marți, 20 septembrie 2011

SUPA DE ROSII COAPTE


A trecut vara ,trece si toamna indata ,si eu inca n-am postat reteta minunata de supa de rosii coapte aromata cu busuioc ,nu de alta ,dar tare as vrea sa o faceti si voi ca e minunata :).
Avem nevoie de
-8 rosii
-2  gogosari sau /si ardei -eu am pus si 2 ardei galbeni
-1 ceapa
-8 catei usturoi-eu am pus mai mult
-4 linguri ulei de masline
-1,5 litri supa de legume
-150-180 gr. pasta tomate-eu am pus bulion
-busuioc
-sare si piper
Spalam ,curatam legumele si le taiem in doua-rosiile respectiv in sferturi-ceapa si gogosarii si-i punem intr-o tava .
Amestecam uleiul de masline cu busuioc ,verde am pus eu ,taiat marunt ,sare si piper ,usturoi pisat.
Cu acest amestec ungem legumele apoi le dam la copt aprox.45-50 minute.

Cand s-au inmuiat bine scoatem tava de la cuptor  si transferam continutul intr-o oala in care am incins 1 lingura de ulei  si pasta de tomate /bulionul.Lasam sa se imprieteneasca aromele dupa care le pasam /mixam turnand treptat supa de legume.Potrivim de sare si piper
Am servit  rece cu o mana de crutoane langa.
Inspiratia -Culinar

luni, 19 septembrie 2011

SILVOITA


Zic pe repede inainte cum fac silvoita sau mai cunoscut..magiunul.
Modalitatea de a reproduce aceasta minunata dulceata in cuptorul aragazului am gasit-o  pe Culinar,si de atunci abia astept sa vina toamna cu fructele ei brumarii  sa pot umple borcanele cu pasta neagra si groasa de silvoita.
Pentru fiecare kg. de prune curatate si macinate avem nevoie de cate o lingura de otet de mere,deci la 5-6 kg. de prune -cat e recomandat a se face odata-se pun 5-6 linguri otet.Se amesteca bine si se lasa 12 ore,peste noapte,dupa care se introduce oala ,preferabil de inox,la cuptor pentru 12 ore,la foc mediu spre mic .
Dupa trecerea acestui timp ,cantitatea de prune ar trebui sa fie scazuta de jumatate si zeama aproape inexistenta.Cea mai buna modalitate de a verifica daca e destul de fiarta e a se lasa o lingura de dulceata sa se raceasca.Daca nu curge cand se intoarce lingura atunci e suficient de fiarta.
Daca se scade cantitatea de prune se scade si timpul de fierbere.la fel-daca se mareste cantitatea se mareste si timpul  cat sunt tinute prunele la cuptor,logic,nu?
Inspre final ,daca se doreste se pot adauga arome -scortisoara,vanilie sau rom.
Se pune dulceata fierbinte in borcane sterilizate si se lasa acoperite cu un servet ,pe masa,pana prinde pojghita deasupra dupa care ,se presara deasupra salicil-optional,si se pun capacele.

sâmbătă, 17 septembrie 2011

TORT EGIPTEAN


Daca timp de facut dulcegarii nu am, pot macar sa scriu despre prajiturica sufletului meu .
Daca e sa ma intrebati pe mine asta e prajitura suprema, perfectiunea perfectiunilor,zana zanelor :)..v-ati prins .. e marea mea slabiciune :) si cum sa nu fie daca are  ce-mi place mie -caramel si nuca .Eu de-a lungul deselor preparari am modificat reteta ,care circula libera pe net ,astfel incat sa fie mai cremoasa :)
Pentru  a face cunostinta cu  egipteanul  :) avem nevoie de:
-pentru 3  foi
    -6 albusuri
    -6 linguri de zahar
    -4 linguri de faina
    -120 gr. de nuca macinata sau alune ..pe incercate va zic ca  e mai buna varianta cu nuci .
-pentru crema de budinca
     -6 galbenusuri
     -10 linguri de zahar
     -500 ml. de lapte
     -5 linguri si jumatate de amidon
     -250 gr, de unt /margarina
     -esenta de vanilie
-pentru frisca
     -450 ml. de frisca
     -300 gr. de zahar
    -120 gr. nuci zdrobite mari
Primul lucru pe care il fac e sa prajesc nuca apoi o las sa se raceasca , impart cantitatile pentru foi si crema de frisca apoi o macin /tai dupa cum se cere.
Bat albusurile de ou spuma  adaug zaharul in ploaie si continuu mixarea pana ce obtin o spuma lucioasa. Acum  e momentul potrivit pentru a presara faina cernuta,si a amesteca usor cu o spatula, de sus in jos.Incorporez si nuca  in amestecul obtinut
dupa care impart in trei-pentru a coace 3 foi.Eu in poze am patru foi deoarece de obicei fac portie dubla :) -deh ,cererea mare.
Coacem foile pe dosul unei tavi unse cu ulei si tapetata cu faina.Lasam sa se raceasca timp in care preparam crema.
Amestecam galbenusurile cu amidonul,zaharul si laptele adaugat treptat.Punem la foc si lasam sa fiarba pana se ingroasa ca o budinca-de fapt asta si e :).Potrivim de esenta de vanilie.
Spumam untul/margarina .
Incorporam budinca in unt sau cum fac eu ca sa nu mi se taie- incorporez untul in budinca ..eu vad diferenta -in primul caz intotdeauna mi se taie crema :) in al doilea-nu intotdeauna:)))
Trecem la urmatorul pas-prepararea cremei nr.2-adica cea de frisca.
Punem zaharul la topit,la foc mic .Cand s-au topit toate cristalele de zahar si a prins culoarea aia frumoasa de caramel turnam cu maaare atentie tot caramelul pe o foaie de copt unsa putin de tot cu ulei.Lasam sa se raceasca dupa care spargem bolovanul-caramel cu ciocanul de batut snitele, bucati mai mari si mai mici ,cum se nimereste.Oricum bucatile mai maricele vor face treaba buna dupa vreo 2-3 zile de stat la rece caci se vor topi in frisca si vor forma mici bule de caramel lichid care se va prelinge ademenitor  in momentul portionarii.

Zdrobim nuca si batem frisca bat.
Le amestecam dupa care adaugam bucatile de caramel.
Peste prima foaie intindem o parte din crema de unt,apoi o parte din frisca.Procedam la fel si cu celelalte doua foi  apoi dam la rece cel putin o zi,dar va zic cu mana pe inima ca e mai bun cu cat sta mai mult la frigider.Nu va ganditi ca apuca egipteanul sa stea mai mult de 3-4 zile in vizita la noi,nuuu.... doar ca atunci cand mai e putin de tot pe farfurie  e mai bun si mai insiropat..asa ca, sa-i dati macar doua zile de ragaz rece inainte de  taiere.
.Egipteanul rezista la frigider daca rezistati voi sa nu va apropiati de el :)))
De decorat nu prea are rost ,ca se papa repede dar daca vreti cu vreo 200 ml. de frisca va scoateti,la impopotonat marginile.
Asa-i ca nu mai puteti de pofta ?

vineri, 16 septembrie 2011

BULION

Azi facem bulion...simplu ,fara bataie de cap .
Avem nevoie de rosii,sare grunjoasa,zahar-optional si conservant-optional plus un robot de bucatarie cu care sa facem praf rosiile.
Eu de ani de zile fac asa bulionul,adica spal rosiile ,le curat de partea alba si le bag la robot sa le marunteasca .Apoi le pun la foc cu sare si zahar .Cand a scazut zeama din oala , cel putin doua degete (cu cat mai multe degete cu atat mai gros bulionul, deci mai bine)- unitate de masura mostenita din generatie in gneratie  :) adaugam praf conservant dupa care putem turna bulionul in sticle curate si sterilizate.
Capacim sticlele apoi le punem in paturi 2-3 zile pana se racesc dupa care le putem depozita in camara.
Eu la aprox. 15 litri de zeama de rosii am pus 4 linguri de sare , 2 de zahar si un praf conservant-daca aveti loc racoros de depozitare nu mai puneti conservant ,eu musai sa pun altfel s-ar strica toate in camara mea calduroasa :).
La fel si cu sarea asi zaharul,se poate pune mai mult sau mai putin in functie de preferinte .
Spor la treaba!

miercuri, 14 septembrie 2011

DULCEATA DE PRUNE

Daca ar fi fost sa aleg intre silvoita  si dulceata de prune ,fara ezitare as fi ales silvoita.Asta pana ce am gustat dulceata facuta zilele trecute,inspirata fiind de Papa Bun.
E foarte gustoasa si mai ales are o culoare placuta deloc maronie cum o stiam eu  :)..iti vine pofta   doar vazandu-i culoarea :)
Va zic cantitatile folosite de mine cu toate ca nu aici e smecheria ci in faptul ca se face in doua zile,relaxat ..nici nu am simtit ca fac dulceata.:)..asa sa tot pui pentru iarna :)
Am avut 8 kg de prune,cantarite spalate si curatate de samburi,pe care le-am pus pe foc mediu,cu plita sub oala, cam 1 ora si jumatate ,fara zahar si doar rupte in doua,.Am amestecat regulat sa nu cumva sa se lege de oala si sa stric bunaciune de prune.
Dupa scurgerea acestui timp am oprit focul ,am acoperit cu capac si am lasat pana a doua zi ..sa se odihneasca :)
A doua zi am pus din nou dulceata la fiert..primele 15-20 de minute fara zahar dupa care am adaugat 600 gr.zahar si am mai lasat sa fiarba la foc mic inca vreo 15-20 minute.Am lasat doar atat pentru ca  a fost destul de groasa ,fara zeama, asa ca nu avea rost sa o tin mai mult sa se afume .
Am pus dulceata in borcane ,sterilizate in cuptor 15-20 minute.
Am presarat salicil deasupra,am pus capacul dupa care am pus borcanele in paturi.
Asta e tot ce aveti de facut pentru a obtine cea mai frumos colorata dulceata de prune ever :).

luni, 12 septembrie 2011

COSULETE CU VINETE


Va era dor de ceva cu vinete ? :) ..mie da ,asa ca azi facem cosulete cu vinete ,numai potrivite pentru Provocarea lunii septembrie -“DULCE ROMÂNIE” 2011 ,gazduita luna ceasta de BETTY.
Pentru a obtine 18 cosulete avem nevoie de urmatoarele
-150 gr. faina de malai rasnita fin
-300 gr. faina alba
-70 ml. ulei de masline
-20 gr. de drojdie
-1 lingurita de miere
-aprox.200 ml. apa calduta
-sare
-cateva masline fara samburi
-1 vanata mai mare sau 2 mai mici
-1-2 cepe
-2 gogosari
-sunca
-ulei
-cativa catei de usturoi
-cascaval
-sare,piper
-patrunjel
-rosii
Amestecam fainurile ,adaugam uleiul de masline si apa calda in care am dizolvat drojdia si mierea de albine.Presaram si sare dupa care incepem framantarea.

Dupa ce obtinem o coca nelipicioassa ,usor de lucrat o putem lasa la dospit pana pregatim umplutura.
Pentru aceasta ,va trebui sa taiem vinetele cubulete ,sa le presaram cu sare si sa lasam o jumatate de ora sa-si lase amareala .Apoi le scurgem de zeama lasata  si le calim impreuna cu ceapa  , gogosari si sunca  -taiate toate cubulete.Le lasam pe foc pana se inmoaie legumele .Adaugam o mana de patrunjel taiat marunt ,cateii de usturoi pisati,sare si piper dupa gust.Amestecam si lasam sa se raceasca.

Odata aluatul dospit ,il intindem cu ajutorul facaletului  pe masa infainata dupa care taiem cercuri mai mai astfel incat sa putem imbraca complet formele -de muffins am folosit eu dar merg si cele de savarina .
Am taiat maslinele felii si am presat fiecare feliuta intre aluat si peretele formei atat cat sa stea unde o pun si sa nu o ia la vale :).

Am folosit cate 4-5 feliute de maslina la fiecare cosulet.
Dupa ce s-a racit si umplutura ,am pus in fiecare forma cate 2-3 linguri,presand bine. .
Am dat la cuptorul bine incins aprox. 15 min ,pana am vazut ca incepe sa se rumeneasca pe margini .Atunci am scos tava ,am presarat deasupra cascaval,am pus si cate o felie mai groasa de rosie si din nou cascaval.
Am mai dat  la cuptor pentru inca  cateva minute,pana s-a topit si rumenit pe ici pe colo cascavalul.
S-au papat caldute  iar ce a ramas pe a doua zi s-au topit ,reci fiind :) la fel de  repede .





joi, 8 septembrie 2011

GOMBOTI CU PRUNE


Unul dintre deserturile copilariei pe care le detestam ...iar acum ...imi plac la nebunie mai ales daca e si ceva smantana langa.
Pentru a obtine aprox. 25 de bucati avem nevoie de
-450-500 gr. cartofi-cantariti dupa fierbere
-4-5 linguri de gris
-4-5 linguri de ulei
-2 oua
-faina cat cuprinde
-prune
-zahar

-zahar
-pesmet
-ulei sau unt
-zahar vanilinat sau scortisoara
-smantana-optional

Avem doua optiuni-ori fierbem cartofii in coaja apoi ii dam pe razatoare ori fierbem cartofii ca pentru piure-mie mi se pare ca nu prea exista diferente de gust la produsul final. De data asta am fiert cartofii ,i-am pisat si am lasat sa se raceasca.

Apoi am adaugat ouale ,uleiul si grisul si am amestecat bine.
Peste pasta obtinuta am pus faina,putin cate putin,pana am obtinut un aluat moale ,putin putin  lipicios,pe care l-am modelat, pe masa infainata bine,intr-un sul.
Am taiat in 25 ,apoi cu mana infainata am aplatizat fiecare bila .
In fiecare cerc obtinut am pus cate o pruna cu  mijlocul  umplut de  o lingurita de zahar,amestecat cu zahar vanilinat..sau daca va place combinatia,mie nu, in loc de vanilie puneti scortisoara.

Am invelit pruna in aluat,incercand sa lipesc bine de tot capetele sa nu se desfaca la fiert.
Cand sunt toate galustele modelate ,dam apa la fiert iar cand da in clocot punem cate 5-6 galuste odata sa fiarba.
Se vor duce la fund iar cand sunt fierte se ridica la suprafata apei.Atunci le scoatem cu o paleta si le dam prin pesmetul prajit si prin zahar aromat ori cu vanilie ori cu scortisoara ,dupa preferinte.
Se servesc caldute cu sau fara smantana dar cu smantana e nebunie curata :)

S-aveti pofta!

miercuri, 7 septembrie 2011

CIORBA CU PERISOARE DE FICAT


Nu demult am facut ciorbica asta si ne-a placut atat de mult incat presimt ca o sa o repet foarte des .
E o ciorba clasica de legume doar ca in loc de galustele de gris am facut perisoare din gris si ficat de pui.
Am folosit
-morcovi
-radacina de telina
-radacina de patrunjel
-gulie
-ceapa
-gogosar
-frunze de leustean si patrunjel
3-4 rosii coapte bine
-ulei
-sare si piper
-300 gr. ficat de pui
-2 oua
-gris
-patrunjel
-piper
Din start va spun ca am facut o oala maaaaree de ciorba ,asa ca injumatatiti cantitatile de la perisoare daca faceti mai putina.
Dupa spalarea si curatarea obligatorie a legumelor urmeaza  taierea lor, cubulete,mai mari sau mai mici dupa cum ne place ...sau avem chef :)
Urmeaza apoi sa le calim  intr-un strop de ulei.dupa care le stingem cu apa si le lasam sa fiarba impreuna cu frunzele de leustean.
Cat timp fierb legumele ,dam la blender ficatul de pui spalat si curatat de pielite.Pasta obtinuta o amestecam cu frunze de patrunjel maruntite,piper ,cele doua oua si gris .
Cantitatea exacta de gris e ''cat cuprinde'' :)  astfel incat,  atunci cand punem perisoarele in supa ,acestea sa ramana intregi ,sa nu se sfarame,asa ca puneti grisul putin cate putin  pana ajunge sa aiba consistenta potrivita.

Cand legumele sunt fierte de jumatate,punem si perisoarele cu lingurita  in  ciorba si lasam sa fiarba .
N-am pus sare nici in apa in care au fiert legumele nici in perisoare deoarece se stie ca sarea intareste ficatul asa ca am adaugat sare doar la sfarsit dupa ce au fiert galustele de ficat.
Dupa ce constatam ca sunt fierte perisoarele ,adaugam rosiile maruntite la blender si mai lasam sa dea un clocot.
Potrivim de sare si piper si adaugam o mana buna de patrunjel taiat marunt,dupa ce am oprit focul.
Cine pofteste la un bol de ciorba calda ?:)

marți, 6 septembrie 2011

CATINA CU MIERE


O adevarata bomba vitaminizanta-asta se poate zice pe scurt despre catina.
Contine de 10 ori mai multa vit. C decat citricele ,betacaroten -intr-un procent superior celui din morcov,vit. E,vit. B1,B2,B6,B9,vit.A,K,P .
Aceasta concentrare de vitamine face din catina ,planta cu cel mai puternic efect antioxidant.
De la planta se folosesc scoarta,mugurii ,frunzele..noi am incercat doar fructele .
Acestea au un gust acrisor-amarui, astringent ,dar, in combinatie cu mierea de  albine devin placute la gust.
Pana acum am probat doua modalitati de a  o face usor de acceptat de  piticul mofturos
-prima varianta cu bobitele puse intregi in miere,cu asta n-am avut succes
-a doua incercare cu fructele pasate la blender apoi puse in miere-asta e cea care are trecere si doar asa fac acum.
La 1 kg de fructe teoria zice ca ar trebui 1 kg miere,dar mie mi se pare ca iese prea dulce asa ca eu pun mai putin de atat.
Se spala bobitele ,se bau la blender sa se marunteasca dupa care se pun in miere si se amesteca.
Eu nu strecor semintele si cojile care nu s-au macinat deoarece semintele contin ulei ,sursa de vitamine,asa ca ce scapa intreg  de la blender ,se zdrobeste intre dinti  :)
Se ia in fiecare dimineata ,pe stomacul gol,cateva lingurite ,in nici un caz seara -daca vreti sa dormiti :), fiindca este puternic energizant.
Stocul de fructe se pastreaza excelent la congelator ,asa ca am toata iarna catina proaspata care ne tine departe de afectiunile de sezon,ceea ce va doresc si voua.

vineri, 2 septembrie 2011

TORT HAVANA


De prima data cand l-am vazut am fost convinsa ca am sa-l incerc..cat mai repede :)
Impinsa de curiozitate ..si de ce sa nu recunosc ...si de pofta  :) m-am apucat de treaba...ca e ceva de lucru..insa  gustul bezelei caramelizate , imbibate de crema fina de lapte face sa merite tot efortul .
Pentru foaia -biscuite folosim
-2 galbenusuri
-100 gr. unt la temperatura camerei
-8 linguri nuca caramelizata
-3 linguri de faina
Pentru foile -bezea avem nevoie de 
-4 albusuri de ou
-8 linguri nuca caramelizata
Crema
-1 litru de lapte
-500 ml frisca
-8-9 linguri de zahar
-3 pliculete gelatina-30 gr.
-vanilie
Nuci caramelizate
-250 gr. nuci
-4-5 linguri de zahar
Pentru inceput ,punem zaharul pe foc mic sa se  topeasca si sa se caramelizeze .Cand e complet topit adaugam si nucile  .Amestecam astfel incat sa acoperim bine nucile,dupa care le rasturnam pe o hartie de copt unsa cu un strop de ulei.Lasam sa se raceasca dupa care le zdrobim ,cu un facalet sau alta scula de batut :).

Pasul doi  in planul de lucru e pregatirea cremei ,care necesita odihna la frigider,deci cere timp..de asteptare.
Punem gelatina la hidratat in vreo 100 ml. apa si o lasam cam 15 minute,sa se umfle in pene :)
Punem laptele sa fiarba  impreuna cu zaharul si vanilia .Cand ajunge in punctul de fierbere oprim focul si  adaugam gelatina hidratata.Amestecam bine apoi lasam  la temperatura camerei ,pana e rece,dupa care dam la frigider ,pana ajunge sa aiba consistenta unei budinci.Cam asa arata a mea,uitata la frigider,cateva ore 

Pana se raceste crema de lapte pregatim foile.
Pentru biscuite batem galbenusurile cu untul ,adaugam faina si nucile caramelizate.Intindem aluatul rezultat,cu greu ca-i lipicios rau ,intr-o forma rotunda detasabila imbracata in hartie de copt si dam la cuptor  10-15 minute.Lasam sa se raceasca pe hartia pe care am copt, dupa ce trecem cutitul pe sub foaie cat inca e fierbinte.

Pentru a face foile bezea,batem spuma albusurile pana stau bat apoi adaugam nucile caramelizate.Impartim si coacem doua foi mai mici decat biscuitele -cu 1,5-2 cm.
Acum ,cand avem foile coapte ,e momentul sa scoatem crema de la frigider si sa o mixam bine.Batem si frisca apoi le amestecam pe amandoua,mixand ,sa obtinem o crema spumoasa.
Acoperim tava in care am copt foile cu folie alimentara,punem biscuitele apoi un strat de crema ,o foaie bezea ,crema ,din nou foaie-bezea si ultima data crema.Acoperim si dam la frigider peste noapte.
Ornam cu frisca ,nuci ,caramel dupa cum ne poarta imaginatia..Eu am facut  cativa moti de frisca si atat .
La cat de repede s-a papat era  pierdere de vreme sa-l decorez :)  mai mult decat am facut-o
Asta e feliuta  pregatita pentru voi :)
S-aveti pofta!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...