miercuri, 30 mai 2012

PAINE SIMPLA CU MAIA METODA 1*2*3



Paine simpla ,metoda 1*2*3 ,adica ,asa cum explica tare frumos Codruta ,la o parte maia 100% hidratare,,se adauga 2 parti apa si 3 de faina.
Ingrediente
-150 gr. maia hranita si dublata in volum
-300 gr. apa
-310 gr. faina alba
-140 gr. faina integrala de grau
-10 gr. sare

Dizolvam maiaua in apa calduta ,adaugam faina ,omogenizam cu o lingura de lemn si lasam, acoperit,1/2 ora -proces numit autolyse.
Dupa trecerea acestui timp,presaram sarea deasupra si ne apucam de framantat ,pana ce glutenul e mediu dezvoltat.Eu marturisesc ca am pus aluatul in cuva masinii de paine si am pornit  programul de 20 min.,cel de framantare .
Cand am terminat framantarea ,mutam aluatul intr-un vas usor uns cu ulei,unde il vom lasa la dospit  2ore si 30 min. ,timp in care vom face 2 seturi de S-F (intindere si impaturire a aluatului)
Dupa cele 2 ore si jumatate ,rasturnam aluatul pe masa de lucru si ii dam o preforma rotunda sau ovaloida ,in functie de ce forma dorim sa obtinem la final , degazand usor aluatul.
Lasam acoperit 20 min.,dupa care ii dam forma finala.
Asezam aluatul cu sigiliul in sus intr-un vas -eu am captusit o tava de cozonac cu un prosop de ala gros primit de la mama, zestre :)
Acoperim cu o folie alimentara ,lasam sa se odihneasca la temperatura camerei 1 ora apoi mutam tava la frigider ,pentru vreo 10 ore .
Cu 1 ora inainte de a coace painea ,incalzim cuptorul aragazului.
Scoatem  painea ,o crestam -aici mai am muuuuulllt de lucru :) pana deprind miscarea ,si o dam la cuptor,primele 15 min. cu aburi ,restul de 30 min.fara.
Cand suna a gol, batuta la fund :),oprim focul si mai lasam painea in cuptor cu usa intredeschisa inca vreo 5 min.


Se poate felia cand e rece ,asta teoretic ,ca practic e imposibil :) sa stai sa astepti atat cand miroase bestial de bine a paine proaspata .....

luni, 28 mai 2012

SALATA DE DOVLECEL


Ce buna e ...cu rosii mari ,roz,carnoase de gradina..
Avem nevoie doar de
-dovlecei - 1-2 bucati
-ceapa- 1-2
-ulei- aprox. 1 ceasca
-sare si piper
-usturoi-3-4 catei , dupa gust
-maioneza- din 1 galbenus de ou + 1 lingurita mustar + ulei + sare
Curatam dovleceii si-i razuim .Presaram sare deasupra lor,amestecam si-i lasam sa stea 1/2 ore,sa-si lase zeama.
Ceapa o tocam marunt si o punem la foc mic sa se caleasca.Stoarcem dovleceii de apa apoi ii punem peste ceapa.Invartim tot timpul in tigaie caci au tendinta sa se prinda .
Lasam pe foc mic pana ce dovleceii isi schimba culoarea.


Lasam sa se raceasca.
Intre timp facem maioneza , frecand galbenusul de ou cu mustarul ,sarea si uleiul turnat in fir subtire .
Cand dovlecelul e rece se amesteca cu maioneza obtinuta ,se potriveste de sare si piper ,usturoi pisat apoi se da la frigider cateva ore... parca e mai bun rece :)

vineri, 25 mai 2012

PANCAKES CU MAIA



Nu e prima data cand fac pancakes...am mai incercat retete ,dar niciodata nu am ramas impresionata.
Sincer, nici de la reteta asta nu ma asteptam la surprize si daca nu avea in compozitie maia poate nici nu o faceam,dar fiindca era cu maia am zis sa vad ce iese ,mai mult de curiozitate :)
Si asa au ajuns sa primesca calificativul de cele mai pufoase si mai matasoase pancakes mancate vreodata.
Avem nevoie de
-175 gr maia rece,nehranita,de la frigider
-210 gr. apa calduta
-265 gr. faina

Toate astea le amestecam seara si le lasam la frigider pana a doua zi .
Dimineata scoatem vasul si il lasam la temperatura camerei .
Eu l-am lasat vreo 4 ore .

Dupa trecerea acestui timp,am adaugat amestecului deja dospit,

-2 oua
-120 gr. lapte
-1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu
-3 linguri de zahar
-3 linguri de ulei
-o piscatura de sare

Omogenizam bine cu telul dupa care ne putem apuca de copt pancakes.
Luam cate un polonic de aluat

 si-l turnam intr-o tigaie antiaderenta  sau intr-una pensulata usor cu ulei.
Lasam sa se faca pe o parte, pana apar bule pe suprafata necoapta,apoi intoarcem si pe cealalta parte.
La aceste pancakes am vazut cele mai mari bule :) pe care, de altfel, le-am si imortalizat :)



In loc de concluzie ,va zic ,ca mi s-au sters instantaneu din memorie celelalte retete probate .
Asta e the one,aleasa,regina pancakesurilor - pufoasa,foarte pufoasa,fina,matasoasa de ti se topeste in gura .
Hai,indrazniti ,serviti-va si voi  :)

sursa











luni, 21 mai 2012

SUPA DE MACRIS



Supa asta acrisoara o detestam din tot sufletul meu de copil, deci acum multi ani :) ,cand o gaseam prin oalele mamei...
Acum imi place...imi place ca se face repede,imi place ca e o supa usoara-de vara,imi place ca e acrisoara.
Am avut asa
-220 gr. macris
-80 gr. orez
-2,5 l de apa
-6 linguri de smantana
-sare si piper dupa gust
-usturoi dupa gust
Am spalat macrisul si l-am lasat sa se scurga .
Cand apa a  inceput  sa fiarba ,am adaugat sarea si orezul spalat.
Cand orezul a fost aproape fiert ,am adaugat smantana si  macrisul, rupt in doua-ca erau prea mari frunzele.
Am mai lasat 1-2 minute ,cat a dat supa un clocot si am potrivit de sare , piper,si usturoi zdrobit.
Atat si nimic mai mult.
E buna rau !

vineri, 18 mai 2012

TOCANITA DE PIPOTE SI INIMI


O tocanita gustoasa foc,care merge bine si cu paine si cu mamaliga .....si  peste toate astea se papa rapid si cu multa pofta.
Ingrediente
-900 gr.pipote si inimi
-5 cepe
-3-4 linguri ulei
-3 lingurite  pasta de ardei
-2 cani de bulion
-3 linguri smantana
-2 linguri faina
-3 capatani de usturoi
- o mana de patrunjel verde
-sare si piper dupa gust
Curatam si spalam in mai multe ape,pipotele si inimile.
Ceapa taiata marunt,o calim la foc mic in ulei.
Adaugam si pipotele,amestecam iar cand scade apa pe care au lasat-o ,adaugam pasta de ardei si amestecam din nou.
Punem si o cana doua de apa si lasam sa fiarba sub capac.
Probam cu furculita ,iar cand sunt fierte maruntaiele adaugam bulionul si ceva apa daca a prea scazut,si mai dam un clocot.
Intre timp desfacem faina in smantana si un pic de apa,apoi o turnam in fir subtire peste zeama de pe maruntaie.
O mai lasam pe foc pana se ingroasa ,cateva minute ,nu dureaza mult,dupa care oprim fierberea.
Acum la sfarsit am adaugat usturoiul zdrobit ,sare si piper dupa gust,si patrunjel taiat marunt.
S-aveti pofta buna !

joi, 17 mai 2012

SAN FRANCISCO SOURDOUGH BREAD



Pentru a descrie painea asta nu am cuvinte potrivite...e mai mult decat perfecta .
Coaja groasa care crantane intre dinti, miezul  moale si ''gaurit'' o fac irezistibila.
Pe mine alveolele mari ale painicilor superbe ce ies din mana  Codrutei m-au ispitit  si m-au pus la treaba.
Rezultatul final e departe de cel al guru-lui painilor cu maia ,a se citi Codruta :) ,insa exersez cu mare drag mai ales  ca gustul e de '' paine adevarata'' .
E mai mult de scris decat de facut asa ca nu va fie frica  :)

seara ora 22: starter
maia 100% hidratare-10 gr.
faina alba - 53 gr.
apa -35 gr.

Amestecam maiaua cu apa apoi adaugam si faina alba.
Rezulta 98 gr. maia densa pe care o vom lasa la temperatura camerei sa isi dubleze volumul.
Asta cam 9-10 ore dupa care vom pregati prefermentul.

dimineata ora 8 :prefermentul
starter -98 gr.
faina alba-115 gr.
faina de secara-6 gr.
apa-60 de gr.

La fel ca la cealalta etapa,amestecam starterul cu apa apoi cu fainurile.
Lasam 9-10 ore la temperatura camerei .
Va rezulta 279 gr. preferment.

aluatul final
faiana alba-677 gr.
faina de secara-20 gr.
apa-507 gr
preferment-279 gr.
sare-17,6 gr.

Cu o ora inainte ca prefermentul sa fie gata ,amestecam fainurile cu apa.
Lasam acoperit timp de 60 min,-faza numita autolyse,dupa care adugam maiaua si sarea si amestecam.
Acum se mai poate adauga apa (20 gr. doar daca e necesar),eu nu am mai adaugat .
Se framanta aluatul in vas prin impaturire.Se ia aluatul de pe margini si se aduce la mijloc,in timp ce cu cealalta mana invirtim vasul.
Facem impaturirile pana ce glutenul e moderat dezvoltat.
Aici  vedeti cum ar trebui sa arate aluatul in diferite faze de dezvolatre a glutenului.
Mutam aluatul intr-un alt vas uns cu  putin ulei si facem un set de S-F .
Lasam sa fermenteze 3 ore.In tot acest timp vom face inca doua  S-F ,primul la 50 minute si al doilea dupa inca 50 minute.
Dupa trecerea celor 3 ore,rasturnam aluatul pe masa de lucru , ii dam o preforma sferica,si il lasam acoperit 25 min.
Infainam panza pe care vom pune aluatul la dospit.
Dam forma finala aluatului ,eu i-am dat forma de ''boule'',dupa trecerea celor 25 min.
Am pus panza de in infainata intr-un  bol mai maricel dupa care am asezat ''boule'  cu sigiliul in sus.
Am acoperit cu panza apoi cu folie de plastic.
Se da aluatul la frigider 11-14 ore,pana ce aluatul  are volumul dublat.Al meu nu a crescut suficient asa ca dupa scoaterea de la frigider l-am mai lasat la temperatura camerei  inca vreo 2 ore.
Inainte  de a coace painea,cu o ora,preincalzim cuptorul cu piatra de copt inauntru-eu folosesc o placa de gresie,iar cu 15 min. inainte facem aburii-eu pun o cratita mica cu apa clocotita inauntru.
Rasturnam painea pe o foaie de copt .
Dam la cuptor,la 240 grade,primele 15 min. cu aburi...restul ,pana la 40-45 min. fara abur.
Painea e coapta cand are coaja maronie si suna a gol cand e ciocnita la fund.
Dupa oprirea focului ,lasam painea inca 5 min. cu usa cuptorului intredeschisa.

S-aveti spor la facut paini buuuunee !

miercuri, 16 mai 2012

MAIA

Lume ,maia.... maia ,lume..
Azi o scot pentru prima data pe noua mea prietena ,maia ,in lume :)
Ne-am cunoscut pe blogul Codrutei , un loc minunat ,de care nu ma mai satur.....Aici m-am indragostit iremediabil de ea,de maia, si de tot ceea ce poate ea sa faca .
Am urmat indicatiile Codrutei si-am pornit o maia, cu succes , chiar fara probleme...o maia sanatoasa care deja isi face treaba foarte bine .
Avem nevoie  doar de apa si faina  ca sa obtinem drojdia salbatica  si de vreo 7-10 zile pana sa o putem folosi pentru a face paine gustoasa..si nu numai  paine.



ZIUA NR.1
-100 gr.apa-eu pun la temperatuta camerei
-50 gr. faina de secara
-50 gr. faina alba
amestecam toate la un loc si lasam  cultura sa stea 24 ore

ZIUA NR.2
DIMINEATA
-pastram 75 gr. de cultura
-adaugam 75 gr de apa
-50 gr.faina alba
-25 gr.faina de secara
amestecam cultura pastrata cu apa ,apoi cu fainurile
lasam pana seara intr-un borcan cu capacul pus doar cat sa nu intre praful

SEARA
dupa 12 ore repetam procedeul de dimineata

ZIUA NR 3 SI 4
acelasi procedeu ca in ziua nr 2
deja incep sa se observe bule

Incepand cu ziua 5 ar trebui sa-si dubleze volumul in opt ore , sa fie plina de bulbuci.
De acum incolo o vom hrani la fiecare 12 ore ,vom renunta la faina de secara pe care o vom inlocui cu faina alba, deci

75 gr.maia ,75gr.apa,75 gr. faina alba 

Asa obtinem o maia 100% hidratare.
Cand fac paine des ,la 2-3 zile pastrez borcanul cu cultura ,la temperatura camerei si o hranesc dimineata si seara iar cand nu am nevoie ea decat 1 data pe saptamana ,atunci pun borcanul la frigider iar inainte de folosire hranesc maiaua de 2-3 ori .
Maiaua se foloseste odata ce a ajuns in punctul maxim de crestere ,nu inainte de a o hrani si nici imediat dupa hranire ..cam la 3-4 ore dupa reimprospatare ,in functie de temp. si cantitatea folosita , inainte sa colapseze.
Pare complicat dar nu e deloc ,inceputurile sunt in general mai grele :) dar apoi e doar placere .
De acum pornim in lumea painilor adevarate.
Si daca mai zic ca painile cu drojdie salbatica (maia) au un indice glicemic mai mic decat painea facuta cu drojdie de panificatie si ca usureaza absorbtia mineralelor (magneziu,zinc,fier ....) din cereale atunci sigur o sa-i dati o sansa minunatei maia.
Succes !

marți, 15 mai 2012

INGHETATA CU GHIMBIR



Daca va place aroma deosebita a  ghimbirul la fel de mult cum imi place mie,atunci inghetata asta nu mai are nevoie de  nici o prezentare...are tot ce-i trebuie-ghimbir :)... proaspat si parfumat .
Ingrediente
-400 ml. frisca lichida
-200 ml. lapte
-120 gr. zahar
-4 galbenusuri
-130 gr. ghimbir
Punem la fiert intr-o oala ,laptele,frisca,jumatate din cantitatea de zahar si ghimbirul taiat bucatele.
Fiebem la foc mediu apoi oprim focul .
Pentru aproximativ 1 ora ,lasam ghimbirul in amestecul de lapte si frisca,sa iasa toata mireasma ,dupa care aducem din nou  la fierbere.
Intre timp,batem galbenusurile cu restul de zahar,pana ce acesta e topit.
Luam de pe foc laptele si il turnam in fir subtire peste galbenusuri ,mixand in continuare,pana ce ambele compozitii sunt omogenizate.
Punem din nou la foc mic,pana ce crema imbraca lingura ,iar atunci cand trasam cu degetul o linie pe dosul lingurii ,aceasta nu umple dunga trasata.
Nu dureaza mai mult de 5 minute si crema e gata.
Indepartam rapid de pe foc si turnam amestecul printr-o sita ,sa scapam de bucatelele de ghimbir,iar vasul in care am transferat crema il plasam rapid intr-un alt vas plin cu apa rece,
Invartim in crema pana ce aceasta se raceste ,apoi o dam la congelator.
Inainte de servire cu 15-20 min. ,se scoate si se lasa la frigider .

duminică, 13 mai 2012

PAINE FARA FRAMANTARE


O paine tare buna care se face cu minimum de efort, prea gustoasa ca sa nu fie incercata macar odata...cu toate ca daca o faceti odata  sigur o sa repetati experienta.
Ingredientele-s putine
-faina...740 gr.
-apa...600 ml
-sare...2 lingurite
-drojdie...6 gr.
+ o oala cu capac care sa poata fi introdusa la cuptor - eu am folosit cu succes de fiecare data oala de lut,vasul roman.
E simplu de tot..dizolvam drojdia in apa calduta.
Amestecam sarea cu faina,apoi faina cu apa.
Eu folosesc pentru aceasta operatiune o lingura de lemn,fiindca aluatul e foarte hidratat ,deci prea lipicios pentru mana :).
Cand totul e omogen ,acoperim vasul in care vom lasa la dospit cu folie alimentara si lasam la temperatura camerei (21-22 grade) cel putin 12 ore....daca e mai cald de atat, timpul pentru dospit se scurteaza.


A doua zi (daca framantati de cu seara) se rastoarna aluatul pe masa de lucru bine infainata,si se degazeaza, apasand usor cu mana .
Laturile cercului/patratului  obtinut prin modelarea aluatului ,le suprapunem (partea stanga peste dreapta,partea de sus peste cea de jos) ,dupa care punem aluatul intr-un castron infainat cu partea impaturita in jos.
Acoperim si lasam sa dospeasca ,din nou ,cel putin 2 ore.
Cand observam ca aluatul  aproape si-a dublat volumul  ,pornim cuptorul ,cu vasul roman in el.
Lasam sa se incinga bine.
Scoatem oala de lut ,rasturnam aluatul in el cu impaturirile in sus daca vrem sa obtinem un aspect rustic _io zic ca asa e mai faina_ iar daca vrem o ''fata '' mai finuta impaturirile vin jos.....oricum ..gustul rezista :).


Punem capacul si dam la cuptor.
Primele 15 minute cu capacul pus si la o temperatura ridicata si inca vreo 30 fara capac si la temperatura medie.
Lasati sa se raceasca,daca  rezistati :) mirosului innebunitor , apoi feliati.
precizare
Oala de lut nu se tine scufundata in apa ,nu se unge cu ulei  caci se va lipi aluatul foarte tare si o sa ramaneti cu o juma' de paine in mana si cu cealalta in oala, rugandu-va la toti sfintii sa ramaneti cu oala intacta-aici vorbesc din experienta :)
Daca doriti puteti sa pudrati fundul oalei cu faina,dar nu e necesar.
S-aveti spor la paine!


sâmbătă, 12 mai 2012

SALATA DE CARTOFI CU CEAPA VERDE


Salata asta e asa de buna ,ca as manca zilnic cate o portie ,asta daca nu mi-ar fi  frica de cantar :)
Am folosit
-cativa cartofi fierti in coaja
-multa ceapa verde
-usturoi
-sare,piper
-ulei
Cartofii fierti in coaja,i-am taiat bucatele,nu mari, nu mici...potrivite.
Ceapa spalata si scursa bine de apa am taiat-o cat de finut s-a putut.
Din usturoi (curatat si pisat  ),ceva sare si ulei am facut un mujdei cremos,numa' bun pentru cartofi.
Ce a fost mai greu a trecut  :) si acum vine parte usoara, amestecarea tuturor ingredientelor de mai sus ,fara foc ,astfel incat sa obtinem o salata de-li-cioa-sa.

vineri, 11 mai 2012

PLACINTE CU BRANZA SI VERDEATA



La placinte inainte...asa incepe un proverb romanesc...iar eu zic ca  acum, primavara ,nu putem refuza indemnul.
Pentru mine ,placintele n-au nimic deosebit,vreau sa zic ca pot trai fara ele,cu exceptia celor cu ceapa verde si marar....aici datele problemei se schimba :) si nu ma opresc la o bucata.
Aluatul il fac  intotdeauna simplu,fara oua sau lapte.
-faina.....600 gr
-apa.......315-320 ml
-sare......1 1/2 lingurite
-drojdie......cat o nuca
Dizolvam drojdia in apa calduta.
Faina o amestecam cu sarea,adaugam apa calduta si incepem framantatul.
E gata si numai bun de pus la dospit cand aluatul de desprinde de pe maini si e putin elastic.Pentru mine ,munca asta o presteaza masina de paine.
Lasam aluatul la dospit pana isi dubleaza volumul.
Pentru umplutura am folosit
-branza de oaie
-ceapa verde
-marar
-sare daca cumva mai e nevoie
Se pun toate dupa gustul fiecaruia-mai cu branza,mai cu putina ceapa ,mai cu mult marar...
Aluatul dospit ,il rasturnam pe suprafata de lucru usor infainata,si il impartim in 9-10 bucati,si aici depinde de preferintele fiecaruia , cat de mari sau cat de mici le vreti.
Intindem cu sucitorul fiecare bucata  ,punem in mijlocul ei compozitia de branza (cam 2-3 linguri/placinta) apoi aducem marginile spre mijloc,apasand cu degetul pentru a sigila  placinta.


Intindem din nou cu sucitorul,astfel incat sa subtiem placinta.
Coacem fiecare placinta pe o parte si pe alta,intr-o tigaie stropita cu putin ulei,pana ce se rumenesc frumos.


Se papa calde  si sunt perfecte cu pahar de iaurt rece langa .

joi, 10 mai 2012

PASTE PICANTE CU SPANAC



O reteta rapida de paste ,care ne scoate la nevoie din impas si care vine cu un bonus verde-mult iubitul spanac.
Ingrediente folosite
-300 gr.paste
-450 gr.spanac
-1 ardei iute verde
-3 cepe
-2 oua
-250 gr. smantana
-sare ,piper
-ulei
Spalam spanacul in mai multe ape ,ca sa scapam de nisipul de pe el. apoi  lasam sa se scurga .
Curatim ceapa si o taiem fin.Procedam la fel  si cu ardeiul iute.
Calim ceapa,pana devine sticloasa, la foc mic intr-o lingura de ulei dupa care adaugam  ardeiul iute.,si mai lasam1-2  minute.Acum e momentul sa adaugam si spanacul si sa condimentam cu sare si piper dupa gust.
Cand acesta s-a inmuiat ,adaugam pastele fierte al dente si mai tinem pe foc pana ce tot excesul de apa lasat de spanac este absorbit de paste,dupa care oprim focul.
Intr-un bol amestecam smantana cu ouale,sare si piper.
Turnam acest sos peste pastele fierbinti ( nu pe flacara,caci oul se va coagula) si omogenizam totul bine,dupa care servim cu pofta.
Sunt fine ,cremoase si iuuuuuuti .

miercuri, 9 mai 2012

CARTOFI NOI CU SOS DE SMANTANA



 O mancare in care se regasesc aromele primaverii.
Avem nevoie de
 -cativa cartofi noi
-ulei
-sare,boia,piper
-branza de burduf,de oaie
-smantana
-marar
-usturoi
-sare si piper
Spalam cartofii bine ,fara sa-i curatam de coaja,si ii dam la cuptor,intr-o tava unsa cu ulei.
Facem un sos din ulei si condimente (sare ,piper,boia),cu care stropim din cand in cand cartofii,pana ce acestia se coc.
Cat timp stau cartofii in cuptor,sfarmam branza cu furculita,o amestecam cu smantana,sare si piper si cu mararul spalat si taiat marunt.
Pisam si usturoiul si il adaugam sosului de smantana.
Servim cartofii calzi ,cu sos din belsug pe sau langa ei.
Delicios !

luni, 7 mai 2012

SALATA DE VINETE CU IAURT




O modalitate ''light'',fara oua,ulei, de a prepara salata de vinete.
Am folosit asa
-375 gr. vinete, cantarite curatate
-3 fire de ceapa verde
-280 gr.iaurt
-5-6 catei de usturoi pisat ,sau mai mult-dupa gust
-marar taiat marunt
-sare si piper
Nimic mai simplu ...vinetele coapte si scurse bine le maruntim,apoi le amestecam impreuna cu ceapa si mararul taiate marunt,iaurtul,sarea si piperul si bineinteles usturoiul pisat.
Lasam salata  cateva ore la frigider inainte de servire,sa se imprieteneasca toate aromele, dupa care se poate servi.
Inspiratia

sâmbătă, 5 mai 2012

MUFFINS CU SPANAC




Ne plac formele acestea simpatice,de briose,muffin......ne place spanacul asa ca ...muffinsi cu spanac.
Ingrediente
-300 gr.spanac
-2 oua
-150 gr. branza de burduf
-45o ml iaurt
-100 gr. faina de malai
-250 gr. faina alba
-4 linguri de ulei
-2 fire de ceapa verde
-1/2 plic praf de copt
-sare,piper
Spanacul( spalat in mai multe ape si scurs bine ) se presara si freaca usor cu sare .Se lasa 1/2 h asa apoi se scurge bine si se taie marunt,dupa care se scurge din nou.
Se taie si ceapa si se pune intr-un bol ,alaturi de spanac.
Se mixeaza  iaurtul,uleiul si ouale.Se adauga  branza,spanacul si ceapa  apoi si  ingredientele uscate-fainurile amestecate cu praful de copt.Se omogenizeaza ,se potriveste de sare si piper,dupa care se umplu formele unse si tapetate cu faina.
Se coc aprox. 40 de min.

Mi-au iesit 23 :)  de muffinsi ,nu foarte fatosi dar pufosi si gustosi.

miercuri, 2 mai 2012

TORT CU CREMA DE BRANZA SI LAPTE



Un tort usor si hranitor,cu crema din branza de vaci si visine racoritoare.
Pentru partea care va sustine crema avem nevoie de
- 200 gr, de biscuiti (digestivi am pus eu,se pot pune de oricare )
-80 de gr. de unt
Pentru crema sunt necesare
-1 l de lapte
-5oo gr. de branza de vaci cremoasa
-300 gr. zahar
-30 gr. gelatina
-zeama de la 1 si 1/2 lamaie
-esenta de vanilie
Pentru a obtine stratul de visine am folosit
-350 gr. de visine congelate
-4 linguri de zahar
-8 gr. de gelatina
Cu ajutorul robotului,maruntim fin biscuitii,apoi ii amestecam cu untul topit.Acoperim cu aceasta compozitie fundul unei forme de copt, de preferat cu inel detasabil,si imbracata cu folie alimentara pentre a fi siguri ca nu curge crema.Dam la rece.
Intr-o cratita punem la fiert laptele,adaugam si zaharul apoi lasam sa se raceasca .
Intre timp pregatim gelatina,conform instructiunilor de pe plic.
Cand laptele e doar putin caldut,incalzim gelatina hidratata, la cuptorul cu microunde, cat sa se lichefieze,cateva secunde-nu mai mult,apoi o amestecam in lapte.


Branza de vaci,pe cat posibil cremoasa nu uscata,o pasam ,tot la robot pana obtinem o crema fina dupa care turnam laptele si lasam sa se mixeze impreuna pana se omogenizeaza.
Acum adaugam si zeama de lamaie si esenta de vanilie.
Strecuram visinele decongelate.Zeama care s-a ales o punem pe foc impreuna cu zaharul si lasam ca acesta sa se topeasca.
Turnam,in siropul caldut, in fir subtire- gelatina-(pregatita ca mai sus).Lasam sa se raceasca aprope de tot .
Acum scoatem tava de la frigider ,adaugam  siropul de visine si aranjam dupa bunul plac si visinele.
Dam la rece cateva ore dar cel mai bine e sa fie lasat peste noapte si doar apoi..atacat  :)
Perfect!



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...