleta  si lasam deoparte pana ce scade supa ,si raman doar 3-4 linguri de sos.
Acum presaram peste broccoli  semintele de susan ,adaugam sosul rezultat  si amestecam pe toate la un loc.
Servim caldut...... cu ceva carnita langa- ar fi vrut cineva  ......dar mai bine fara - cum am vrut eu :)
Pofta mare !

sâmbătă, 9 iunie 2012

PAINE CU SEMINTE


Painea asta  se claseaza pe locul 1, alaturi de  SFSB , in topul preferintelor noastre...Miroase atat de frumos , a seminte de floarea soarelui  si de susan prajite , incat  nu ma pot abtine  in momentele cand lucrez cu aluatul , sa nu gust cate o bucatica de aluat... crud  :)......nu mai zic nimic de mirosul care umple casa  cand se coace painea ....e de-a dreptul innebunitor .
Am respectat ( cu o  singura , mica abatere ) formula  Codrutei  ,doar  ca eu fac la dublu tot  :)....  la cate guri pofticioase suntem si la cat de minunata e painea chiar si dublu e putin :)

 MAIA LICHIDA -pregatita cu 12 ore inainte
-faina alba -52 gr.
-apa -65 gr
-maia 100% hidratare -10 gr.
Se pregateste maiaua lichida amestecand maiaua matura cu apa ,apoi adaugandu-se si faina.
Se lasa intr-un vas acoperit ,12 ore la temperatura camerei -  20-22 grade C.

SOAKER-pregatit cu 12 ore inainte
-seminte de in -24  gr.
-apa-72 gr.
Se amesteca semintele de in cu apa si se lasa ,la fel ca maiaua ,12 ore.Semintele vor absorbi apa amestecul devenind gelatinos .

SEMINTE PRAJITE
-seminte crude de floarea soarelui-41 gr
-seminte de susan-20 gr
Se prajesc semintele intr-o tigaie fara ulei, nu impreuna  ci separat ,cu ceva timp inainte ,astfel incat sa fie reci cand le introducem in aluat .

ALUAT
-faina alba-265 gr.
-faina  de secara-28 gr.-eu am pus faina integrala de grau
-apa-122 gr
-sare-8 gr
-semintele prajite de floarea soarelui
-semintele de susan prajite
-soakerul rezultat
-maiaua lichida

Cand avem toate ingredientele pregatite ,amestecam intr-un  vas maiaua lichida cu faina ,apa si soakerul .Lasam acoperit pentru 20 min. -faza numita autolyse.
Dupa 20 min. adaugam sarea  si semintele prajite si framantam ,in vas ,prin impaturire-aducand mariginile spre interior in timp ce invartim vasul cu cealalta mana ,timp de cateva minute  10-15 minute.
Ungem vasul in care am framantat  ,sau alt vas, curat, daca vreti, cu un strop de ulei si lasam aluatul apoi in el sa dospeasca 2 ore si 30 min.
In timpul acesta facem 2 seturi de S-F , intinderi si impaturiri  din 50 in 50 min.
Dupa trecerea timpului de dospire rasturnam aluatul pe blatul usor infainat si-i dam painii o preforma ,ovala sau rotunda in functie de cum o vrem la final .
Acoperim si lasam sa stea 20 min. dupa care dam forma finala.
Asezam cu partea sigilata ( partea de jos)  in sus ,pe o pinza groasa bine infainata.
Acoperim si cu marginile panzei si cu folie si lasam sa se odihneasca la temperatura camerei 1 ora apoi urmatoarele  8-10 ore la frigider.
Cu o ora inainte de o coace painea se incalzeste cuptorul la 240 grade. cu piatra pe care s ecoace inauntru.
Eu tot acum scot si aluatul de la frigider si  il las ,ora aia cat se incalzeste cuptorul, la temperatura camerei.
Rasturnam aluatul pe o hartie de copt ,il crestam dupa dorinta  si putinta  :),apoi dam la copt ,primele 15 min. cu aburi  si inca vreo 30 fara.Cand suna a gol ,e sigur gata.
Oprim focul si mai lasam painea 5 min inauntru cu usa cuptorului intredeschisa.


Tot ce mai trebuie sa facem e sa ne abtinem ,din greu, sa nu o taiem / rupem  calda/fierbinte...Asta e partea cea mai dificila  :)
Spor la facut painici adevarate !

vineri, 8 iunie 2012

LAPTE CONDENSAT --- homemade


Nu e prima reteta de lapte condensat pe care o incerc ,pentru a obtine renumitul si deliciosul ingredient .
Dar e prima data cand  iese  :) asa cum ar trebui .
Avem nevoie de
-250 grame lapte praf
-250 gr. zahar
-50 gr. unt -eu am pus margarina
-300 ml.apa
Am amestecat laptele praf cu zaharul .
Am adaugat apa calduta ,putin cate putin,sa nu faca cocoloase.
Peste acest amestec am turnat margarina usor inmuiata,am amestecat bine apoi am pus pe foc.
Am lasat pe foc  ...nu stiu exact cat, dar in orice caz e vorba de cateva minute nu mai mult...pana si-a schimbat culoarea  intr-un alb-galbui.

Din cantitatile astea mi-au iesit 2 borcanele mici,de  380-400 ml ,nu stiu exact de cat sunt :)
Asta e tot,nimic complicat ,se face repede iar rezultatul e dulce de te lingi pe degete :)












Sursa

joi, 7 iunie 2012

SUPA DE SALATA VERDE



Zama de salata e preferata sotului......asa ca  e musai sa o fac din cand in cand ,nu prea des ,doar atat  cat sa-i astup gura   cat sa-l fac  fericit  :)
Am avut asa
-vreo 3 maini bune de salata
-vreo 2,5  l apa
-5-6 linguri  de smantana
-2 linguri faina
-2-3 felii slanina afumata
-1 -2 linguri de otet
-usturoi
-marar din belsug
-sare  si piper
Taiem slanina bucatele ,apoi o punem in oala  (in care vom fierbe supa )  sa se prajeasca,la foc mic . Cand e rumena ,stingem cu apa si lasam sa fiarba.
Intre timp din  smantana si faina facem o ingrosala .Subtiem cu apa apoi turnam in oala si lasam  sa dea un clocot dupa care adaugam salata spalata si rupta in doua , daca a avut frunze mai  mari.
Lasam sa fiarba cateva minute , cat adaugam usturoiul pisat , mararul taiat marunt , otetul , sarea si piperul --toate astea dupa bunul plac .
S-aveti pofta !

marți, 5 iunie 2012

PLACINTELE INTEGRALE CU VERDEATA

 Placintele sau painici cu verdeata- ziceti-le cum vreti ,sunt tare bune si pufoase.
Avem nevoie de
-350 gr. faina integrala de grau
-205 gr. apa
-12 gr. drojdie proaspata
-1 lingurita de sare
-ceapa verde  +  marar
-ulei
Eu am luat-o pe calea usoara si am pus toate ingredientele in cuva masinii de paine si am lasat sa-si faca treaba 20 min. , la programul de framantare .
Apoi am mutat aluatul intr-un vas  ,l-am acoperit cu folie alimentara si am lasat sa creasca.
Intre timp am spalat ceapa verde si mararul si le-am taiat grosier , nu fiindca asa se cerea  ci  pentru ca n-aveam chef sa le tai mai finut   :D
Odata ce  aluatul a dospit   l-am mutat pe masa unsa cu  un strat  de ulei.
Din gramada mare  de aluat  am facut 6 gramajoare mai mici ,pe care le-am intins subtire cu sucitorul.
Am presarat verdeata din belsug

 am rulat foaia apoi am invartit ruloul obtinut in jurul unui capat , in scopul de o obtine niste melcisori ,pe care i-am intins apoi cu sucitorul ,cat de subtire am putut.
Si n-am putut foarte subtire ,pentru ca am pus multa verdeata  ( ca doar asta-i scopul ,sa folosim la maxim ce ne ofera doamna primavara ) care nu vroia nici in ruptul capului sa stea inauntru, si la fiecare tentativa de subtiere a aluatului ....poc ...isi facea aparitia la suprafata , ba ceapa , ba mararul , ba amandoaua...
Asa ca m-am lasat pagubasa... si pe ele  le-am lasat mai grosute .

Le-am prajit , mai bine zis copt , intr-o tigaie ,  cu  un strop de ulei .
Sunt minunate caldute , cu un iaurt cremos langa .

sâmbătă, 2 iunie 2012

PRAJITURA CU NES SI MAIA


Cand am vazut prima data prajitura asta ,mi-am zis ca trebuie sa o fac  si asta datorita ingredientului  drag mie-adica maiaua.
Am inlocuit nesul cu inka, fiindca am in batatura una bucata fecior energic caruia numai nesul ii lipseste :) , am folosit mai putin zahar, ulei , am facut alta crema .......si a iesit ce se vede.
Ingrediente blat
-3 oua
-300 gr. zahar
-362 gr. maia hranita
-362 gr. faina alba
-200 gr. ulei
-340 gr. lapte
-5 linguri cacao
-2 linguri inka ( sau nes)
-1 lingurita si 1/2 bicarbonat de sodiu
-o piscatura de sare
-esenta de vanilie-eu n-am pus fiindca zaharul pe care il folosesc la prajituri il amestec cu pastai de vanilie deci e gata aromat.

Crema
- nutela -cu cat mai multa cu atat mai ciocolatoasa e crema
-250 gr.margarina

Amestecam maiaua hranita ,crescuta, cu laptele si faina si lasam  vasul acoperit cu folie alimentara la temperatura camerei 3-4 ore.Nu creste mult dar la suprafata se vad bule mici.
Batem ouale bine de tot,adaugam zaharul si continuam mixarea  turnand  uleiul in fir subtire.
Punem esenta de vanilie ,sarea,bicarbonatul,cacaoa si nesul (inka) si omogenizam.
Combinam cele doua compozitii,cea cu maia si cea cu cacao

 apoi varsam aluatul intr-o tava (~22x33) tapetata cu hartie de copt.
Punem tava  in cuptorul bine incins si lasam sa se coaca pana cand scobitorea cu care verificam ,intepand blatul, iese curata.
Dupa ce se coace blatul,  lasam sa se raceasca  apoi ii tragem un strat de  crema ,in cazul de fata -margarina spumata in care am adaugat nutela.
Si pentru ca mi s-a parut putina crema pe care am pregatit-o ,la cat de neasteptat de inalt a iesit blatul :) ,am batut si ceva frisca in care am pus inka -din nou :)  si am trantit rapid cate un mot fiecarei bucatele de prajitura  :)
Notite
-data viitoare sa tai blatul in doua ,pentru a obtine doua foi -fiindca e de unde :)
- -||-                sa insiropez usor  blaturile cu capucino sau nes :)
- -||-                sa fac mai multa crema  fiindca e un blat dens,consistent (cu toate ca e foarte ''gaurit'')
- blat perfect pentru torturi

vineri, 1 iunie 2012

CIUPERCI LA TIGAIE CU USTUROI VERDE



Acest fel de mancare se face repede,cat ai clipi .
Am folosit
-1kg ciuperci champignon
-3 cepe potrivite
-usturoi verde..fara numar  :) adica dupa gust
-sare,piper,ulei
Taiem ceapa solzisori si o lasam sa se inmoaie la foc mic ,intr-o tigaie in care am pus ulei.
Cand ceapa a devenit  translucida ,am adaugat partea alba a usturoiului ,zdrobita si taiata marunt.
Am taiat ciupercile felii ,nu subtiri,si le-am pus si pe ele peste ceapa.
Am lasat pe foc pana a scazut apa pe care au lasat-o,am condimentat cu sare si piper din belsug.
Am taiat cozile usturoiului marunt si le-am amestecat in ciuperci.
Asta e tot.Simplu,gustos si foarte rapid iar daca mai adaugati si o garnitura de orez sau o mamaliguta , se poate numi mancare in toata regula :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...