marți, 31 mai 2011

TORT MARIA


Cand am primit ''comanda '' pentru acest tort mi s-a pus in vedere 2 lucruri :sa fie cu ciocolata si sa aiba trandafiri..atat..restul la libera alegere.Asa ca am ales sa transform prajitura amandina in tort si pentru asta am facut  2 portii si jumatate de blat si crema .
Rezultatul a fost mai mult decat multumitor,astfel incat munca mea s-a evaporat in 2 ore :)
Pun reteta de la o portie
Blat
-6 oua
-200 gr. zahar
-30 ml. apa
-40 m. ulei
-3 linguri de cacao
-8 linguri faina
-1praf de copt
Crema
-3 oua
-150 gr. zahar
-2 linguri de cacao
-250 gr. margarina Rama
-esenta de rom
Sirop
-300 ml. apa
-150 gr. zahar
-2 capucino de ciocolata
Glazura
-160 gr. ciocolata
-100 ml frisca lichida
Am mixat albusurile cu apa pana am obtinut o spuma consistenta dupa care am adaugat zaharul in ploaie amestecand in continuare.
Am pus peste spuma rezultata ,galbenusurile frecate cu ulei si am mai mixat pana s-au incorporat.
Am amestecat ingredientele uscate apoi le-am pus peste spuma amestecand cu paleta de sus in jos,pana terminam  faina+cacaoa+praful de copt

Compozitia rezultata am dat-o la cuptorul incins pana ce scobitoarea cu care am facut proba a iesit curata.
Pentru a obtine crema am batut ouale cu zaharul pana ce si-au dublat  volumul apoi am pus pe baie de abur cateva minute pana am vazut ca incepe sa se ingroase-acum am adaugat si cacaoa si am amestecat sa se incorporeze bine .Am mai lasat sa fiarba cateva minute apoi am lasat-o sa se raceasca,timp in care am batut spuma margarina.

Cand e inca  putin calduta ,crema de oua,  amestecam cu margarina .
Siropul l-am facut din apa fiarta cu zahar ,peste care am pus praful de capucino.Eu nu am folosit tot siropul pentru ca mi-a fost frica sa nu cumva sa imi cada etajele din cauza blatului prea insiropat,dar la prajitura merge sirop mai mult.

Pentru glazura am rupt ciocolata bucatele si am pus pe baie de abur impreuna cu frisca ,si am lasat pana s-a topit ciocolata..Am turnat glazura pe tort dupa ce s-a racit  dar nu de tot ,cat sa ramana  fluida.
Baza tortului este dintr-un blat de 9 oua crapat in doua foi,iar dintr-un blat de 6 oua am facut celelalte 2 etaje.Am vrut ca etajele sa fie mai inalte asa ca am suprapus mai multe foi croite dupa dorinta si imaginatia proprie :)

Am insiropat foile , le-am uns cu crema  apoi le-am suprapus

.Am finisat si lateralele cu crema ,am glazurat si am ornat cu gradulet de ciocolata
cu trandafirasi

si  frunzulte din lapte praf

.si ''praf de stele''
 Sectiune  nu am ,dar va  puteti inchipui cat de bun a fost-numai ciocolata.

luni, 30 mai 2011

INGHETATA DE LAMAIE CU KEFIR


Inca o combinatie reusita ce face fata cu brio caldurii de afara-iaurt/kefir in cazul asta si lamaie ...
Am facut aceasta inghetata super-aromata din
-250 ml kefir
-2 galbenusuri
-2 plicuri vanilie
-200 gr. zahar
-100 ml lapte
-300 ml frisca +3 linguri de zahar
-zeama de la 2 lamai mari
Am batut galbenusurile cu zaharul cateva minute dupa care am adaugat laptele si am mai mixat putin dupa care am pus pe baie de abur si am lasat sa fiarba pana s-a topit zaharul si s-a ingrosat putin amestecul apoi am lasat la racit.

Inte timp am batut frisca cu zaharul si vanilia ,am incorporat kefirul in frisca mixand in continuare,am stors si zeama de la lamai dupa care am amestecat bine de tot cele doua compozitii si le-am dat la congelator.

Ca sa iasa o inghetata cremoasa ,scoatem din cand in cand caserola din congelator si amestecam ,astfel nu se formeaza ace de gheata.
Eu am folosit kefir deoarece am mult kefir produs de ciupercutele mele,dar se poate folosi orice fel de iaurt sau lapte batut.
Mi-au iesit 6 cupe mari de inghetata  racoroasa.

sâmbătă, 28 mai 2011

SOCATA



Prima socata de anul asta ,prima facuta dupa'' reteta ''asta dar  cu siguranta nu ultima...imi place foarte mult rezultatul incat altceva nu mai vreau sa incerc.
Pana acum ,faceam socata dupa reteta pe care o stiu de la mamica ,cea cu drojdie,acum mi-am zis sa incerc fara ..si bine am facut ..e de 10 mai buna  decat cealalta varianta-fara suparare mamica :)
Am facut de fapt doua tipuri de socata-una cu zahar caramelizat si una cu zahar asa cum o stie toata lumea.
La cea cu caramel am folosit
-5 flori de soc
-200 gr. zahar caramelizat si stins cu o parte din apa
-100 gr. zahar lasat in stare bruta
-aprox.3 l apa
-2 lamai
La  cealalta varianta  am facut cantitate mai mare
-5 l apa
-10 flori
-600 gr. zahar
-3 lamai
 Le-am lasat 2 zile sa se imprieteneasca toate la un loc apoi am transferat in pet-uri .
Varianta clasica a iesit putin  de tot acidulata,pe cand cea cu caramel deloc,insa amatorii de caramel ,printre care ma numar si eu ,o sa o adore ...mai ales rece de la frigider.

vineri, 27 mai 2011

DULCEATA DE SALCAM


Asta e primavara-vara marilor experimente--si cu mana pe inima zic ca-mi place ce iese din toate incercarile...asa e si cu aceasta dulceata pe care am facut-o pentru prima data in viata mea  si eu zic ca mi-a iesit cum trebuia , dulce si parfumata
Am facut dupa urmtaoarea reteta,luata de pe net si modificata putin-am pus mai mult zahar si mai multa apa,si ceva mai putine flori.
Am avut
-390 gr. flori
-1 l si 200 ml apa
-1 kg zahar
-2 vanilii
-zeama de la o lamaie
Florile le-am tinut in apa sa iasa ganganiile 30 min. dupa care le-am curat si le-am pus si sub jet de apa.

Pe unele site-uri  am gasit ca se oparesc florile in alte locuri nu,dar eu am preferat sa le oparesc cateva secunde intr-o oala cu apa clocotita dupa care le-am lasat sa se scurga bine.
Intre timp fierbem apa si zaharul,pana ajunge de consistenta unui sirop,dupa care punem si florile oparite si scurse bine si lasam sa fiarba inca cateva minute.

Turnam si zeama de lamaie  si mai lasam pe foc  pana vedem ca incepe sa se ingroase,a mea a avut consistenta mierii.
Oprim focul si punem dulceata in borcanele curate si sterilizate .

Mi-au iesit 3 borcanele si jumatate,de ''miere'' parfumata.
Sunt curioasa sa vad cum va sta la camara,dar cred ca avand atata zahar sigur nu se va strica.

joi, 26 mai 2011

SARMALUTE IN FOI DE VITA DE VIE


Intre dragoste si ura e doar un pas,asa se zice si eu pot sa confirm in ceea ce priveste mancarea asta romaneasca -sarmale ..le-am urat din tot sufletul meu ani de zile...cand erau sarmale in oala mai bine faceam foamea decat sa ma ating de ele..dar ca-n povesti ,totul s-a schimbat cand a aparut in viata mea...,nu printul pe cal alb :), ci oala de lut smaluita ...eh.. ce gust ,ce savoare au acum..si ce-as mai manca eu ...
De data asta le-am facacut cu foi de vita...hmmm..tare bune au fost.
Am folosit
-orez
-ciolan afumat
-bulion
-pasta de ardei
-2 cepe
-ulei
-sare si piper
-foi de vita

Am spalat frunzele de vita la jet de apa,apoi le-am oparit in apa clocotita cu putina sare.
Pana s-au racorit ,am pregatit umplutura-spalat orezul,dat ciolanul si ceapa la macinat,apoi amestecat toate ingredientele ,puse dupa gust,fara masuratori .

Pe fiecare frunza am pus o lingura de umplutura si le-am impachetat frumos,pana s-au terminat frunzele ...s-au umplutura ..sau amandoua odata :)
Am pus sarmalutele in oala de lut pe fundul careia am presarat cimbru uscat si marar verde...peste ele am pus apa amestecata cu bulion...si am dat la foc mic mic mic pentru cateva ore.

Ah... sa nu uit, sub oala am pus o plita ..daca puneti oala de lut direct pe flacara se crapa.

Se serveste fierbinte ,cu pofta si smantana ..cum altfel :)

FLORI DE SALCAM IN ALUAT


Daca cineva mi-ar fi zis ca o sa mananc flori  de salcam ,m-as fi prapadit de ras...dar ce nu face curiozitatea din om.?!...am vazut pe forumul ARDEI IUTE ''ciudatenia'' asta si am vrut sa incerc..si imi place ce-a iesit .
Am folosit urmatoarele cantitati:
-130 gr. faina
-2 oua
-cam 250 ml bere
-23 gr. unt
-3 linguri de zahar
-flori de salcam si flori de soc

Am amestecat faina cu galbenusurile si untul topit,si am turnat bere putin cate putin amestecand incontinuu sa nu se faca cocoloase.

Am adaugat si zaharul apoi am lasat compozitia sa se odihneasca pana am spalat florile,intr-un vas cu apa.
Odata florile pregatite,am batut albusurile spuma si le-am incorporat in amestecul de faina.

Fiecare floare am tras-o prin aluatul rezultat si le-am prajit in ulei incins.
Mie mi-au placut mult cele de salcam  care au iesit pufoase,cu gaurele  in interior ,parfumate..cele de soc nu prea m-au impresionat..sunt mai bune in socata :)

miercuri, 25 mai 2011

TAGLIATELE CU VARZA SI KAIZER


Nu stiu daca chiar sunt tagliatele dar suna mult mai bine decat traditionalul cuvantul romanesc-laste.....sunt paste facute de mine acasa ,cu siguranta mult mai gustoase decat tagliatelele originale din magazin.
O mancarica banala ,a fost transformata in vreo 15 minute in ceva foarte aspectuos si apetisant..
Hai sa zic ce am facut..
Pastele le-am facut din 4 oua si faina cat cuprinde ,sa iasa un aluat tare ...dintr-o parte am facut lascute, din cealalta taietei.
Pentru aceasta reteta am folosit doar lascutele.
Asadar avem nevoie de:
- 2 cepe
-aprox. 700 gr. varza
-sare si piper dupa gust
-ulei
-200 gr. paste
-350 ml. rosii pasate
-150 gr. kaizer

Am pus apa la fiert cu sare ,cand a inceput sa fiarba am pus pastele si le-am lasat la fiert vreo 5 minute,nu trebuie sa fiarba prea mult,sa fie fleoasca ..Cand s-au terminat de fiert le-am scos si le-am stropit cu ulei apoi am amestecat bine ,sa nu se lipeasca intre ele.

Am taiat ceapa si-am calit-o in ceva ulei dupa care am pus peste ea si varza taiata marunt si frecata bine cu sare.Am lasat-o sa se caleasca pana si-a schimbat culoarea.

Intr-o tava mare am pus pastele in 3 grupuri/cuiburi .le-am stropit cu 2-3 linguri de rosii pasate/bulion mai gros.

In  fiecare cuib am pus cate 2-3 linguri de varza si apoi am pus din nou rosii pasate .

Am acoperit cu feliute subtiri de kaizer si am dat la cuptor pentru vreo 15 minute pana am vazut ca incepe sa se rumenesca kaizerul.

Am servit calde,presarate cu patrunjel verde.

 E o bunaciune economica  si rapida .

PREMII

Luni am primit premiile de la PRAJITURIA..
M-am bucurat ca un copil..abia astept sa le pun in functiune :)

marți, 24 mai 2011

SUPA DE VARZA


Ce-mi place mie primvara !...e plin de legume proaspete si frunze verzi din care poti incropi cu usurinta nenumarate mancarici ,supe ,salate...cu conditia sa-ti placa bineinteles :)
Dar cum am stat prost cu timpul si imaginatia,mai ales cu imaginatia, am ales fac o banala supa de varza -e prima varza noua din aceasta primavara asa ca supa /zama mi s-a parut delicioasa.
Am folosit:
-trei sferturi dintr-o varza
-2 morcovi
-1 radacina de patrunjel
-1 bucata de telina
-frunze de leustean si patrunjel
- 1 legatura de marar
-bulion
-1/2 pahar de pasta de ardei
-sare si piper
-si apa :)


Am taiat morcovii si celelalte radacinoase cubulete,,am maruntit si leusteanul si le-am pus  intr-o oala cu apa pe foc.

Am taiat si varza , din topor ca era graba mare,si am aruncat-o si pe ea rapid peste celelalte legume si am lasat-o sa fiarba..

Aveti grija sa nu  fierbeti prea tare legumele ,sa nu le faceti fleasca ,ca e pacat de vitaminele din ele,noua ne place sa ramana mai tari .
Cand sunt aproape fierte am  adaugat si pasta de ardei si bulionul,am potrivit  de sare si piper .Am mai lasat sa dea un clocot dupa care am oprit focul si am presarat deasupra patrunjelul si mararul taiat fin..
Noi am mai pus deasupra si ceva smantanica grasa,ca si asa e slaba rau zama asta :)

luni, 23 mai 2011

TORTURI PENTRU COPII

Se apropie cu pasi repezi -1 iunie -ziua copiilor si m-am ganidt sa va arat cateva poze cu unele dintre torturile facute de mine pentru copilul meu si pentru o nepotica ..cine stie... poate va inspira :)
Pozele sunt cam ''expirate'' sunt facute cu telefonul  dar sper sa intelegeti ceva din ele :)
TORT MASINI DE CURSE

TORT CASTEL



TORT PUISOR



TORT PRINTESA

 Tort teren de fotbal



Sper sa le gasiti folositoare.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...